Пам’яті старшого сержанта Олега Барни

Пам’яті старшого сержанта Олега Барни

Хвилина мовчання
Укрінформ
Народний депутат восьмого скликання, помічник гранатометника, старший сержант Олег Барна загинув на Донбасі 17 квітня. Він не дожив один день до свого 56-го дня народження.

Олег Барна народився 18 квітня 1967 року на Тернопільщині. Він був активним громадсько-політичним діячем, починаючи від студентського голодування у 1990 році під назвою "Революція на граніті" до Революції Гідності, де отримав поранення під час обстрілів 18 лютого 2014 року.

За даними Національного музею Революції Гідності, батьки Барни були викладачами, тож і він здобув педагогічну освіту, закінчивши фізико-математичний факультет Тернопільського педагогічного інституту, та працював певний час учителем математики, фізики, інформатики, допризовної підготовки. Пізніше викладав у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка.

У 2002 році завдяки високому авторитету серед земляків Олега Барну обрали на посаду Нагірянського селищного голови.

Родина Барн походить із депортованих під час акції “Вісла” лемків, тому воїн успадкував стійкий до випробувань характер. Це виявилося й у його участі в подальших українських Майданах. З особливою гордістю він згадував події Революції Гідності:

“Коли ми побачили, що робиться 30 листопада 2013 року в Києві, у нас на Галичині всі мовчки почали збиратися і їхати [на Київ]. І мій син, студент другого курсу, каже: “Тату, їду з тобою”. І він був зі мною перші тижні грудня, потім я поїхав, простудився. Мене оточували там хлопці з Коломиї, Донецька, Одеси… багато інших товаришів і земляків. Нас об’єднало бажання жити у вільній Україні”, - згадує останнє інтерв’ю з Барною Національний музей Революції Гідності.

Під час Революції Гідності Барна отримав поранення: “18 лютого я був поранений у сутичці з “Беркутом”, коли витягував своїх хлопців на Кріпосному провулку. Ну, якби медики не затягнули безпритомного мене в Будинок офіцерів, можливо, [силовики] й добили б. Вибите плече, контузія і так далі”.

Долікувавши поранення, у липні 2014 року Олег Барна вступив до лав військових добровольців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Брав участь у бойових діях, зокрема у Дебальцевому, Станиці Луганській. Отримав поранення й там.

Потім Барну обрали депутатом Верховної Ради 8 скликання від Блоку Петра Порошенка. З листопада 2014 по липень 2019 року він працював у парламенті.

Коли ж росіяни вторглися до нашої країни з новою силою у 2022-му, він знову пішов захищати Батьківщину.

Барна був сержантом 44 Тернопільської артилерійської бригади ім. Данила Апостола", а згодом сержантом 68 Окремої Єгерської бригади імені Олекси Довбуша. Він виконував бойові завдання на донецькому напрямку оборони.

«Господи! Даруй силу і наснагу, допоможи звільнити нашу землю від російського нелюда та від московського попа! Слава Ісусу Христу! Слава Україні», - це був останній пост Олега Барни у Фейсбуці, оприлюднений 13 квітня.

Прощання із загиблим воїном відбудеться 21 квітня об 11:00 у Михайлівському соборі, а потім на Майдані Незалежності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-