Це не шоу, кожен метр дається кров'ю - Залужний про коментарі щодо «повільного контрнаступу»

Це не шоу, кожен метр дається кров'ю - Залужний про коментарі щодо «повільного контрнаступу»

Укрінформ
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний розкритикував зовнішні коментарі про те, що контрнаступ відбувається повільніше, ніж очікували, оскільки кожен метр звільненої території дається нашим воїнам кров’ю.

Про це він сказав в інтервʼю The Washington Post, передає Укрінформ.

Залужний наголосив, що для того, щоб контрнаступ України проходив швидше, ЗСУ потрібно більше будь-якої зброї. Він висловив розчарування тим, що, хоча найбільші західні союзники ніколи не розпочали б наступ без переваги в повітрі, Україна досі не отримала сучасних винищувачів. F-16 американського виробництва, обіцяні нещодавно, навряд чи надійдуть до осені — у найкращому випадку, йдеться у публікації.

Залужний також сказав, що росіяни мають значно більше артилерійських снарядів. Тому українським захисникам вони також потрібні у переважній кількості.

«Мене "дратує", сказав Залужний, коли він чує, що довгоочікуваний контрнаступ України на сході та півдні країни розпочався повільніше, ніж очікувалося. За його словами, його війська щодня просуваються вперед, навіть якщо це лише 500 метрів», - йдеться у публікації.

«Це не шоу. Це не шоу, за яким спостерігає весь світ, на яке роблять ставки чи щось подібне. Кожен день, кожен метр дається кров'ю», - сказав він.

«Без повного постачання (озброєння - ред.) ці плани взагалі неможливі», — додав він. «Але вони виконуються. Так, можливо, не так швидко, як хотілося б учасникам шоу, спостерігачам, але це їхні проблеми», - наголосив Залужний.

Читайте також: Залужний заявив, що заколот Пригожина не вплинув на контрнаступ ЗСУ

WP розповідає, що на своєму командному пункті Залужний має екран, який показує йому все, що знаходиться в повітрі у будь-який момент − це і авіація країн НАТО на західному кордоні України, українські літаки в небі над Україною і російські літаки на східних кордонах.

«Кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти і перекинути сюди? Ніхто не каже, що завтра ми повинні переозброїтися і отримати 120 літаків. Навіщо? Мені не потрібно 120 літаків. Достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні. Тому що іншого шляху немає. Тому що ворог використовує авіацію іншого покоління. Це якби ми зараз пішли в наступ з луками і стрілами, і всі б сказали: "Ви здуріли?". Але на це питання: "Ні, ні"», - каже Залужний.

Читайте також: Україна тільки почала контрнаступ та має все для досягнення успіху – Блінкен

Як нагадує видання, напередодні контрнаступу Україна вперше отримала західні бойові танки, зокрема німецькі Leopard та бойові машини піхоти. Українські військові почали використовувати їх на початку наступу. Однак, за словами Залужного, деякі з них було знищено.

«Ми отримали Leopard не для того, щоб на них їздили на парадах або фотографувалися політики чи знаменитості. Вони прийшли сюди на війну. А Leopard на полі бою − це не Leopard, а мішень», - наголосив він.

Тому Україні потрібна авіація та більше снарядів. За словами Залужного, про ці потреби він говорить зокрема з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі.

«У нас є домовленість: 24/7, ми на зв'язку. Тому іноді я можу зателефонувати і сказати: "Якщо я не отримаю 100 000 снарядів за тиждень, загине 1000 людей. Станьте на моє місце», - сказав Залужний, додавши, що Міллі розділяє усі його побоювання.

«Але не Міллі вирішує, чи отримаємо ми літаки, чи ні. І поки це рішення приймається, в очевидній ситуації, щодня гине багато людей − дуже багато. Просто тому, що рішення ще не прийнято», − сказав Залужний.

Як повідомляв Укрінформ, заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що Сили оборони України перехопили стратегічну ініціативу і просуваються біля Бахмута Донецької області.

На півдні України Сили оборони рухаються з різним успіхом. За словами Маляр, "у цьому районі наразі відбувається вирівнювання фронту для того, аби зайняти і закріпитися на потрібних рубежах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-