У Німеччині занепокоєні ситуацією на ЗАЕС, але поки не бачать загрози викиду радіації

У Німеччині занепокоєні ситуацією на ЗАЕС, але поки не бачать загрози викиду радіації

Укрінформ
Німецькі експерти занепокоєні ситуацією на Запорізькій АЕС після підриву росіянами Каховської греблі, але поки що не бачать актуальної загрози радіоактивного зараження. 

Про це сказала на брифінгу в понеділок речниця Міністерства навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту споживачів ФРН Астрід Шарф, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми дивимося на ситуацію з ЗАЕС із занепокоєнням, адже для безпеки центральне значення мають два фактори: надійне забезпечення електроживленням і наявність води для необхідного охолодження… Обидва зараз відсутні», - сказала Шарф. 

Водночас вона зауважила, що німецькі експерти наразі не бачать актуальної загрози викиду радіоактивних речовин на ЗАЕС.

За словами Шарф, німецька сторона у зв’язку з руйнуванням Каховської ГЕС перебуває у постійному контакті з українськими колегами, а також експертами МАГАТЕ. Останні, зазначила вона, намагаються зробити на місці власні висновки, німецька сторона своєю чергою готова надати їм за потреби необхідну допомогу. 

Читайте також: Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС стабільний - Енергоатом

Речниця МЗС Німеччини Андреа Зассе додала, що дипломати також підтримують контакт з МАГАТЕ на своєму рівні. Вона нагадала, що голова цієї структури Рафаель Гроссі планує відвідати регіон цього тижня. Зассе уточнила, що в Берліні сподіваються, що він отримає доступ на ЗАЕС. 

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. На Херсонщині розпочали евакуацію населення з небезпечних місць, для яких є ризик затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею «екоцид».

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Після підриву ворогом Каховської ГЕС з Херсонської та Миколаївської областей евакуювали понад 3 тис. людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-