В Одесі затримали агента фсб, який збирав дані про нові підрозділи ЗСУ

В Одесі затримали агента фсб, який збирав дані про нові підрозділи ЗСУ

Фото
Укрінформ
В Одесі Служба безпеки України затримала у ході спецоперації агента фсб рф, який збирав розвіддані про нові підрозділи Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

російським агентом виявився колишній правоохоронець, якого після початку повномасштабного вторгнення рф завербував кадровий співробітник фсб. Він збирав відомості про місця базування підрозділів ЗСУ і Державної прикордонної служби в Одеській та Миколаївській областях.

«У зоні особливої уваги ворога була інформація про новостворений добровольчий батальйон ЗСУ під назвою «Чорноморська січ». Для збору розвідданих російський агент записався на співбесіду до керівництва добробату начебто для вступу до лав підрозділу», - зазначили в СБУ.

Під прикриттям цієї легенди зловмисник проводив приховану фотофіксацію місця дислокації військового формування та вивчав психотип командира для спроби його подальшого вербування.

Співробітники СБУ поетапно задокументували злочинну діяльність агента фсб і затримали під час виконання розвідувального завдання.

Читайте також: СБУ викрила мережу прокремлівських агітаторів

За даними слідства, зрадник із власної ініціативи вийшов на російську спецслужбу і запропонував свою допомогу у війні проти України. Для цього він надав фсб письмове зобов’язання про негласну співпрацю.

«Одночасно він написав заяву на ім’я міністра мвс рф, в якій просить розглянути його кандидатуру на керівну посаду в «управлінні економічної безпеки та протидії корупції в Одеській області», у разі захоплення регіону», - зауважили в СБУ.

Також встановлено, що після ракетних ударів по обласному центру агент виходив на місцевість для фіксації наслідків і коригування повторних атак.

Під час обшуку у фігуранта виявили мобільний телефон із доказами комунікації з агресором.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Читайте також: Екскерівника управління СБУ Харківщини судитимуть за держзраду

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві та ще шістьох регіонах країни СБУ нейтралізувала підпільні осередки так званої «комуністичної партії радянського союзу». Це підконтрольна фсб російська організація, яка бере активну участь у проведенні підривної діяльності проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-