До України з Росії повернули ще одну депортовану дитину

До України з Росії повернули ще одну депортовану дитину

Фото
Укрінформ
До України із Російської Федерації вдалось повернути ще одну депортовану дитину.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець повідомляє у Фейсбуці.

«Наш Офіс допоміг жінці вибратися з «пащі» та повернути свою дитину додому. Микита та його мама нині вже в Україні. Проте історія їх повернення додому може стати сюжетом для фільму, де матір їде в чужу країну, яка під приводом «евакуації» викрала її сина», - зазначив Лубінець.

За його словами, жінка мало не потрапила за ґрати в Росії. Однак, працівники Офісу омбудсмана вчасно зреагували та допомогли українці забрати неповнолітню дитину і повернутися в Україну.

«Перед тим, як поїхати в РФ, громадянка України звернулася до недержавної організації, яка допомогла їй із поїздкою. Але жодна організація/спільнота не може гарантувати безпеку на території чужої країни і жінка була за крок до того, щоб опинитися за ґратами в РФ. Наголошую на тому, що нині з країною-терористкою Україна не має жодних дипломатичних відносин, а також там неможливо отримати консульські послуги громадянам нашої держави! І тим українцям, які звертаються до недержавних структур, державі буде складно допомогти. Тим паче коли РФ не надає жодної інформації», - наголосив Лубінець.

Читайте також: Україна розслідує роль Білорусі у депортації українських дітей

Він підкреслив, що із тих випадків, які нині відомі, РФ практикує 2-3-добові затримання українців, які намагаються власними силами (чи з підтримкою недержавних організацій) повернути своїх рідних додому. «Маю пересторогу, що така практика може використовуватися і в Білорусі», - додав Лубінець.

Він закликав громадян України, які хочуть повернути своїх дітей з тимчасово захопленої території чи РФ, звертатися тільки до державних інституцій, бо тільки вони можуть допомогти чи надати гарантії безпеки. Звертатися потрібно на гарячу лінію Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: 0-800-50-17-20.

Як повідомляв Укрінформ, раніше додому вдалося повернути 14-річну дівчинку, яка опинилася в РФ після широкомасштабного вторгнення російської армії в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-