Від підриву Каховської ГЕС більше постраждають тимчасово окуповані території – Маляр

Від підриву Каховської ГЕС більше постраждають тимчасово окуповані території – Маляр

Укрінформ
Російські окупанти, які підірвали Каховську ГЕС, переслідували кілька цілей, однак вони прорахувались та матимуть зворотний ефект. Насправді більше шкоди від повеней зазнають люди в тимчасовій окупації.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, передає кореспондент Укрінформу.

«Тут декілька цілей швидше за все переслідував ворог. І перше – це звісно завадити деокупації, тобто зупинити Сили оборони України, друге – для них важливо інформаційно зміщати акценти з того, що відбувається в самі РФ, їхня політична криза, зокрема, в Бєлгороді, і, крім того, вони зміщають акценти з поразки, яку вони зазнають, приміром, на Бахмутському напрямку. Для того, щоб інформаційно зміщати акценти з дуже потужних подій, потрібно в рівновагу робити теж потужні події. Звісно, це цинічно і слів навіть складно добрати, щоб описати звірство, яке вони вчиняють, але натомість вони отримали абсолютно інший ефект. І насправді зашкодили тим людям, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. І фактично постраждалі будуть якраз більше ті території, які знаходяться зараз в тимчасовій окупації», - зазначила Маляр.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС призвів до затоплення російських позицій – Міноборони

Відповідаючи на питання щодо підготовки окупантів до теракту, вона повідомила, що він готувався в кілька етапів.

«Цю інформацію зараз ще зарано оприлюднювати, але можна сказати, що це дії, які були вчинені не в один етап і вони готувались», - повідомила заступниця міністра.

Маляр також зауважила, що наразі стоятимуть великі виклики перед державою, адже йдеться і про екологічну катастрофу, і гуманітарну. Крім того, є проблема підтоплення ділянок військових підрозділів Російської Федерації, де можуть підмиватися заміновані території.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: геть від великої води

«Там можуть бути неконтрольовані вибухи. Зараз вже є повідомлення, що вони там є», - зауважила заступниця міністра.

Водночас Маляр наголосила, що руху Сил оборони такі кроки ворога не завадять і вони продовжать реалізовувати ті плани, які стоять перед військовими.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано. Через підрив водосховища є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення.

Читайте також: Наслідки підриву Каховської ГЕС будуть зрозумілі за тиждень - Зеленський

У спільній заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля та Єврокомісара з кризового менеджменту Янеза Ленарчича зазначається, що командири російських підрозділів та безпосередні виконавці руйнування дамби Каховської ГЕС, як і ті, хто винні у руйнуванні інших об’єктів цивільної інфраструктури в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, відповідно до міжнародного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-