Битва за Україну. День чотириста дев’яносто четвертий

Битва за Україну. День чотириста дев’яносто четвертий

Укрінформ
Авдіївський напрямок є «найгарячішим» в обороні - під Мар'їнкою відбили 15 штурмів

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста девяносто четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Авдіївський напрямок є «найгарячішим» в обороні - під Мар'їнкою відбили 15 штурмів. Там противник здійснив 10 ударів дронами-камікадзе. Штурми було відбито, втрат позицій не допущено - Валерій Шершень, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- Президент Зеленський перебуває на Одещині.

  • Привітав Військово-морські сили ЗСУ з професійним святом.
  • Зустрівся з командувачем ВМС Збройних сил України Олексієм Неїжпапою. Обговорено проміжні результати і перспективи розвитку програми морських дронів і ракетної програми.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Ворог точно не диктуватиме умови в Чорному морі, і окупантам доведеться так само боятися наближатися до нашого українського Криму й до наших берегів Азовського моря, як російські кораблі вже бояться наближатися до нашого Чорноморського узбережжя. Ніколи українські береги не терпітимуть окупанта».

Олексій Неїжпапа, командувач ВМС України віцеадмірал: «Україна була, є й буде морською державою. Військово-Морські Сили України – це воїни, які зупиняють і безжально нищать ворогів на морі, на суші та в повітрі, проявляючи незламний бойовий дух... І знищення крейсера "Москва" чи звільнення Зміїного - то лише початок».

Дмитро Кулеба, міністр МЗС України: «Після закінчення війни для Європи буде самогубством не прийняти Україну в НАТО...  Коли ми станемо членом НАТО, Росія більше ніколи не наважиться напасти на нас».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У районі Антонівського мосту триває запекла боротьба між українськими військовими та окупантами – Наталія Гуменюк, керівниця пресцентру оперативного командування «Південь». Акцент на контрбатарейній боротьбі. Водночас Гуменюк зазначила, що не може розкрити деталі операції, нині важлива інформаційна тиша.

- Сили оборони наступають на південних та північних флангах Бахмута, є просування - Сергій Череватий, речник східного угруповання військ ЗСУ. У Бахмуті міських інтенсивних боїв немає. Там діють наші снайперські групи, деякі інші підрозділи. Ми просуваємося, крок за кроком, без авральних дій, які можуть призвести до втрати особового складу. Українські військові за добу ліквідували 116 загарбників, ще 119 поранили.

- На Лімансько-Куп'янському напрямі окупанти за добу 10 разів намагалися штурмувати позиції ЗСУ. Вагнерівських «м'ясних штурмів», зокрема в районі Невського та Діброви, вже немає. Окупанти намагаються атакувати наші позиції групами до взводу.

- У зонах відповідальності повітряних командувань «Південь», «Схід» та «Центр» усі повітряні цілі – 8 ударних БпЛА «Shahed-136/131» та 3 крилаті ракети «Калібр» знищено – ЗСУ.

- За цей тиждень російські війська втратили понад 5 тисяч осіб, а також майже 500 одиниць військової техніки -  Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- «Бавовна» під Мелітополем: в районі селища Семенівка стався вибух на військовій базі росіян - Іван Федоров, мер Мелітополя.

***

- Повітряна атака БпЛА ворога на Київ і область. Це перша атака іранськими дронами по Києву за останні 12 днів - Сергій Попко, керівник КМВА. Всі ворожі цілі в небі над Києвом знищено. Внаслідок падіння уламків у двох районах Київщини поранено чоловіка, пошкоджено три приватні будинки.

- Вночі російські окупанти вчергове обстріляли Херсонщину, поранення отримала 13-річна дитина. Вдень ворог обстріляв житловий квартал Херсона, під вогнем опинилася аптека та заклад громадського харчування, багатоповерхівка, поранення отримали четверо людей - Херсонська ОВА.

- Ряд працівників «Росатома», завезених на Запорізьку АЕС з Росії, поїхали з Енергодара, як і частина колаборантів - працівників ЗАЕС, які уклали контракти з росіянами - Дмитро Орлов, міський голова Енергодара.

- Загарбники минулої доби на Донеччині, Херсонщині, Запоріжжі, Харківщині вбили одного цивільного, поранили 13 людей, з них троє дітей – дані ОВА.

Окупанти  вбили 494 дитини, поранили 1036 дітей – Офіс генпрокурора.

***

- Через підрив Каховської ГЕС у Запоріжжі рівень води в нижньому б’єфі є нижчим від норми на 2,24 м. У ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС рівень води в рамках допустимої норми - Юрій Малашко, голова Запорізької ОВА.

- На сьогодні на Херсонщині підтопленими залишаються 18 населених пунктів - ДСНС.

- Наслідки підриву ГЕС: у Нікополі водопостачання працює на 30%, в Кривому Розі воду дають погодинно, а на Херсонщині людям роздають бутильовану воду - Олексій Кулеба, заступник голови Офісу президента.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа привітав Військово-морські сили ЗСУ з професійним святом - АрміяInform. Він наголосив на важливості ролі F-16 для проведення операцій не тільки на суші, а й на морі, заявив про те, що російські окупанти бояться наближатися до Одеси на відстань менше ніж 100 морських миль. Між українськими військами та ворогом існує "сіра зона", яка охоплює 25 тисяч квадратних кілометрів.

- Мінреінтеграції закликає позбавити очільника окупаційної адміністрації РФ у тимчасово захопленій частині Запорізької області Євгена Балицького мандата депутата обласної ради - сайт відомства. Суд визнав Балицького винним за двома статтями Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Але він досі залишається із депутатським мандатом Запорізької обласної ради.

- На українсько-польському кордоні прикордонники зустріли учасників ультрамарафону, які доставляють прапор з Бахмута на саміт НАТО у Вільнюсі. Український стяг було передано литовським спортсменам - Держприкордонслужба.

- Системи автоматизованого відкриття бомбосховищ планують запровадити по всьому Києву. Наразі ця система пілотна, запроваджується у Дарницькому районі - Михайло Шаманов, речник Київської міської військової адміністрації. Система має чотири незалежні варіанти відкриття дверей в укриття: автоматично, коли в місті оголошується повітряна тривога; дистанційно диспетчером за викликом відвідувачів; фізичним «ключем» на кшталт ключа до звичайного домофону; через пін-код, що генерується в чат-боті "Бомбосховища Києва".

- У лісі під Києвом виявили закопані уламки восьми британських винищувачів Hurricane часів Другої світової війни, які надходили до Радянського Союзу як військова допомога союзників - BBC. Винищувачі після війни, були цілеспрямовано знищені за наказом радянського командування, щоб зменшити борг СРСР за ленд-лізом.

***

- Національний банк за тиждень на міжбанківському валютному ринку купив 12,62 млн доларів і продав 532,97 млн доларів, загалом за червень регулятор продав 1,798 млрд доларів - НБУ.

- Українські аграрії отримали до $1 млрд збитків через саботаж зернового коридору Росією - Forbes Ukraine. 17 липня завершується дія угоди про «зерновий коридор». Ефективно він працював лише три місяці – весь інший час робота була непередбачуваною. Зараз близько 30 суден очікують на дозволи російських інспекторів, а кожний день простою коштує $20 000.

- Підвищення з 1 липня тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення Володимир Зеленський назвав ганебним, непрофесійним і дав доручення уряду Дениса Шмигаля подати рішення у відповідь - ЗМІ.

- У липні заплановано проведення індексації пенсій на 19,7% тим пенсіонерам, які вийшли на пенсію за спеціальними законами - Євгеній Капінус, голова правління Пенсійного фонду України. Це стосується колишніх держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування, народних депутатів та науковців. Розмір доплат буде індивідуальним.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що з урядом Німеччини на всіх рівнях ведуться обговорення, щоб країна не перешкоджала приєднанню України до НАТО – BILD. «Не повторюйте помилки Меркель. Якби Україна вже була членом НАТО у 2014 році, анексії Криму, війни на Донбасі та повномасштабного вторгнення не було б».

- Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон відвідає Вашингтон у середу для переговорів з Джо Байденом про заявку країни на вступ до НАТО, трансатлантичні безпекові зв'язки та війну Росії в Україні - "Європейська правда".

- США тимчасово передислокували літаки Тихоокеанських ВПС в Японію для подальшої участі у багатонаціональних військових навчаннях Northern Edge 2023-2, що пройдуть у Тихоокеанському регіоні з 2 по 21 липня 2023 року - Міноборони США.

- Збройні сили США планують оприлюднити нову доктрину щодо модернізації у довгостроковій перспективі, яка включатиме використання штучного інтелекту та квантових обчислень - Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США. Найближчі 10-15 років приблизно третина найсучасніших збройних сил світу буде роботизованою. «Ми робимо це не для того, щоб вести війну, а для того, щоб стримати війну великих держав».

- Міністр нацоборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що через два роки його держава хоче мати найсильніші сухопутні війська в Європі - Польське радіо. Це збільшення чисельності Війська Польського, а також технічна модернізація Збройних сил Польщі та оснащення їх найсучаснішею озброєю - танки Abrams і K2, бойові машини польського виробництва Borsuk, корейські бойові літаки FA-50 і американські винищувачі F-35.

- Польща відправить додатково 500 поліцейських на свій кордон з Білоруссю - міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський. З початку 2023 року Прикордонна служба зафіксувала понад 12 тисяч спроб незаконного перетину кордону з Білорусі до Польщі.

- З Бухареста спеціальним рейсом вилетіли 11 російських дипломатів та 29 представників технічного персоналу посольства РФ, а також члени їхніх сімей - Радіо Свобода. Бухарест закликав Москву скоротити штат посольства в Румунії, щоб його чисельність дорівнювала кількості співробітників дипмісії Румунії в РФ.

- Британська нафтогазова компанія Shell понад рік торгує російським газом після обіцянки вийти з енергетичного ринку РФ. У компанії заявили, що угоди з Росією були результатом «довгострокових договірних зобов’язань» і не порушують закони чи санкції – ВВС. Компанія продовжує приймати вантажі скрапленого природного газу з двох російських портів – з Ямалу та Сахаліну.

- Ізраїль схвалив покупку третьої ескадрильї винищувачів-невидимок F-35 у Lockheed Martin на суму $3 млрд. Додаткові 25 літаків виробництва Lockheed Martin доведуть кількість F-35 в ізраїльських ВПС до 75 - Міноборони Ізраїлю.

- У Гаазі вночі потрощили будівлю посольства Білорусі. На стінах будівлі -  патріотичний заклик-девіз “Живе Білорусь”. Затримано 31-річного чоловіка - Omroep West.

ВОРОГ

- У РФ скасували проведення головного міжнародного авіашоу «МАКС» у 2023 році унаслідок побоювання через безпеку після атаки дронами - Міноборони Британії. Це авіашоу, яке проводиться раз на два роки у Підмосков’ї.

- Міністерство оборони РФ розірвало контракт на постачання харчування з холдингом "Конкорд", що належить Євгену Пригожину - Радіо свобода. Працівників холдингу звільняють без вихідної допомоги. У російському оборонному відомстві цю інформацію не коментували. За словами пропагандиста Дмитра Кисельова, якого цитують РИА Новости, загальна сума контрактів, які держава уклала з ПВК Вагнера і холдингом "Конкорд" Пригожина - понад трильйон рублів.

- У Краснодарському краї стався вибух біля військового аеродрому, звідки запускали "Шахеди" – Медуза.

- Росіяни проводять фішингову атаку, надсилаючи на електронні адреси листи, які нібито стосуються збільшення відпусток для військовослужбовців ЗСУ - Центр стратегічних комунікацій ЗСУ.

- Військовий злочинець Ігор Гіркін після невдалого заколоту Пригожина прогнозує новий бунт у Росії – Tелеграм-канал Гіркіна. «Черговий заколот - не за горами. Залишилося тільки дочекатися великої поразки на фронті. Немає сенсу ризикувати життям, захищаючи таку вбогу і жалюгідну владу».

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-