Польща будує свою ППО/ПРО з огляду на досвід України – Блащак

Польща будує свою ППО/ПРО з огляду на досвід України – Блащак

Укрінформ
Польща будує свою багатошарову систему ППО/ПРО з огляду на досвід України.

Про це заявив у четвер віцепрем’єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак, який відвідав у Радомі (центр Польщі) місце проведення навчань системи ППО/ПРО на території аеропорту Варшава-Радом, передає Укрінформ із посиланням на PAP.

“У побудові польської ППО важливу роль відіграє досвід війни в Україні”, - підкреслив Блащак.

Як зазначив віцепрем’єр Польщі, Варшава дуже далеко просунулася у створенні багатошарової системи ППО/ПРО. Відтак у навчаннях у Радомі використовувалися ЗРК Patriot (в межах системи “Вісла”), пускові установки iLauncher з ракетами CAMM (система “Нарва”), а також елементи системи “Піліца”.

Читайте також: Польща може стати регіональним центром обслуговування танків Abrams

“Ми також маємо ПЗРК Piorun, а отже системи ППО/ПРО дуже короткого радіуса дії. Крім того, ми інтегруємо систему протидії дронам. Нашою метою є формування окремих шарів (системи ППО/ПРО) й інтегрувати їх таким чином, щоб вони були єдиною системою”, - наголосив Блащак.

Міністр підкреслив, що Польща відійшла від пострадянської системи організації, де за ППО/ПРО відповідали підрозділи як у повітряних, так і в сухопутних силах. Він додав, що триває процес відмови від старої пострадянської техніки, на озброєнні з’являються американські ЗРК Patriot, британські CAMM, а також польські ПЗРК Piorun й антидронові системи.

Польща будує свою систему ППО/ПРО на базі інтегрованих систем середнього радіуса дії ("Вісла"), короткого ("Мала Нарва") і дуже короткого ("Піліца").

Читайте також: У Польщі пропонують створити академію HIMARS

Навчання у Радомі відбувалися за сценарієм виявлення можливості атаки крилатими та балістичними ракетами і класичними засобами повітряного нападу. Як зазначив уповноважений міністра оборони з питань формування системи ППО/ПРО Польщі Міхал Марціняк, мета навчань була досягнута, відтак ЗС зможуть захистити довільні об’єкти критичної інфраструктури в Польщі, починаючи від дронів вагою до одного кілограма до тактичних балістичних ракет.

Як повідомлялося, Польща надала Україні військової допомоги для захисту від російської агресії на майже $3 млрд. Зокрема, Варшава надала Києву ПЗРК Piorun.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-