Підрив окупантами «Кримського титану» зачепить три сусідні країни – Гуменюк

Підрив окупантами «Кримського титану» зачепить три сусідні країни – Гуменюк

Укрінформ
Україна спостерігає за активністю російських окупантів на території підприємства «Кримський титан» та фіксує частковий виїзд місцевого населення через побоювання катастрофи.

У разі підриву підприємства першочергово постраждають російські військові, які перебувають найближче, а також аварія може торкнутися громадян Туреччини, Румунії та Молдови, заявила на брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Ми не спостерігаємо організованої евакуації, але є випадки групових виїздів людей, і вони очевидні в сенсі власної безпеки і турботи про власну безпеку. Тобто на власний розсуд багато хто з місцевого населення, навчені досвідом, зокрема 2018 року, коли були хімічні викиди з цього підприємства, люди намагаються максимально віддалитися від цієї зони небезпеки», – повідомила речниця, відповідаючи на запитання, чи спостерігається евакуація громадян з прилеглих територій «Кримського титану», який мінують російські окупанти.

Гуменюк наголосила, що Україна спостерігає за активністю окупантів у районі «Кримського титану», та зауважила, що у разі його підриву першочергово постраждають саме російські військові.

Читайте також: Окупанти замінували поля в Красноперекопському районі Криму – Меджліс

«Так, ситуація нами відстежується щодо завезення туди вибухівки, щодо активності сил окупаційних військ навколо, і цілком імовірно, це буде ще одна ланка в ланцюзі техногенних шантажів, які ворог використовує. Тому сподіваємось на все ж таки міжнародну спільноту, яка зможе переконати і вплинути на військово-політичне керівництво країни і розуміння, в тому числі, що найпершими і найбільшими ураженими будуть саме власні підрозділи країни-окупантки, тому що вони знаходяться найближче», – повідомила Гуменюк.

Крім того, вона зауважила, що на відміну від підриву на Каховській ГЕС, терористичний акт на кримському підприємстві торкнеться й інших країн.

«Якщо порівняти шантаж і приведення в дію техногенної катастрофи, пов’язаної з Каховською ГЕС, то це була більш локальна така ситуація, але те, що пов’язане з заводом «Титан», вже матиме міждержавний характер. Тому що, за оцінками фахівців, зона ураження може дістатися й інших країн, зокрема Туреччини, Румунії, Молдови, і це має непокоїти керівництво і цих країн, і посилити міжнародний тиск», – заявила Гуменюк.

Читайте також: У Зеленського кажуть, що робота «Кримського титану» порушена до критичного рівня

Як повідомляв Укрінформ, напередодні в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «Кримський титан» та Запорізька АЕС є ключовими об’єктами, де російські окупаційні війська можуть завдати удару, однак це не зупинить процес звільнення України від ворога.

Раніше повідомлялося, що з підприємства «Кримський титан» загарбники вивезли цінне обладнання, і наразі там функціонує один цех, який виробляє азотні добрива. Нині там зберігається 200 тонн аміаку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-