Росія затримала понад 800 цивільних на окупованих територіях України, з яких убила 77 — ООН

Росія затримала понад 800 цивільних на окупованих територіях України, з яких убила 77 — ООН

Укрінформ
Росія з початку повномасштабної війни проти України в лютому минулого року затримала понад 800 цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях, з яких стратила 77 людей.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Від початку збройного нападу Росія почала затримувати мирних жителів на окупованих нею територіях (України – ред.)… Ми задокументували 864 окремих випадки свавільного затримання з боку Російської Федерації, багато з яких також становили насильницькі зникнення», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цивільних осіб часто затримували під час так званої «фільтрації» на окупованій території за їхню підтримку України, їхній статус колишніх українських військовослужбовців або їхні політичні переконання чи приналежність. Серед них були представники місцевої влади, волонтери, представники громадянського суспільства, священики та вчителі.

В ООН наголошують, що багато цивільних затриманих утримувалися без зв’язку із зовнішнім світом, у неофіційних місцях ув’язнення, часто в жахливих умовах. Приблизно в чверті задокументованих випадків затриманих цивільних осіб перевели в інші місця на окупованій території або депортували до Російської Федерації. Часто жодна інформація про стан затриманих не розголошувалася їхнім родинам протягом тривалого часу.

Читайте також: В окупованій Каховці росіяни викрали місцевого жителя

«Ми задокументували страту без суду і слідства 77 цивільних осіб, які були свавільно затримані Російською Федерацією. Деякі з цих випадків були включені до нашого звіту про вбивства, опублікованого в грудні», - констатують в ООН.

Там додали, що російські збройні сили, правоохоронні та пенітенціарні органи масово застосовували тортури та жорстоке поводження з ув’язненими цивільними особами. «Більшість опитаних нами сказали, що зазнавали тортур і жорстокого поводження, а в деяких випадках – сексуального насильства. Тортури застосовувалися, щоб змусити жертв зізнатися в допомозі українським Збройним силам, змусити їх співпрацювати з окупаційною владою або залякати осіб з проукраїнськими поглядами», - йдеться у звіті.

В ООН заявили, що «глибоко стурбовані тим, що російський парламент схвалив у першому читанні проєкт федерального закону, який потенційно звільняє від кримінальної відповідальності осіб, які вчинили міжнародні злочини на окупованих територіях України, якщо вони спрямовані на захист «інтересів Російської Федерації»».

Читайте також: Убивство підлітків у Бердянську: правозахисники вважають відповідальною окупаційну владу

«Це порушило б зобов’язання держави щодо розслідування та судового переслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права та грубих порушень міжнародного права прав людини», - додали в ООН.

Також організація звернулася до РФ з вимогою надати спостерігачам ООН з прав людини повний і безперешкодний доступ до всіх окупованих українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-