На півдні Сили оборони закріплюються на нових рубежах

На півдні Сили оборони закріплюються на нових рубежах

Дані Генштабу
Укрінформ
Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії по виявлених цілях ворога.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 вівторка, 4 липня.

Основні зусилля, за даними Генштабу, загарбники продовжують зосереджувати на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На згаданих ділянках фронту тривають важкі бої. Протягом доби там відбулися 30 бойових зіткнень.

Читайте також: Росіяни з січня намагалися просунутися на сході, але їм нічого не вдалося - Маляр

Українська авіація загалом за добу здійснила 13 ударів по районах зосередження особового складу російської армії, три — по зенітно-ракетних комплексах ворога й один — по його пункту управління.

Підрозділи ракетних військ й артилерії ЗСУ зі свого боку уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки росіян, три їхні склади боєприпасів, 18 артилерійських засобів на вогневих позиціях, три засоби протиповітряної оборони та дві станції радіоелектронної боротьби загарбників.

Російська армія загалом протягом доби здійснила 35 авіаційних ударів та близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони й населених пунктах. Також завдала ракетного удару по житлових будинках міста Первомайський Харківської області.

Унаслідок російських атак постраждало мирне населення, пошкоджень зазнали житлові будинки, господарські й адміністративні будівлі та приватний автомобільний транспорт.

У Генштабі застерігають: імовірність здійснення росіянами ракетних й авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Читайте також: Сили оборони поступово просуваються на одному з флангів Бахмута і на півдні - Маляр

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознаки формування наступальних угруповань не виявлені.

На Сіверському й Слобожанському напрямках протягом поточної доби ворог обстріляв з мінометів й артилерії понад 15 населених пунктів, зокрема Карповичі й Михальчину Слободу Чернігівської області, Середину-Буду й Вовківку Сумської області, Одноробівку, Уди, Вовчанськ, Охрімівку й Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку загарбники намагалися наступати в районі, що південніше від Новоселівського Луганської області.

"Наші воїни стійко тримають оборону, відбили усі атаки ворога", — зазначили в Генштабі.

Артилерійських й мінометних ударів російської армії зазнали Одрадне, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Масютівка й Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби за підтримки авіації ворог спробував витіснити Сили оборони із займаних позицій в районі, що західніше від Нововодяного та південніше від Діброви Луганської області, однак успіху не мав.

Ударів російської артилерії на згаданому напрямку зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське й Білогорівка Луганської області, Верхньокам’янське, Берестове, Веселе та Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку під щільним вогнем авіації й артилерії росіян українські захисники успішно відбили ворожі атаки в районі Богданівки Донецької області.

Українські війська продовжують вести наступальні дії південніше та північніше від Бахмута, закріплюються на досягнутих рубежах. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них — Васюківка, Маркове, Богданівка, Хромове, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка, Олександро-Шультине та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ у районі Авдіївки Донецької області. Від артилерійських ударів ворога потерпали понад 10 населених пунктів, зокрема Очеретине, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке й Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку під вогнем ворожої артилерії Сили оборони відбили всі атаки росіян у районі Мар’їнки. Загарбники обстріляли понад 10 населених пунктів, серед яких — Красногорівка, Георгіївка, Гостре, Мар'їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку російська армія вдарила з авіації по району Вугледара Донецької області й обстріляла понад 15 населених пунктів, зокрема Новомихайлівку, Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку, Макарівку та Зелене Поле Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог зосереджує основні зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони. У районі Рівнопілля Запорізької області росіяни завдали авіаційного удару.

Артилерійських обстрілів від загарбників на Запорізькому та Херсонському напрямках зазнали понад 30 населених пунктів, зокрема Левадне, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я Запорізької області, Херсон, Зміївка, Львове, Токарівка, Антонівка, Велетенське й Станіслав Херсонської області.

Читайте також: Кількість поранених у Первомайському зросла до 43, серед них - 12 дітей

У тимчасово захопленому Малоянисолі Донецької області виявлене розміщення підрозділу російських військ. Встановлено, що загарбники продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї війни.

За інформацією Генштабу, російські військові майже постійно вживають алкогольні напої та в нетверезому стані знущаються над цивільними, завдають їм тілесних ушкоджень і займаються мародерством.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками військового експерта Олексія Гетьмана, за місяць Збройні сили України можуть наполовину скоротити артилерійський потенціал ворога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-