росіяни застосовують хімічні боєприпаси на Донецькому напрямку - військові

росіяни застосовують хімічні боєприпаси на Донецькому напрямку - військові

Єдині новини
Укрінформ
російські окупаційні війська почали використовувати хімічні боєприпаси на Донецькому напрямку.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський.

«Ворог застосовує хімічні боєприпаси, а саме скидає з безпілотних літальних апаратів вибухівку з хлорпікрином. І це відбувається не перший день, це відбувається вже з 23 числа. 23 березня це був пробний такий варіант – одну скинули вибухівку, 24 березня – скинули дві і вчора за день вкинули 6 таких вибухівок», - сказав Дмитрашківський.

Відповідаючи на питання, чи збирає Україна докази щодо використання росіянами заборонених боєприпасів, речник повідомив, що на даний момент «маємо збитий дрон, який збили на Запорізькому напрямку, це були саме перші скиди, це було місяць назад, ми маємо нерозірваний боєприпас, який називається К-51».

«На даний момент вибухи, які відбуваються на Донецькому напрямку, газ зібрати ж неможливо, але якщо потрапляє безпосередньо в окоп або в бліндаж, то відповідно потрібно мати або протигаз, або відійти від того місця, тому що викликає і блювоту, і сльози. Але ще є боєприпаси просто іприт. Тоді потрібні костюми хімічного захисту», - відзначив він.

Дмитрашківський також поінформував, що Сили оборони завдають великих втрат ворогу. Зокрема, в районі Авдіївки та Мар'їнки 200 мотострілкова бригада зс рф та 72 бригада з Оренбургу зазнали великих втрат, тож наразі стоїть питання про їх виведення для відновлення.

Читайте також: На Донеччині росіяни атакували прикордонників забороненими аерозольними гранатами

Як повідомляв Укрінформ, 9 грудня 2022 року у заяві ЄС, оприлюдненій під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, зазначалось, що Євросоюз приголомшений застосуванням російськими військами газових гранат проти українських військовослужбовців.

Раніше в Держприкордонслужбі України повідомили, що російські окупанти використовують заборонену хімічну зброю – аерозольні гранати "К-51". Кілька таких гранат з дрона росіяни скинули на українських захисників на Донеччині. Одна з них не розірвалася, її фото було продемонстровано ДПСУ.

Фото: Державна прикордонна служба України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-