Ситуація на ЗАЕС залишається нестабільною та потенційно небезпечною – Гроссі

Ситуація на ЗАЕС залишається нестабільною та потенційно небезпечною – Гроссі

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) оприлюднило у п’ятницю новий звіт щодо ситуації на Запорізькій АЕС, в якому очільник організації Рафаель Гроссі оцінив ситуацію на станції та наголосив на важливості дотримання п’яти принципів щодо запобігання ядерній аварії.

Як передає Укрінформ, звіт був опублікований на сайті МАГАТЕ.

«Хоча принципи отримали широку підтримку в Раді Безпеки ООН, що є дуже обнадійливим і важливим кроком вперед для гарантування ядерної безпеки на Запорізькій АЕС, загальна ситуація на об’єкті залишається вкрай нестабільною та потенційно небезпечною», – зазначив Гроссі.

ЗАЕС вже три місяці позбавлена зовнішнього резервного джерела живлення, що робить її надзвичайно вразливою у разі, якщо єдина діюча магістральна лінія електропередач знову вийде з ладу, йдеться у звіті.

Директор МАГАТЕ 30 травня представив Раді Безпеки ООН п’ять принципів, спрямованих на запобігання ядерній аварії.

Згідно з одним із принципів, зовнішнє електропостачання ЗАЕС не має піддаватися ризику, а усі зусилля повинні бути спрямовані на підтримання джерела живлення за межами об’єкта доступним і безпечним у будь-який час.

Читайте також: Кислиця в ООН: Безпека ЗАЕС має передбачати її повну демілітаризацію та деокупацію

В інших принципах йшлося про зобов’язання не здійснювати військових обстрілів з території станції або у її напрямку, не використовувати об’єкт як склад або базу для важкого озброєння, а також захищати структури, системи та компоненти, необхідні для безпечної та надійної роботи станції, від атак та диверсій.

Гроссі додав, що наразі існує потреба в активізації зусиль для гарантії більш стабільного та передбачуваного зовнішнього електропостачання на ЗАЕС.

Очільник МАГАТЕ планує незабаром відвідати Запорізьку АЕС, що стане третім його візитом на об’єкт.

Читайте також: Галущенко поінформував урядову делегацію Китаю про ситуацію на ЗАЕС

Як повідомляв Укрінформ, росіяни майже повністю знищили систему аварійної готовності та реагування на ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-