Повітряна операція у березні-квітні продовжила оборону Маріуполя більш як на місяць - Буданов

Повітряна операція у березні-квітні продовжила оборону Маріуполя більш як на місяць - Буданов

Укрінформ
Унікальна повітряна операція, проведена Головним управлінням розвідки Міноборони й армійською авіацією у березні-квітні 2022 року, дала змогу більш ніж на місяць продовжити ефективну оборону гарнізону Маріуполя на Азовсталі.

Про це розповів начальник ГУР МОУ генерал-майор Кирило Буданов у першому фільмі документальної трилогії «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі» - «Авіпрорив на Азовсталь. Небо», показаному в ефірі національного телемарафону, передає Укрінформ.

«Той місяць, який виграли, дозволив вибудувати ту систему оборони, яка діє навіть зараз. Тобто, цими діями ми скували противника і не дозволили його більш ніж 10-тисячному угрупованню рушити одразу на Запоріжжя. Цим ми виграли час і цим ми зруйнували їх задуми», - сказав Буданов.

Документальний фільм зняв журналіст, а нині військовослужбовець Артем Шевченко. У ньому йдеться про невідомі раніше деталі ризиковано повітряної операції, коли 16 гелікоптерами було здійснено сім бойових вильотів углиб ворожої території на понад 100 кілометрів, зі щільною протиповітряною обороною ворога. Тоді було доправлено понад 30 тонн вантажу (зброя, боєприпаси, засоби зв'язку), десантовано понад 70 бійців підкріплення та евакуйовано 64 поранених.

Перший виліт було проведено 21 березня 2022 року.

Деталями планування і підготовки операції поділилися пілоти армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ, офіцери-спецпризначенці ГУР МО, оборонці Маріуполя.

«Це одна з найяскравіших операцій, у якій мені пощастило брати участь. Саме те, що противнику здається неможливим, у більшості випадків спрацьовує. Тому що противник був не готовий до такої нахабності, до такої зухвалості, до того, що ми можемо на таке піти», - сказав офіцер групи спеціальної призначення ГУР МО з позивним «Флінт», який брав участь в операції як бортовий стрілець.

Герой України пілот Євген Соловйов, якому вдалося долетіти на базу на пошкодженому гелікоптері Мі-8 і врятувати двадцятьох поранених, розповів, що у його машину влучила ворожа ракета - пробила двигун, але не вибухнула.

«Я зрозумів, що ніякої пожежі немає, ми тільки втратили один двигун, і перші секунди намагався просто не впасти, тому що було падіння обертів несучого гвинта, що є дуже критичним на вертольоті і намагався продовжувати летіти», - каже льотчик.

Начальник зв'язку штабу оборони Маріуполя, офіцер ОЗСП «Азов» на псевдо «Мольфар» розповів, що не вірив у те, що авіація зможе до них прорватися.

Читайте також: У росії закінчаться «інструменти війни» до кінця весни - Буданов

«Коли ми почули їхній (гелікоптерів - ред.) звук, коли очікували, ми думали, що це гелікоптери противника. Тому що з початку операції жодної авіації української над Маріуполем не працювало. І, відповідно, ми до останнього не вірили, що гелікоптери долетять до нас», - сказав «Мольфар», якого з тяжким пораненням евакуювали з Азовсталі першим рейсом.

Як повідомлялося, російські війська оточили Маріуполь 2 березня 2022 року. Металургійний комбінат «Азовсталь» став осередком спротиву української армії у відповідь на російську збройну агресію проти України. 10 квітня російські сили повністю взяти в облогу українських військовиків, що залишилися на території комбінату. Водночас відбулася повітряна логістична операція з постачання гарнізону оборонців Маріуполя необхідних вантажів та евакуації поранених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-