Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят третій

Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят третій

Укрінформ
Загарбники все ще намагаються взяти все місто Бахмут. У Бєлгородській області, виключно за участі громадян Росії, триває створення “смуги безпеки” для захисту цивільних українців.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста п’ятдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Ворог все ще намагається взяти все місто Бахмут під свій контроль, однак Сили оборони продовжують контратакувати противника, просунувшись на окремих ділянках за добу на 200 метрів - речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

У ГУР МО України розповіли, що у Бєлгородській області Росії проводиться операція для створення “смуги безпеки” для захисту цивільних українців, але виключно за участі громадян Росії – у коментарі “Суспільному” заявив представник ГУР Андрій Юсов. Російська Федерація терміново проводить евакуацію сховища ядерних боєприпасів “Бєлгород-22”, що розташоване тут. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна не має безпосереднього стосунку до подій у Бєлгородській області, а партизанські загони складаються з громадян Росії.

ЦИТАТИ ДНЯ

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Це була добра ідея та добрі слова, що надійшли від G7. Нарешті вони вирішили підготувати основу для надання Україні бойових літаків, яких вона потребує. Тренування пілотів вже розпочалося, це перша річ, яку треба було зробити. Я сподіваюся, що невдовзі ми зможемо надати Україні зброю такого роду».

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: «Навряд чи російські літаки наближалися б до зони пуску керованих авіабомб, якби там чергувала пара чи більше літаків F-16... Не обов’язково збивати цілі над територією Росії, хоча дуже цього хочеться усім, превентивно там мають знаходитись засоби, які відіб’ють бажання російській авіації підлітати до наших кордонів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Вночі 22 травня сили протиповітряної оборони знищили 20 російських ударних безпілотників і чотири крилаті ракетиповідомляють Повітряні сили ЗСУ.

На п'яти напрямках фронту, де російські війська зосереджують основні зусилля, протягом доби відбулися 25 зіткнень, бої за Бахмут тривають - оперативна інформація Генщтабу ЗСУ станом на 18:00.

Бійці Сил спеціальних операцій ЗСУ за допомогою ударного дрона знищили російський оптико-електронний комплекс "Іронія", призначений для спостереження та збирання інформації – пресслужба ССО.

На півдні сили ППО знищили над морем ударний безпілотник, спрямований ворогом на Одеську область – ОК «Південь».

У Донецькій області український військовий пострілом із ПЗРК "Ігла" знищив російський гвинтокрил Мі-24повідомляє 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила.

У бою з російськими окупантами на Луганщині 17 травня загинув музикознавець і режисер дитячого телеканалу «Малятко TV» Іван Кузьмінський – пресслужба Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Вічна пам’ять Герою…

* * *

У тимчасово захопленому Маріуполі о 03:28 22 травня прогриміли щонайменше 2 вибухи – Telegram-канал "Маріуполь. Спротив".

Начальник Головного управління розвідки генерал-майор Кирило Буданов закликав російських військовослужбовців рятувати свої життя, здаючись у полон за допомогою проєкту "Хочу жить".

Бійці Російського добровольчого корпусу зайшли на територію російської федерації і перебувають у населених пунктах Безлюдівка (Білгородська обл.), Чуровичі (Брянська) і Любимівка (Курська) – знищено як мінімум один прикордонний пункт. У легіоні «Свобода России» непрямо визналили, що теж зайшли на територію РФ – на Бєлгородщині було чутно вибухи у селищі Замостьє, як повідомляється, невідома артилерія накриває цілі біля населених пунктів Новобудівка-Перша, Козинка, Безімене, Добре, Глотове та Головчине. Згодом легіон повідомив про звільнення н. п. Козинка у Бєлгородській області.

У південній частині Білорусі та на територіях Брянської, Курської та Бєлгородської областей РФ угруповання російських військ налічує близько 18 тис. осіб. Після невдач Росії на фронті Білорусь обмежила співпрацю з РФ до постачання озброєння, боєприпасів та надання полігонів для підготовки мобілізованих. Повний цикл підготовки російських окупантів в Білорусі триває до двох місяців. На аеродромах Білорусі все ще залишається 13 літаків та 12 гелікоптерів РФ, однак окупанти зараз рідко використовують білоруські аеродроми для бомбардувань України. Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Обстріли

  • Російська армія за добу здійснила атаки на 10 областей України, застосовувала ракети, ударні безпілотники, авіацію, важку артилеріюзведена інформація обласних військових адміністрацій станом на 9:00 понеділка, 2 травня.
  • Ворожа армія атакувала Дніпропетровщину крилатими ракетами та безпілотниками. Поранений 27-річний чоловік, пошкоджені кілька будівель рятувального підрозділу. Виникло дві пожежі, які вже загасили – голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.
  • За минулу добу Вугледар зазнав двох авіаударів та 13 обстрілів, а Авдіївку росіяни обстріляли дев’ять разів, у тому числі касетними боєприпасами – керівник Донецької ОВА Павло Кириленко.
  • Унаслідок обстрілу в ніч на 22 травня відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої живилась Запорізька АЕС. Вже всьоме з початку окупації ЗАЕС перейшла в режим блекауту. До опівдня НЕК “Укренерго” відновила лінію, яка живить Запорізьку АЕС; станція повертається на живлення від української енергосистеми – НАЕК «Енергоатом».
  • На Сумщині через посилення обстрілів оголошено евакуацію цивільних з окремих населених пунктів Охтирської громади. У Свято-Воскресенському кафедральному соборі провели панахиду за трьома працівниками АТ «Сумиобленерго», які відновлювали ЛЕП після обстрілу.
  • Протиповітряна оборона України не має достатньо можливостей, аби протистояти великій кількості балістичних ракет, які застосовують російські окупаційні війська. Для покращення ситуації необхідна більша кількість систем ППО, таких, як Patriot та SAMP/T – речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

* * *

Росіяни на окупованих територіях використовують цивільне населення як живий щит – вони розміщуються в багатоповерхівках на перших поверхах, а на верхніх розташовують мирних людей, щоб не бути ураженими з повітря. Про це начальниця обʼєднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила в ефірі телемарафону "Єдині новини".

На окупованих територіях Запорізької області загарбники арештовують чоловіків, щоби потім під тиском змушувати їх вступали до лав армії РФЦентр національного спротиву.

Із порту тимчасово захопленого загарбниками Маріуполя вийшло в Ростов-на-Дону чергове російське судно з викраденими двома тисячами тонами українського зерна – радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко оприлюднив відповідні фото з порту.

Росіяни шукають нові методи для отримання несанкціонованого доступу до інформаційних систем організацій та громадян України, зокрема, використовують піратські програми — Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації.

НОВИНИ: Україна

Згідно із розрахунками Центру досліджень продовольства та землекористування при Київській школі Економіки (KSE Agrocenter), український аграрний сектор зазнав 40,2 млрд доларів США прямих та непрямих збитків внаслідок повномасштабної війни.

У деокупованих районах Херсонської області сапери знешкодили вже 70,3 тисячі вибухонебезпечних предметів – Херсонська ОВА.

Слідчі Національної поліції з початку повномасштабного вторгнення РФ відкрили 78 132 кримінальні провадження щодо злочинів російських військових та їхніх поплічників. Сексуальні злочини, які скоюють на території України російські війська, засвідчують, що це системна політика Росії проти цивільного населення України, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр під час конференції “#U4J: Respect. Support. Justice”.

За останній місяць пошуковим групам вдалося знайти 50 тіл зниклих безвісти українців, повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти, Олег Котенко.

* * *

  • Контррозвідка СБУ затримала на Миколаївщині російського агента, який передавав ворогу локації Сил оборони. Фігурант об’їжджав прифронтові території області та фіксував місця базування особового складу і техніки українських захисників – СБУ.
  • Служба безпеки України у Донецькій області затримала інформаторку, яка збирала для російських загарбників розвідувальні дані про місця базування системи протиповітряної оборони та переміщення Сил оборони на Бахмутському напрямку – СБУ.
  • Малиновський райсуд м.Одеси засудив на довічне з конфіскацією колишнього міліціонера, який співпрацював із російською розвідкою і готував диверсії на залізниці, його визнали винним у держзраді у воєнний час та незаконному поводженні зі зброєю та вибухівкою.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Президент США Джо Байден іще не ухвалив остаточного рішення щодо того, чи Сполучені Штати самі передадуть Україні винищувачі F-16, чи це зроблять союзники – радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван в ефірі CNN, пише Politico.

Рішення про підготовку українських пілотів на винищувачах F-16, яке прийняв американський президент, є сигналом президенту РФ Путіну, що продовженням війни він не досягне своєї мети – канцлер ФРН Олаф Шольц у відеоінтерв’ю телеканалу Welt.

Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Російської Федерації проти України геноцидом, а терористичний режим в РФ – рашизмом – голова української делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у ході робочого візиту до Швеції закликав розглянути можливість передачі Україні винищувачів Gripen.

Українська сторона передала Південній Кореї перелік зброї, яку хотіла би отримати, у Сеулі обіцяють його вивчити. Про це, як повідомляє кореспондент Укрінформу, сказав президент Республіки Корея Юн Сок Йоль.

Лідери ЄС та Південної Кореї закликали Росію негайно вивести війська з усієї території України і заявили про готовність підтримувати Київ стільки, скільки буде потрібно – йдеться у їх спільній заяві.

Пропозиція Китаю щодо мирного врегулювання в Україні спрямована на "згладжування кутів" і не містить визнання ведення Росією агресивної війни щодо України – заявив журналістам міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі.

У червні 2023 року Україну і Росію планує відвідати делегація з шести африканських президентів. Вони хочуть наростити експорт збіжжя з України і домовитись про експорт добрив з Росії – Associated Press.

Важливим питанням Ради міністрів ЄС має бути запровадження нових санкцій проти Білорусі, яка активно долучена до оминання санкцій ЄС проти Росії. Про це перед початком зустрічі Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

Федеральне відомство із захисту конституції (контррозвідка) фіксує зростання в Німеччині активності російської пропаганди та агентів, а також загрозу диверсій. Про це заявив голова відомства Томас Гальденванґ.

* * *

  • Німеччина і Республіка Корея домовилися про поглиблення співпраці у сферах економіки та безпеки. Канцлер ФРН Олаф Шольц прибув до Південної Кореї після закінчення саміту G7 в Японії. Перед зустріччю з президентом Юном він відвідав демілітаризовану зону між РК і КНДР – DW.
  • Ізраїль прагне використати свої технологічні досягнення, щоб стати «наддержавою» у застосуванні штучного інтелекту (ШІ), у т.ч. і у військових цілях, заявив генеральний директор Міністерства оборони Ізраїлю – Reuters.
  • Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян не виключає, що країна може вийти з ОДКБ «...якщо ми зафіксуємо, що статус члена ОДКБ де-юре нам нічого не дає, тільки заважає обговорювати питання безпеки з іншими країнами». Пашинян зазначив, що Вірменія могла б закуповувати військову техніку в інших країнах, але членство в ОДКБ закриває ці можливості. Прем'єр також заявив про готовність визнати Карабах частиною Азербайджану. На пресконференції він сказав, що визнана Вірменією територія Азербайджану (86 600 кв. км) включає і Нагірний Карабах – Armenpres.
  • Підписання мирної угоди між Азербайджаном та Вірменією неминуче, заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв у спільній заяві для преси з президентом Литви Гітанасом Науседою у Вільнюсі – Азертадж.
  • Європейський Союз виступив із вимогою негайного звільнити всіх політичних в’язнів, яких режим Лукашенка утримує у в’язницях - йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

ВОРОГ

Росія, ймовірно, створює нову "елітну" штурмову авіаційну групу під кодовою назвою "Шторм". До її складу можуть увійти щонайменше одна ескадрилья винищувачів-бомбардувальників Су-24 і Су-34, а також ескадрильї ударних вертольотів. Таке поєднання свідчить про те, що група буде виконувати головну роль в ударах по наземних цілях – про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії.

На тлі значних втрат живої сили, російське військове керівництво прийняло рішення про скорочення до 10 днів терміну підготовки особового складу, набраного з-поміж засуджених – Генеральний штаб ЗСУ.

В Оренбурзькій області РФ управління ФСБ відзвітувало про затримання місцевого жителя, який нібито планував підпалити військкомат, відділ ФСБ та релейні шафи на Південно-Уральській залізниці. За версією ФСБ, затриманий діяв за вказівкою українських спецслужб, після серії підпалів затриманий "планував перейти на бік ЗСУ", щоб воювати проти Росії.

Підготував Олександр Волинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-