Битва за Україну. День чотирьохсотий

Битва за Україну. День чотирьохсотий

Укрінформ
Уряд Північної Македонії схвалив передачу 12 бойових гелікоптерів Мі-24 Україні. Суд відмовився задовольнити позов УПЦ МП: московський патріархат має залишити Печерську лавру.

Ми зібрали для вас інформацію про чотирьохсотий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Уряд Північної Македонії у четвер схвалив передачу 12 бойових гелікоптерів Мі-24 Україні – Balkan Insight. 29 березня уряд Північної Македонії розглянув рішення щодо передачі Україні 12 бойових гелікоптерів Мі-24, після того як Генеральний штаб погодив пропозицію.
  • Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про значне збільшення кількості військ у районі Запорізької АЕС, тому станцію більше неможливо захистити – Sky News. Це вже другий візит Гроссі на ЗАЕС після того, як росія вторглася в Україну в лютому минулого року. Цього разу його метою було «оцінити з перших рук складну ситуацію з ядерною безпекою та охороною на об’єкті», повідомили у МАГАТЕ.
  • Верхня палата польського парламенту засудила депортацію українських дітей до росії, закликаючи міжнародні інституції притягнути відповідальних за цей злочин до кримінальної відповідальності – Cенат Польщі

***

Виселення УПЦ МП з Лаври

Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову Української православної церкви (московського патріархату) до заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсним правочину щодо відмови у продовженні безоплатного користування культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю – Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики. Раніше намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь) заявляв, що духівництво УПЦ МП не звільнить територію Лаври, доки не буде рішення суду.

Кабінет Міністрів визнав таким, яке втратило чинність розпорядження уряду від 11 липня 2013 р. No 519 «Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд».

Прибічники Української православної церкви (московського патріархату) перешкоджають діяльності комісії Міністерства культури та інформаційної політики, яка мала проводити інвентаризацію майна Києво-Печерської лаври. Вони разом зі своїми прихильниками також перешкоджають роботі журналістів, зокрема погрожують пошкодженням техніки. Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив про розрив договору про оренду з УПЦ (МП) з 29 березня. Водночас намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (УПЦ (МП)) заявив, що ченці цієї церкви не збираються виселятися з Лаври.

Національна спілка журналістів України заявляє про масові порушення прав роботи журналістів біля Києво-Печерської Лаври і закликає правоохоронців ретельніше охороняти права співробітників ЗМІ – НСЖУ. Прибічники УПЦ закривають камери, лаються, погрожують побити медійників палками та штовхають журналістів. Правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської лаври та з’ясовують деталі події.

Митрополит УПЦ МП Павло під стінами Лаври погрожує журналістам побиттям та перешкоджає їх діяльності – ЗМІ. Одну з журналісток він сильно штовхнув, також оператору священнослужитель пошкодив камеру. Загалом, представники УПЦ МП так і не залишили територію Лаври попри закінчення договору оренди. Вони й далі проводять богослужіння і не пускають комісію Мінкульту.

Комісія Мінкульту, яка має передати майно Києво-Печерської лаври державі і яка 30 березня мала розпочати процес перевірки об'єктів святині, не змогла потрапити у перше приміщення, бо воно виявилось зачиненим – ЗМІ.

Поліція не пропустила автомобіль, в якому перевозили ікону з Києво-Печерської лаври – Радіо Свобода. Коли поліція знаходить подібну річ, її оцінює представник Міністерства культури та інформаційної політики чи заповідника і дозволяє або не дозволяє виїзд. Цього разу дозвіл отримано, однак поліція все одно повернула авто на територію Києво-Печерської лаври.

До поліції подано заяву щодо перешкоджання з боку представників УПЦ (МП) процесу передачі майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", комісія з приймання-передачі державного майна продовжить роботу завтра – Олександр Ткаченко, міністр культури і інформаційної політики

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Події, які неможливо було уявити у ХХІ столітті, стали реальністю в містах-супутниках Києва Бучі та Ірпені. російські війська йшли на українську столицю з півночі й несли смерть і руйнування. Звільнення Київщини стало символом того, що Україна зможе перемогти в цій війні».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Головування росії в Радбезі ООН з 1 квітня – злий жарт. росія узурпувала своє місце; вона веде колоніальну війну; її лідер є військовим злочинцем, що розшукується МКС за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним місцем з росією в Радбезі ООН».

Ведант Патель, перший заступник речника Держдепартаменту США: «Ми будемо вітати будь-яку країну, здатну відігравати конструктивну роль у питанні вирішення варварського нападу росії на Україну, і доти, доки це відбувається у тісній координації з нашими українськими партнерами. Однак важливо пам’ятати, що коли йдеться про нібито «мирну пропозицію» КНР, це в підсумку залежить від України. Пропозиція, яка дозволить росії відновити свої сили, що призведе до подальшої агресії, безумовно, не буде для нас прийнятною».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Минулої доби на Бахмутському напрямку ворог завдав 187 ударів зі ствольної та реактивної артилерії, відбулося 28 боєзіткнень. Сили оборони знищили 100 загарбників, 87 поранили – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ
  • Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний заявив, що Україні потрібні західні літаки-винищувачі F-16 – телеграм-канал Залужного. Він також виклав відео про роботу військової авіації України під час повномасштабного вторгнення російської федерації.
  • У боях за Бахмут на Донеччині наразі беруть участь близько 6 тис. найманців ПВК “Вагнер” та ще до 30 тис. їх рекрутів – Марк Міллі, керівник Об’єднаного комітету начальників штабів США. Українці тримають оборону району дуже ефективно, й це дуже дорого коштує росіянам. Протягом останніх трьох тижнів росіяни не досягли жодного прогресу у Бахмуті та довкола нього.
  • Міністерство цифрової трансформації передало 300 дронів DJI Mavic 3T Thermal в найгарячіші ділянки фронту – пресслужба міністерства. 160 коптерів – на схід, 85 – на запорізький напрямок та ще 55 – на херсонський.

***

  • російські війська за минулу добу здійснили 45 обстрілів Херсонської області, 1 людина загинула, 1 отримала поранення – ОВА.
  • Минулої доби російські війська вбили одного жителя Донецької області, ще п’ятеро людей дістали поранень – ОВА.
  • російські загарбники вбили в Україні вже 466 дітей і ще 943 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: Україна

  • Президент Володимир Зеленський обговорив із делегацією німецького оборонно-промислового концерну Rheinmetall AG на чолі з головою правління Арміном Паппергером питання поточної співпраці та її поглиблення – Офіс президента. Раніше у Rheinmetall заявляли, що ведуть переговори з Києвом про поставку найсучасніших танків і не виключають можливості створення заводу з їх виробництва в Україні.
  • Станом на ранок 30 березня енергосистема України працює без обмежень споживачів із резервом потужності, але в Одеській та Чернігівській областях можливі нетривалі відключення – Міненерго.
  • Кабінет Міністрів вніс зміни до нормативно-правових актів, згідно з якими бюджетні кошти будуть спрямовані на виконання державних цільових програм щодо створення системи протиракетної оборони – прем’єр-міністр.
  • Майже 50% мереж теплопостачання України перебувають в аварійному стані, через що втрати теплової енергії перевищують 20% – Віктор Білько, заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження. Ракетні удари по критичній інфраструктурі показали, що модернізація систем теплопостачання потребує максимального використання локальних технічних рішень. Зараз проводиться незначна та фрагментарна модернізація систем теплопостачання.
  • Голова Служби безпеки України Василь Малюк і посол Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк під час зустрічі в Києві обговорили безпекові питання та взаємодію у боротьбі з російською агресією – СБУ.

***

  • Кабінет Міністрів України спростив процедуру ввезення низки товарів подвійного призначення, необхідних для забезпечення відсічі агресору чи як комплектуючих для виробників українського озброєння – Мінекономіки
  • Кабінет Міністрів дозволив підприємцям з територій можливих бойових дій і деокупованих територій брати участь у державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%» – сайт уряду.
  • До державного бюджету України від Сполучених Штатів надійшли грантові кошти у розмірі 1,25 мільярда доларів, які переважно підуть на соціальні виплати – Мінфін. США надали ці кошти через Цільовий фонд Світового банку в рамках четвертого додаткового фінансування для проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE).
  • За майже півтора року функціонування електронних земельних аукціонів до бюджетів різних рівнів вже надійшов 1 млрд грн – Мінагрополітики. За півтора року 248 млн грн надійшло від оренди ділянок, 767 млн грн – від продажу приватних с/г ділянок та комунальної чи державної землі не сільськогосподарського призначення.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Попри зростання кількості повідомлень про можливе нецільове використання допомоги, наданої США в USAID не виявили жодних серйозних порушень, пов’язаних із допомогою Україні – Ніколь Анджарелла, в.о. генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Також координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі сказав, що Штати не бачать ознак того, що Україна неналежним чином розпоряджається наданою США військовою допомогою.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен у Брюсселі під час візиту у Бельгію візьме участь у міністерській зустрічі НАТО, засіданні Енергетичної ради США і ЄС та проведе двосторонні зустрічі, зокрема з главою МЗС України Дмитром Кулебою – Держдепартамент США.
  • Рада директорів МВФ у п'ятницю, 31 березня, розгляне запит України на відкриття нової 4-річної програми розширеного фінансування EFF – Рада директорів МВФ. Очікується, що Рада директорів погодить нову програму.
  • Китай як постійний член РБ ООН повинен захищати положення та принципи Хартії ООН та сприяти світовій стабільності й миру, тож його ставлення до російської війни проти України буде вирішальним фактором для подальшого розвитку відносин між ЄС і Китаєм – Урсула фон дер Ляєн, Президент Європейської Комісії.
  • Суд у французькому місті Шамбері відхилив запит української сторони про екстрадицію українського бізнесмена Костянтина Жеваго – ЗМІ. Екстрадиційний запит про видачу Жеваго був поданий українською стороною, зокрема Офісом генерального прокурора та Державним бюро розслідувань у рамках розслідування кримінального провадження про розтрату коштів банку "Фінанси та кредит. Офіс генпрокурора очікує на офіційне отримання повного рішення суду щодо відмови видати Україні бізнесмена Костянтина Жеваго і консультуватиметься щодо подальших дій із французькими колегами.
  • Президент Володимир Зеленський під час онлайн-звернення до Національної ради Австрії запросив австрійських парламентаріїв відвідати Україну і наголосив, що підтримка українців у розв'язаній росією війні означає не бути морально нейтральними до зла – сайт президента. Під час виступу Президента України члени Австрійської партії свободи (FPÖ) вийшли із залу. Чотири австрійські парламентські партії, як правлячі, так і опозиційні, засудили поведінку партії за бойкот нею виступу Президента України і поширення прокремлівських наративів.
  • Король Великої Британії Чарльз ІІІ під час виступу у німецькому Бундестазі заявив, що розв’язана росією війна проти України розтоптала свободу і поставила під загрозу безпеку у Європі – ЗМІ.
  • Міністри закордонних справ країн “Бухарестської дев’ятки” (B9) обговорять у четвер і п’ятницю підготовку до саміту НАТО, зміцнення східного флангу Альянсу та подальшу допомогу Україні – Лукаш Ясіна, речник МЗС Польщі
  • Японія виділяє 400 млн доларів США на закупівлю обладнання та послуг, необхідних для відбудови української критичної інфраструктури – Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури. Кошти будуть виділені в рамках Програми екстреного відновлення, за ці гроші планується закупити обладнання та послуги, необхідні для відбудови.
  • Європейська комісія схвалила робочу програму в межах Європейського фонду оборони, що включає заходи й проєкти з розвитку оборонних спроможностей ЄС та впровадження інновацій у цій сфері на суму €1,2 мільярда – Соня Господинова, речниця Єврокомісії. Нова робоча програма дасть змогу збільшити конкурентоспроможність європейської оборонної промисловості та оборонну взаємосумісність у Європі.
  • Група Raiffeisen Bank International (РБІ) зобов’язалась і надалі зменшувати свою бізнес-активність у росії; при цьому наголошується на продовженні підтримки клієнтів у рф при одночасному скороченні їм позик – пресслужба банку.

ВОРОГ

  • російська федерація внесла Угорщину до списку так званих недружніх країн через приєднання до європейських санкцій – Євгеній Станіславов, посол росії в Угорщині. Будапешт демонструє прагматичну позицію, від якої поки що не збирається відмовлятися "навіть під тиском своїх союзників по ЄС і НАТО.
  • У Китаї заявили, що готові співпрацювати з російськими військовими для нібито посилення стратегічної комунікації та координації – Тан Кефей, речник міністерства оборони КНР. Обидві країни працюватимуть над впровадженням “глобальних ініціатив у сфері безпеки”. КНР і рф поглиблюватимуть "військову довіру" та спільно "захищатимуть" справедливість на міжнародній арені. Держави також далі організовуватимуть спільні морські та повітряні патрулювання та спільні військові навчання.
  • Американець Еван Гершкович, журналіст The Wall Street Journal, затриманий в Єкатеринбурзі за підозрою у шпигунстві – Центр громадських зв’язків фсб. За версією ФСБ, Гершкович, "діючи за завданням американської сторони, проводив збір відомостей, що становлять державну таємницю, про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу". Як стверджує спецслужба, його було затримано при спробі отримання секретних відомостей. Журналістові загрожує покарання до 20 років ув'язнення. Американське видання The Wall Street Journal рішуче заперечує обвинувачення фсб у шпигунстві, висунуті їх журналісту, і вимагає від росії його негайного звільнення. Суд москви заарештував до 29 травня журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича.
  • російська влада готується розпочати велику військову кампанію з набору додаткових 400 000 військових – розвідка Британії. У росії презентують цю кампанію як залучення добровольців і професійних кадрів, а не як нову обов’язкову мобілізацію. російська влада обрала «модель добровольця», щоб задовольнити дефіцит персоналу з метою мінімізації кількості незгодних у середині країни.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-