В Україні вивчають можливість 12-річного навчання у школах з наступного року

В Україні вивчають можливість 12-річного навчання у школах з наступного року

Укрінформ
Більшість країн Європи мають 12-річну систему навчання. Міністерство освіти і науки наразі вивчає думку експертного середовища, батьків та дітей, аби вже з 2024 року перейти на таку саму систему.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко, відповідаючи на запитання щодо перспектив запровадження 12-річної шкільної освіти в Україні у 2024 році.

«Дванадцятирічка є євроінтеграційним кроком. Чому? Тому що більшість країн ЄС – ми робили дослідження серед 38 країн Європи – у нас 19 країн мають 12-річну систему навчання, 17 країн – 13-річну систему навчання, і навіть є країни з 14-річною і 15-річною повною загальною середньою освітою. А якщо ми візьмемо з усіх країн, які зараз залишились і не прагнуть євроінтеграції, то 11-річка залишилась лише в росії та білорусі», – повідомив Вітренко.

На його думку, враховуючи тенденції в освіті, Україні варто подовжити процес навчання, щоб людина позитивно впливала на свій власний добробут, добробут держави, на продуктивність праці. Також це стане стабілізацією суспільного життя в країні, вважає Вітренко.

«Освічена людина – є людина багата і людина-інноватор», – вважає Вітренко.

Відповідаючи на запитання щодо запровадження 12-річної форми навчання вже з 2024 року, він повідомив, що зараз проходить опитування експертного середовища, батьків та дітей, аби ухвалити виважене рішення. Водночас він зазначив, що позитивом буде те, що українські дипломи будуть повністю визнаватися в європейських країнах, адже наразі дітям треба довчатись ще рік, щоб вступити до закладів вищої освіти Європи.

Читайте також: Для вступників створили «Путівник учасника НМТ»

Вітренко також вважає, що війна не може стати на заваді позитивним змінам в освіті.

«Війна – це той аргумент, який дозволяє нам зробити ті кроки, які зможуть зробити життя українців після нашої перемоги ще кращим. В системі освіти ще більш освіченими будуть українці. Тому що запровадження профільної середньої школи – це той крок, який дозволить українцям обирати свій шлях в житті, свою освітню територію, ті програми чи то академічні, чи професійні, чи наукові. Тобто це зможе диверсифікувати життєвий вибір кожної дитини», – зазначив Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак заявив, що найоптимальнішим варіантом вирішення проблеми освітніх втрат, яких зазнала Україна через COVID-19 і війну, могло би стати запровадження 12-річної системи освіти уже з 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-