Битва за Україну. День чотириста тридцять перший

Битва за Україну. День чотириста тридцять перший

Укрінформ
Сили оборони ведуть «потужну» контрбатарейну роботу по позиціях російських військ на лівому березі Херсонщини

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста тридцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Україна підписала три нові угоди з турецьким Baykar у рамках міжнародної виставки авіаційної та авіакосмічної техніки «Teknofest 2023». Вони посилять український ОПК — Олександр Камишін,  міністр стратегічної промисловості.

-   Німеччина підтвердила доставку в Україну другої системи ППО Iris-T SLM, якої немає наразі навіть на озброєнні Бундесверу - сайт Федерального уряду ФРН.

-   Україна отримала черговий транш грантових коштів від США в розмірі $1,25 млрд через Цільовий фонд Світового банку в рамках четвертого додаткового фінансування для Проекту “Підтримка державних видатків щодо забезпечення сталого державного управління в Україні (PEACE) - Мінфін.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Окупанту точно не вдасться відібрати у нас мир, який є природньою частиною українського характеру… Мир і прагнення волі – для всієї нашої держави, для всіх наших регіонів, міст і громад. Обовʼязково здобудемо».

Юрій Ігнат,  речник командування Повітряних сил України: «Чекати літаків ми будемо у будь-якому варіанті. Без літаків нам буде дуже важко захистити нашу країну як у воєнний, так і у мирний час».

Андрій Мельник, заступник глави МЗС:  «Гнилий компроміс не може забезпечити стабільний мир для всіх нас, хіба що крихке припинення вогню. Будь-яка дискусія про переговори – це також повна нісенітниця, тому що росіяни взагалі не хочуть вести переговори».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Сили оборони ведуть «потужну» контрбатарейну роботу по позиціях російських військ на лівому березі Херсонщини – Наталія Гуменюк, керівник пресцентру Сил оборони Півдня. Армія рф постійно маневрує, намагається облаштувати тимчасові позиції та обстрілювати правий берег області.

-   Українські військові тримають оборону Бахмута і не дають російським окупантам перерізати "дорогу життя" до міста -  Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.  Їхні заяви про повний контроль над цим логістичним шляхом неправдиві. 

На Бахмутському напрямку - 574 обстріли зафіксовано за добу, 58 окупантів знищено, 84 зазнали поранення - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ Також знищено новітню станцію радіоелектронної  боротьби "Силок-01».

-   У Мар’їнці та Бахмуті тривають вуличні бої на мінімальних дистанціях - Руслан Музичук, речник Нацгвардії.

-   Після «бавовни» на нафтобазі в окупованому Севастополі російські військові почали тікати у відпустки. Родини військових почали евакуйовуватися з півострова. Утворилися затори на Кримському мосту. Ширяться панічні чутки про нездатність російської протиповітряної оборони забезпечити безпеку власних стратегічних об’єктів - Генштаб ЗСУ.

-   росія прагне взяти під контроль численні російські воєнізовані угруповання, і нова структура поставить так звані пвк під управління генштабу рф - ГУР.

-   Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний зустрівся зустріч у розширеному форматі із головнокомандувачем Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генералом Крістофером Каволі, на якому предметно обговорено широке коло важливих для ЗСУ питань – Укрінформ.

***

-   За минулу добу російські окупанти 27 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 135 снарядів з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та безпілотників. Одна людина загинула, ще одна  – дістала поранення. З правобережжя Херсонської області евакуювали 71 людину.

-   В окупованих містах Луганської області загарбники змусили працівників бюджетної сфери патрулювати небо в пошуках безпілотників - Артем Лисогор, начальник Луганської ОВА.

-   росія змушує жителів ОРДЛО терміново відмовлятись від громадянства України. Українцям задля збереження власного життя треба брати російський паспорт або у будь-який спосіб виїжджати з таких територій - Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

-   В Україні через збройну агресію рф - 477 дітей загинули та понад 955 отримали поранення - Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський з нагоди Дня прикордонника:

-    присвоїв 11 воїнам-прикордонникам звання Герой України (дев'ятеро - посмертно);

відзначив почесною відзнакою “За мужність та відвагу” 79 прикордонний загін, 105 прикордонний загін імені князя Володимира Великого, 10 мобільний прикордонний загін Державної прикордонної служби України;

-   присвоїв звання і вручив погони бригадного генерала полковникам Держприкордонслужби України Олександру Рибаку, Михайлу Карнауху, а бригадному генералу Валерію Вавринюку – звання генерал-майора.

***

-   В Одесі відкрито монумент «Стіна Героїв» з іменами 68 загиблих військовослужбовців Державної прикордонної служби. – Одеська міськрада.

-   Президент Зеленський у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном поінформував про ситуацію на фронті та обговорив оборонну допомогу – Офіс Президента.

-   Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова обговорювати мирні плани про завершення війни, якщо вони не мають на увазі "заморозку" війни або відмову від своїх територій - CNN.

-   Міністр Кулеба розказав про прогрес у переговорах щодо F-16. Кілька країн готові розпочати тренувальну програму для українських льотчиків на винищувачах F-16 – Ліга. Новини.

-   Прем’єр-міністр Денис Шмигаль поінформував про результати робочого візиту урядової делегації в Італію. Підписано низку меморандумів про співпрацю у сфері торгівлі, екології, промисловості, інфраструктури, енергетики – ЗМІ.

-   Заступник глави українського МЗС Андрій Мельник вважає, що Пекін має власні інтереси, але повномасштабна війна росії проти України нібито не вигідна КНР. Він не виключає посередницьку роль Китаю у завершенні розв’язаної росією війни проти України - медіагрупа Funke.

-   Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо в травні у Досі через допуск атлетів росії та білорусі у нейтральному статусі - Суспільне Спорт.

***

-   Компанія "Нафтогаз України" заявила, що її річний тариф на газ до травня 2024 року залишиться незмінною - на рівні 7,96 грн за куб. м (з ПДВ) - Українська правда.

-   Для підготовки до наступного опалювального сезону необхідно 3,4 млрд доларів, підвищення тарифів на електроенергію є неминучим - Міненерго.

-   Національний банк за тиждень продав з резервів 444,74 млн доларів і купив 2,68 млн доларів - НБУ.

-   Компанія NovaPay, що входить до групи "Нової пошти", отримала розширену ліцензію Національного банку України, яка дозволить надавати усі передбачені законом платіжні послуги, які дозволено здійснювати в умовах воєнного стану – ЗМІ.

-   Кабмін затвердив нормативні значення для розрахунку дивідендів держпідприємств за 2022 рік . Це 50% чистого прибутку, за умови спрямування 30% чистого прибутку на відновлення пошкодженого майна та протидію агресії рф. Є ймовірність, що більшість держпідриємств будуть збитковими - Економічна правда.

-   Україна оновила партнерство з ініціативою Seeds for Ukraine. Співпраця передбачає передачу посівних наборів для українських домогосподарств іноземними підприємцями, громадами, фермерами й агрокомпаніями - Мінреінтеграції.

-   В Україні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг будуть зменшені. Це відбудеться через скорочення витрат на опалення у міжопалювальний сезон - Олег Попенко, голова спілки споживачів комунальних послуг.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Міністерство оборони Великої Британії заявило, що планує закупити для України найближчим часом далекобійні ракети з дальністю від 100 до 300 км - сайт Британського уряду.

-   Нідерланди втретє відправили в Україну групу для розслідування воєнних злочинів під егідою Міжнародного кримінального суду - Мінобоони Нідерландів.

-   Президент Чехії Петр Павел заявив, що з союзниками шукатиме шляхи збільшення поставок боєприпасів в Україну - Ceske Noviny. Це обмежує українських військових у здатності ефективно захищатися та контрнаступати.

-   Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс порадив "миротворцям" вимагати мирних переговорів у путіна, а не Президента України Володимира Зеленського – Укрінформ.

-   Військово-морські сили Швеції та Фінляндії приведені в стан підвищеної готовності, щоб запобігти можливій російській атаці на енергетичні мережі цих країн – Європейська правда.

-   Школу при посольстві рф повернули мерії Варшави. Суд додатково зобов’язав росію заплатити понад 31 млн злотих разом з відсотками за незаконне володіння цим будинком - Рафал Тшасковський, мер Варшави.

-   Голова Об’єднаного комітету з питань міжнародних справ та оборони ірландського парламенту Чарлі Фланаган заявив про необхідність вислати з країни посла росії Юрія Філатова через його заяву, в якій він звинуватив уряд Ірландії у смерті їхнього громадянина Фінбара Кефферкі, а також у поширенні начебто неправдивої інформації про війну в Україні – ЗМІ.

-   В Узбекистані проходить голосування за зміни до конституції, які обіцяють громадянам країни посилення соціального захисту в обмін на обнулення терміну повноважень президента Шавката Мірзійоєва. Це дозволить йому залишатися на посаді до 2040 року - Reuters.

-   Тисячі мешканців Румунії отримують електронні повідомлення від імені реальної компанії доставки із лінком, за яким у користувачів намагаються виманити банківські дані. Повідомлення розсилає група зловмисників з рф - Європейська правда.

ВОРОГ

-   У результаті негласної перевірки фсб виявила новий масштабний тренд  -  чиновники у федеральних органах влади масово почали набувати з початку війни в Україні громадянства країн колишнього СРСР. Найбільш популярними є зараз Грузія та Молдова – ЗМІ.

-   У Брянській області – пожежа і обвал будинку, росіяни заявляють про обстріли нібито ЗСУ - ЗМІ.

-   пригожин продовжив спроби переконати кремль перейти до оборони на сході України. Його погроза відійти з Бахмута може свідчити про те, що він побоюється, що російські позиції в тилу Бахмута вразливі для контратак  - Інститут вивчення війни ISW.

-   рф практикує карцер для порушників дисципліни та невдоволених – це землянка, закрита металевими гратами. Туди можна потрапити, наприклад, за зловживання алкоголем чи спроби розірвати контракт - розвідка Британії.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-