Україна у квітні на третину скоротила експорт агропродукції - УКАБ

Україна у квітні на третину скоротила експорт агропродукції - УКАБ

Укрінформ
У квітні 2023 року Україна експортувала 5,3 млн т продукції агропромислового комплексу, що на 31% менше, ніж у березні цього року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

Зазначається, що показник українського агроекспорту за квітень є найгіршим за останні 8 місяців.

В асоціації додають, що минулого місяця проблеми зі здійсненням експортних відвантажень спостерігалися практично по всіх каналах. Зокрема, найбільшу шкоду завдали: саботаж повноцінної роботи «зернового коридору» російською стороною, заборона імпорту всієї продукції АПК та тимчасова заборона транзиту Польщею, а також заборона імпорту певних видів агропромислової продукції Угорщиною, Болгарією та Словаччиною.

При цьому, ще не вся продукція, відвантажена у квітні, встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть в чергах на виїзд.

Повідомляється, що у квітні 2023 року падіння обсягів експорту продемонстрували всі групи продукції АПК, окрім рослинних олій. Найбільше падіння обсягів експорту спостерігалося в експорті олійних культур.

За даними УКАБ, минулого місяця Україна експортувала 3,9 млн т зернових (частка кукурудзи - 59%, пшениці - 36%, ячменю - 5%) - це на 31% менше, ніж у березні. Експорт олійних культур впав на 68% - до 216,6 тис. т (частка сої – 77%, насіння соняшнику – 18% та ріпаку – 4%).

У квітні Україна експортувала 564,2 тис. т рослинних олій (частка соняшникової олії - 96%, соєвої - 4%). Експорт олій минулого місяці зріс на 1%. Експорт макухи після вилучення рослинних олій скоротився на 42% – до 262,5 тис. т (частка соняшникової - 89%, соєвої - 11%).

В асоціації вважають, що вирішення питання з відновленням експортних поставок у сусідні дружні країни дає підстави сподіватися, що наступного місяця показники будуть кращі. Ще більше покращити ситуацію може налагодження повноцінної роботи «зернового коридору». Це може бути досягнуто або за рахунок нормальної роботи російською стороною, або відновлення вільного судноплавства.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2023 року Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія запровадили тимчасову заборону на імпорт зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з України.

Читайте також: Україна експортувала майже 41,6 мільйона тонн зернових

Європейська комісія виступила проти цього рішення та ініціювала переговори за участю України, Польщі, Угорщини, Румунії та Болгарії стосовно розблокування імпорту української сільськогосподарської продукції. За результатами переговорів сторони домовились про встановлення тимчасової заборони на ввезення на ринки цих країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику й олії з України. При цьому, транзит української агропродукції не обмежується.

Крім цього, Єврокомісія проведе перевірки можливих порушень на ринку у зв’язку із ввезенням інших видів української сільськогосподарської продукції, зокрема м’яса птиці, молока та яєць.

Водночас, у квітні рф три рази саботувала роботу "зернового коридору", що спричиняло зупинку перевірок суден, які прямували з або до українських морських портів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-