Командири з обережністю ставляться до жінок на передовій – Маляр

Командири з обережністю ставляться до жінок на передовій – Маляр

Укрінформ
Українські військові на фронті психологічно важко сприймають поранення чи загибель жінок-військовослужбовців, тому командири з обережністю ставляться до жінок на передовій.

Про це сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр під час Українського жіночого конгресу, передає кореспондент Укрінформу.

«Чоловіки-командири на передовій з обережністю ставляться до жінок у підрозділах, тому що наших чоловіків з дитинства виховують джентльменами, і якщо жінка з підрозділу поранена чи загинула, вони дуже болюче сприймають це», - сказала Маляр.

За її словами, після такого у підрозділі виникає складна психологічно ситуація. З бійцями потім працюють психологи, бо вони відчувають провину.

"І це дуже специфічний момент. Якщо йдуть бойові задачі і є жінка, то чоловіки в першу чергу йдуть рятувати жінку", - підкреслила Маляр.

Говорячи про призначення жінок на високі посади, заступниця міністра відзначила наявний дефіцит кваліфікованих кадрів, «тому обирати за статтю зараз величезна розкіш; це не має значення ніякого, головне - щоб людина була професіоналом».

Вона також звернула увагу на проблему вшанування загиблих героїв. За словами Маляр, у суспільстві склався стереотип, про що повідомляють родичі загиблих героїнь: мовляв, навіщо ви відправили її на війну, у неї ж діти.

"Тобто суспільство по різному сприймає героїзм жінки та чоловіка", - зауважила заступниця міністра.

Як зазначалося під час заходу, у лавах ЗСУ нині проходять службу майже 60 тисяч жінок, тобто 25% від загальної кількості військовослужбовців. З них 41 тисяча – військові, практично 19 тисяч – цивільні працівниці. Безпосередню участь у бойових діях зараз беруть близько 5 тисяч жінок.

Читайте також: Презентували проєкт «Неймовірна» про жінок-прикордонниць

Окрім того, близько 38 тисяч жінок є ветеранами.

На сьогодні понад 350 жінок-військовслужбовиць відзначені державними нагородами, мають звання Героя України - деякі посмертно.

Під час повномасштабного російського вторгнення загинула 101 військовослужбовиця, зниклими безвісти вважаються близько 50, поранені понад 100.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-