Дуда: Польща готова підтримати навчання українських пілотів на F-16

Дуда: Польща готова підтримати навчання українських пілотів на F-16

Укрінформ
Польща готова підтримати процес навчання українських пілотів на літаках F-16, але не має достатньої їх кількості для передачі Україні.

Про це у межах саміту Ради Європи у Рейк'явіку заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Дуди, Польща в абсолютному авангарді щодо допомоги Україні, зокрема передала понад 300 танків і “майже всі МіГ-29”, про які Київ просив Варшаву від початку повномасштабного вторгнення Росії. Він підкреслив, що за рівнем військової допомоги Україні Польща перебуває у першій трійці після США і Великої Британії.

“Однак ми маємо відносно невелику кількість літаків F-16. Ми готові підтримувати процес навчання українських пілотів, про це я говорив з віцепрем’єром, міністром національної оборони (Маріушем Блащаком – ред.), і готові до цього включитися. Натомість та кількість літаків F-16, яка в нас є, не дозволяє нам говорити про передачу будь-якої їх кількості Україні”, - підкреслив Дуда.

Читайте також: Бельгія заявила про готовність навчати українських пілотів на F-16

Президент РП зазначив, що Варшава готова систематично передавати Києву МіГ-29. Він визнав, що з цим є “певні проблеми”, оскільки частина літаків цього типу функціонують за стандартами НАТО і зараз виконують місію Air Policing. 

“Але ми пообіцяли, що поступово передаватимемо літаки, і це робимо”, - наголосив Дуда, додавши, що таким чином Польща є частиною коаліції з військової підтримки України.

Як повідомляв Укрінформ, 15 травня після зустрічі з премʼєр-міністром Великої Британії глава Української держави Володимир Зеленський анонсував важливі рішення щодо авіаційної коаліції.

Уряд Британії оголосив, що цього літа розпочнуться навчання українських пілотів.

Фото: Przemysław Keler, KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-