Битва за Україну. День триста вісімдесят шостий

Битва за Україну. День триста вісімдесят шостий

Укрінформ
Перша партія французьких колісних танків AMX-10 RC вже в Україні, частина вирушила на передову

Ми зібрали для вас інформацію про триста вісімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці  16 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Прем’єр-міністр Латвійської Республіки Кріш’яніс Каріньш прибув з візитом до Києва.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив із прем‘єр-міністром Латвії Кріш’янісом Каріньшем збільшення оборонної підтримки ЗСУ, посилення санкцій і створення спеціального трибуналу щодо рф, а також питання європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Денис Шмигаль і Кріш’яніс Каріньш провели спільну пресконференцію. Головне:

-   Латвія виступає за початок перемовин щодо членства України в ЄС уже цього року, а про приєднання до НАТО — відразу після перемоги у війні – прем’єр-міністр Латвії.

-   Україна вже отримала від Латвії військової допомоги на суму понад 300 млн євро. І ми дякуємо за затвердження нового пакету допомоги в новому бюджеті, завдяки якому ця сума досягне 370 млн євро, або більш ніж 1% ВВП Латвії – Денис Шмигаль

-   Країни Європи, які межують з росією, мають усвідомити, що економічна співпраця з рф зупинилася надовго, і пора вибудувати систему нових економічних зв’язків, які змінять економічне обличчя цієї частини Європи - Кріш’янам Каріньш

-   Україна і Латвія домовились про продовження роботи Міжурядової комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва– Денис Шмигаль.

***

-   Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню оголосив про прибуття в Україну першої партії французьких колісних танків AMX-10 RC, а деякі з них уже вирушили на передову - Le Figaro. Париж уже починає планувати відправлення другої партії колісних танків.

-   Перші 4 з обіцяних Польщею близько 10 винищувачів МіГ-29 будуть передані Україні найближчими днями - Анджей Дуда, президент Польщі.  4 літаки вже повністю готові для застосування, решта проходить сервісне обслуговування.

-   Уряд Ізраїлю схвалив експортні ліцензії на можливий продаж Україні своїх систем боротьби з безпілотниками - Axios.

-   Україна та Європейський Союз продовжили ще на один рік угоду, яка скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів на двосторонні та транзитні перевезення в держави ЄС- Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури. За період дії угоди обсяги двосторонніх та транзитних автомобільних вантажоперевезень зросли на понад 50%

-   Європейська комісія оголосила про започаткування нової програми регіонального розвитку та відновлення України, так званий «новий європейський Баухаус» - сайт Єврокомісії. Головною метою програми є стимулювання та допомога місцевим громадам у реалізації програм відновлення та відбудови.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Рік тому росія цілеспрямовано та жорстоко скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Поруч із будівлею був напис «Діти», який неможливо було не помітити. Там ховалися від обстрілів сотні людей. Не пробачимо окупантам жодної зруйнованої долі. Пам'ятаємо всіх, чиє життя забрав російський терор».

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр: «Сьогодні рівно рік як Україна стала частиною європейської енергомережі ENTSO-E. Енергетичний безвіз став значною підтримкою європейських партнерів та допоміг нам вистояти під ракетними атаками. Синхронізація енергосистем України та ЄС — це також великий внесок у спільну європейську енергетичну безпеку. Ми назавжди позбавили росію впливу на енергосистему нашої країни».

Ден Райс, спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ:  «Китай не постачатиме росії зброю так, як Іран. Сі Цзіньпін вивчив помилки путіна в Україні і, очевидно, вирішив не долучатися до "вісі ідіотів", яку створили росія та Іран».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   російські окупанти за добу 42 рази намагалися атакувати позиції Сил оборони на Бахмутському напрямку. Українські підрозділи лвквідували 225 окупантів, 306 поранил - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

-   Багатоцільовий бронетранспортер МТ-ЛБ та особовий склад росіян знищили під Кремінною бійці 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади – Луганська ОВА.

-   Українські розвідники отримали модернізований бронетранспортер 4х4 Oncilla (30 штук), який є спільною українсько-польською розробкою, оснащений гарматою 12,7 мм і подвійним протимінним дном - Головне управління розвідки.

-   Німеччина передала України черговий пакет військової допомоги, до якого увійшли артилерійські снаряди калібру 155 мм та ракети для систем залпового вогню MARS II - сайт німецького уряду. Українська армія отримала 5000 артилерійських снарядів калібру 155 мм і 155-міліметрові високоточні боєприпаси, кількість яких не вказується, боєприпаси для реактивних систем залпового вогню MARS II (кількість не вказана), два автонавантажувачі, чотири мобільні антенно-щоглові системи і 500 пістолетів SFP9.

-   Після ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури російська федерація навесні може почати обстріл транспортної інфраструктури, гідротехнічних та очисних споруд, провокуючи екологічні катастрофи - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

***

-   На Донеччині російські загарбники за минулу добу обстріляли Костянтинівку з РСЗВ «Торнадо-С», було поранено 6 людей, пошкоджено школу, багатоповерхівки та приватні будинки – ОВА.

-   За минулу добу по Херсонській області російська армія здійснила 88 обстрілів, випустивши 413 снарядів із важкої артилерії та "Градів", Троє людей дістали поранення – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка заявили про складання повноважень - сайт комітету. Члени Шевченківського комітету підкреслили, що мають на меті "публічно заявити про свою позицію в ситуації, яка склалася навколо Національної премії імені Тараса Шевченка 2023 року. Детальніше дивись за посиланням.

-   Станом на ранок 16 березня генерація повністю забезпечує потреби споживачів в електроенергії, тільки в Житомирській області можливі обмеження електропостачання через ремонтні роботи – Міненерго.

-   Члени депутатської групи "Платформа за життя і мир" Сергій Льовочкін і Михайло Папієв зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови про відкликання Льовочкіна зі складу парламентського Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки - сайт парламенту.

-   У Черкасах на одному з підприємств вибухнув котел - дві людини загинули, одного доправили до лікарні - КНП "Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

-   До України прибула міністерка культури Хорватії Ніна Обулєн Коржінек.

***

-   В українських морських портах призупинили укладання форвардних контрактів на поставки зерна після заяв російської федерації про зміни у "зерновій угоді" - Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.  На переговорах, які тривають на міністерському рівні, Туреччина докладає зусиль, аби дію угоди було продовжено на 120 днів, а не на 60, як раніше заявили в рф.

-   У поточному маркетинговому році Україна скоротила експорт зернових приблизно на 10 млн т у порівнянні з аналогічним періодом минулого маркетингового року – Мінагрополітики.

-   Завдяки приєднанню та роботі у синхронному режимі із енергосистемами європейських країн (ENTSO-E) Україна отримала додаткові 8,7 млрд гривень - пресслужба Міністерства енергетики

-   Оператор ГТС України та GAZ-SYSTEM S.A. підписали меморандум про співпрацю для покращення взаємодії між українським та польським ринками газу - пресслужба ОГТСУ. Підписання Меморандуму про співпрацю сприятиме інтеграції газових ринків Польщі та України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Уряд Швеції ухвалив рішення передати Україні 8 самохідних артилерійських установок Archer та скерував відповідний запит у межах додаткового проєкту бюджету до парламенту - Пол Йонсон, міністр оборони Швеції.

-   Естонський уряд у четвер підтримав пропозицію міністра оборони країни Ханно Певкура направити в Україну черговий пакет військової допомоги, який цього разу складається зі снайперської зброї та спорядження для спецпідрозділів - ERR.

-   Країни, що входять до "танкової коаліції"найближчим часом передадуть Україні танки Leopard - Маріуш Блащак, міністр національної оборони Польщі. У складі міжнародної коаліції буде сформований батальйон танків Leopard 2A4, який налічуватиме щонайменше 31 машину. До складу батальйону увійдуть 8 одиниць від Канади, 8 від Норвегії та не менше 6 танків від Іспанії. Фінляндія у межах коаліції надасть допоміжні транспортні засоби.

-   Уряд Туреччини обговорює питання про відкриття проходу через Босфор у Чорне море для кораблів ВМС США з метою виявлення місцезнаходження уламків збитого безпілотника MQ-9 - Хулусі Акар,міністр національної оборони Туреччини.  . Наразі турецька сторона розглядає це питання на рівні Міноборони та Міністерства закордонних справ.

-   Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні встановила, що російська влада здійснила в Україні численні воєнні злочини, але наразі не встановила, що росія здійснює в Україні геноцид. Однак вона помітила деякі аспекти, які можуть викликати питання щодо цього злочину - Ерік Мьосе, голова комісії. Також комісія встановила осіб, які можуть бути відповідальні за вчинені під час російської агресії злочини в Україні. Відповідний список буде передано компетентним органам ООН.

-   Міністр закордонних справ Китаю Цінь Ґан під час телефонної розмови з главою МЗС України Дмитром Кулебою заявив, що Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у припиненні війни та відновленні миру в Україні – китайське зовнішньополітичне відомство.

-   ЄС може використати короткостроковий інструмент спільних закупівель зброї з бюджетом в 500 мільйонів євро може для прискорення промислового виробництва необхідних Україні 155-міліметрових боєприпасів - Мейрід МакГіннес, єврокомісар з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та ринків капіталу.

-   Федерація фехтування Німеччини (DFB) відмовилась від проведення Кубка світу з жіночої рапіри - пресслужба федерації. Відмовитись від проведення Кубка світу Федерація фехтування Німеччини вирішила після позачергового засідання Міжнародної федерації фехтування (FIE), на якому було прийнято рішення повернути атлетів з Росії та Білорусі до міжнародних турнірів.

-   Польські медики отримали дозвіл відвідати та оглянути ув’язненого експрезидента Грузії Михеїла Саакашвілі – ЗМІ. Про переведення колишнього президента Грузії на лікування до Польщі чи ще кудись не йдеться.

ВОРОГ

-   За умовами Договору про скорочення стратегічних озброєнь СНО-III росія не може призупинити свою участь у цій угоді, тому вона жодним чином не звільняється від узятих на себе зобов’язань. Призупинення росією участі в договорі СНО-III є юридично недійсним - Держдепартамент США. Таким чином, зобов’язання російської сторони за договором зберігаються. США, зі свого боку, «залишаються готовими конструктивно працювати з рф з метою виконання договору повною мірою».

-   державна дума ухвалила закон, згідно з яким пропонується вважати припиненим українське громадянство з дня подання заяви про вихід із нього. Водночас громадяни зобов'язуються утриматися від реалізації прав та виконання обов'язків громадянина України, у тому числі від отримання та використання українського паспорта та інших документів, що засвідчують це громадянство – ЗМІ. МЗС України заявило, що черговий нікчемний закон рф про вихід з українського громадянства мешканців тимчасово окупованих територій з російськими паспортами є грубим порушенням міжнародного права і не матиме правових наслідків.

-   кремль схвалив агресивні дії російських винищувачів проти американського безпілотника над Чорним морем у вівторок - NBC News.

-   росія веде перемовини про отримання боєприпасів із М’янмою, країнами Африки і Близького Сходу – розвідка. Наразі деякі країни ще не ухвалили рішення стосовно постачання росії боєприпасів, оскільки чекають результатів наступу армії рф в Україні.

-   У росії жителям 33 регіонів надходять повістки до військкоматів - від резервістів вимагають з'явитися для уточнення даних військового обліку або для відбору на військові збори - ЗМІ. Влада рф раніше заявляла, що другої хвилі мобілізації не буде. Однак указ путіна про проведення мобілізації з 21 вересня минулого року не скасовано.

-   У Ростові-на-Дону 16 березня загорілася будівля прикордонної служби. Очевидці повідомляють, що перед пожежею чули вибух. Імовірно - вибух стався на складі установи.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-