Забруднені вибухівками землі в Україні можуть сягати за розмірами території Британії – NYT

Забруднені вибухівками землі в Україні можуть сягати за розмірами території Британії – NYT

Укрінформ
Міжнародна організація з розмінування HALO Trust вважає, що території, забруднені мінами та вибуховими речовинами в Україні, можуть бути завбільшки як Велика Британія.

Про це передає Укрінформ з посиланням на The New York Times.

Зазначається, що хоча російські війська, які раніше окупували багато полів на півдні України, вже давно пішли, вони залишили після себе колосальну кількість вибухових речовин – деякі з них просто покинуті, а інші – закладені як пастки.

Українські сапери мають обстежити й знешкодити тисячі мін і нерозірваних боєприпасів, перш ніж можна буде використовувати деякі сільськогосподарські угіддя. Особливо гостро ця проблема постала в Херсонській області.

Читайте також: В Україні створять Координаційний центр із оцінки екологічної шкоди

Крім того, значна частина звільненої території залишається в зоні досяжності російської артилерії, яка щодня здійснює обстріли, зокрема й касетними боєприпасами, які можуть розкидати нерозірвані бомби на великій території.

За даними HALO, почерпнутими з відкритих джерел, від початку повномасштабної війни внаслідок нещасних випадків, пов'язаних з мінами, загинуло близько 200 цивільних осіб, сотні – поранено, хоча ці цифри можуть бути значно занижені.

Читайте також: В Україні понад п'ять мільйонів гектарів земель непридатні до використання через війну – Гайду

Видання поспілкувалося з депутатом Херсонської обласної ради, головою Асоціації фермерів області Олександром Гордієнком, який розповів, що деякі фермери почали обережно обстежувати власні землі. Він сам, використовуючи ручний металошукач, а також більший прилад, прикріплений до трактора, знайшов 1500 мін.

Багато українських фермерів вважають, що російські війська обстрілюють їхні поля й техніку, аби заморити українців голодом і зруйнувати один з найважливіших економічних рушіїв країни, зазначає NYT.

Як повідомлялося, росія завдала збитків українській екології на 2 трлн грн.

Найбільше в Україні зараз страждає ліс, і держава несе колосальні втрати. Через російську агресію майже три мільйони гектарів лісу було пошкоджено. Це майже третина залісненої території України. Близько 500 тисяч га знаходяться зараз під тимчасовою окупацією або в зоні воєнних дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-