Штати передали Україні датчики для виявлення ядерних вибухів — NYT

Штати передали Україні датчики для виявлення ядерних вибухів — NYT

Укрінформ
Сполучені Штати встановлюють в Україні датчики, які можуть виявляти спалахи радіації від ядерної зброї чи «брудної бомби» та ідентифікувати, хто здійснив атаку.

Про це передає Укрінформ із посиланням на The New York Times.

Мета полягає в тому, щоб переконатися: якщо росія підірве радіоактивну зброю на українській землі, можна буде визначити її атомний слід і довести провину москви.

За даними видання, Команда підтримки в ядерних надзвичайних ситуаціях (NEST) — тіньовий підрозділ атомних експертів — співпрацює з Україною, щоб розгорнути радіаційні датчики, навчити персонал, контролювати дані та попереджати про смертоносну радіацію.

Читайте також: Непритягнення росії до відповідальності сприятиме поширенню у світі ядерної зброї - Джемілєв

Як вказує NYT, Вашингтон міг би використати зібрану датчиками інформацію, щоб виключити можливість неправильної ідентифікації винуватця ядерного вибуху.

«Це може здатися непотрібним кроком, враховуючи особливість грибоподібної хмари. Але якщо зброя була доставлена ​​вантажівкою, танком або човном, а не помітною ракетою з відстежуваною траєкторією польоту, з’ясувати її походження може виявитися майже неможливим», — зазначає видання.

На думку експертів з ядерної зброї, обізнаність громадськості про таке оборонне планування може стримати росію, давши їй зрозуміти, що США здатні викрити її «операцію під фальшивим прапором». Наприклад, якщо москва спробує неправдиво звинуватити Київ у здійсненні ядерного вибуху на полі бою, Вашингтон за допомогою датчиків встановить справжнього винуватця.

Читайте також: Японія хоче підписати на саміті G7 документ про ядерне роззброєння - ЗМІ

В NEST сказали виданню, що мережа атомних датчиків розгортається «у всьому регіоні» і матиме можливість «схарактеризувати розмір, місце розташування та наслідки будь-якого ядерного вибуху». Крім того, розміщені датчики позбавлять росії «будь-якої можливості використовувати ядерну зброю в Україні без визначення її походження».

«Якщо в Україні трапиться ядерна надзвичайна ситуація, будь то викид радіації з ядерного реактора чи вибух ядерної зброї, — наукові аналізи будуть швидко надані урядовим органам США та центрам прийняття рішень в Україні та регіоні для прийняття дієвих, технічно обґрунтованих рішень для захисту громадського здоров’я та безпеки», — кажуть в NEST.

Читайте також: Рішення рф розмістити тактичну ядерну зброю у білорусі є гібридною наступальною операцією - експерт

Як повідомлялося, президент рф володимир путін заявив, що росія розмістить тактичну ядерну зброю у білорусі. Раніше у лютому поточного року путін оголосив про "призупинення" участі москви у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь зі США (Новий START), хоча положення цього документа не передбачають можливості його «призупинення».

Згодом, самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що розміщення ядерної зброї в білорусі робиться з його ініціативи, що це не залякування, не шантаж, а можливість «убезпечити білоруську державу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-