Зеленський про контрнаступ: Почнемо до того, як у нас з’являться F-16

Зеленський про контрнаступ: Почнемо до того, як у нас з’являться F-16

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликає західних партнерів ухвалити рішення про надання Україні винищувачів F-16, та водночас наголошує, що відсутність сучасних літаків не впливатиме на початок контрнаступу.

Про це він сказав в інтерв’ю представникам фінських, шведських, данських і норвезьких ЗМІ, повідомляє Укрінформ.

«Дуже важливо контроль у небі не віддати повністю росії, тому дуже важлива авіаційна коаліція. Тут повинна бути воля лідерів держав, які мають сучасну авіацію. Авжеж, ми будемо звертатися за відповідною авіацією і до ваших країн, при чому будемо звертатися дуже наполегливо і, скажу вам відверто, найближчим часом», – сказав Зеленський.

Читайте також: Публікації у ЗМІ щодо контрнаступу не допомагають українським військовим - Президент

За його словами, новими сторінками у розв’язаній росією війні стало надання Україні систем HIMARS, NASAMS, Iris-T, а тепер настав час для авіації.

Президент підкреслив, що є держави, які мають на балансі F-16 чи інші сучасні літаки і хочу допомогти Україні, але «на все потрібна воля».

«Не треба боятися росію. Найстрашніше відбулося: вони розпочали повномасштабну війну. Я вважаю, це найстрашніше… Дуже важливий аргумент сьогодні: не боятися закінчити з цим, не думати, що буде потім з росією, головне - думати, що буде далі з безпекою у світі. Безпека у світі буде в надійних руках, тому що другій армії світу показали, що якщо ти наступаєш на права людини в будь-якій державі, союзники поставлять тебе на місце», - наголосив Зеленський.

Читайте також: Зеленський: Настала інша хвиля війни, де ми збираємось забрати ініціативу

Водночас відповідаючи на запитання, чи має рішення про надання Україні літаків вирішальне значення для початку контрнаступу, Президент зауважив: «Якщо чесно, це б дуже сильно допомогло. Ми розуміємо, що так затягувати не будемо, тому починатимемо ще до того, як у нас з’являться F-16 або інші. Заспокоювати росію тим, що нам ще потрібно кілька місяців, щоб навчатися на літаках, і тільки потім ми почнемо... Ні, так не буде. Ми почнемо і будемо іти вперед».

При цьому глава держави додав, що паралельно рішення про літаки все ж має бути прийнято.

Як повідомлялося, міністр оборони Олексій Резніков на пресконференції 28 квітня висловив переконання, що міжнародні партнери передадуть Україні сучасні бойові літаки, необхідні для визволення від російських загарбників.

Читайте також: Зеленський про міжнародну допомогу під час війни: Були моменти, коли нас підводили

Глава МЗС Дмитро Кулеба на Раді міністрів закордонних справ Євросоюзу 24 квітня заявляв, що надання Україні сучасної бойової авіації стане найкращою інвестицією у довгострокову безпеку Європейського континенту.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-