Битва за Україну. День триста сімдесят восьмий

Битва за Україну. День триста сімдесят восьмий

Укрінформ
Міністри оборони ЄС погодилися з пропозицією щодо надання Україні негайної військової допомоги, зокрема поставок упродовж тижнів артснарядів калібрів 155 мм та 152 мм

Ми зібрали для вас інформацію про триста сімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці  8 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Генсека ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув з візитом до України. Під час свого третього візиту до України з початку війни 73-річний Гутерреш зустрівся з президентом Володимиром Зеленським для переговорів про продовження зернової угоди.

Головне з пресконференції Президента України і Генсека ООН:

-   Cпільна політика України й ООН - продовжити дію "зернової угоди" після 18 березня – президент України.

-   ЗАЕС повинна повернутись під повний український контроль - це питання саме глобальної, а не лише української безпеки – Зеленський.

-   Кінцевою метою ООН у контексті розв'язаної росією війни проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом – Генсек ООН

-   Президент Зеленський наполягає на порятунку українських дітей, викрадених росією, а також поверненні всіх депортованих росіянами українських громадян і полонених військовослужбовців.

-   Жахливі кадри, коли український військовослужбовець, очевидно, був убитий – це ще одне нагадування про необхідність дотримання законів ведення війни - Генеральний секретар ООН.

-   ООН готова надати свої послуги як посередник у питанні демілітаризації Запорізької АЕС, яка тимчасово перебуває під контролем російських окупантів – Гутерреш

-   Президент Зеленський заявив, що зараз в Україні вирішується, яким буде майбутнє ООН і яку глобальну роль відіграватиме організація надалі.

***

Неформальна зустріч міністрів оборони ЄС

7-8 березня у Стокгольмі проходить неформальна зустріч міністрів оборони ЄС під егідою Швеції, яка головує у Євросоюзі – ЗМІ. У першій сесії зустрічі бере участь міністр оборони України Олексій Резніков.

-   Міністри оборони ЄС погодилися з пропозицією щодо надання Україні негайної військової допомоги, зокрема поставок упродовж тижнів артснарядів калібрів 155 мм та 152 мм, і для компенсації з Європейського фонду миру буде виділено 1 мільярд євро -  Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

-   Допоміжна тренувальна місія ЄС для України до кінця березня завершить підготовку 11 тисяч військовослужбовців ЗСУ, а до кінця року кількість навчених військових фахівців сягатиме 30 тисяч - Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

-   Посли країн ЄС на зустрічі 8 березня погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України - шведське головування в раді ЄС.

-   Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не має стосунку до вибухів на газопроводах «Північний потік», і висловив упевненість, що під час офіційного розслідування будуть встановлені всі деталі інциденту. 7 березня у низці іноземних ЗМІ, зокрема німецьких та в американській The New York Times, з'явилися повідомлення про нібито причетність «проукраїнських груп» до інциденту. В уряді Німеччини у цьому зв'язку заявили, що результатів розслідування наразі немає.

-   Міністр оборони ФРН Боріс Пісторіус заявив, що до кінця року у Німеччині пройдуть підготовку загалом 9 тисяч військовослужбовців ЗСУ - Міноборони ФРН

-   Союзники по НАТО продовжуватимуть підтримувати Україну у її боротьбі проти російської агресії та не вважатимуть критичним пунктом цієї війни, якщо Бахмут не втримається під російським тиском - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

***

-   18 німецьких і три португальських танки Leopard 2A6 будуть доставлені в Україну до кінця березня - Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН. Танки прибудуть в країну з підготовленими екіпажами.

-   Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що досі незрозуміло, хто здійснив атаку на газопроводи "Північний потік" і "Північний потік-2" у вересні минулого року, і необхідно дочекатися завершення національних розслідувань – ЗМІ. Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус сказав, що передчасних висновків про те, хто відповідає за підрив газопроводу "Північний потік", робити не варто. Атака могла бути операцією "під чужим прапором" аби звинуватити Україну.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Для нас це тактика… Ми розуміємо, що після Бахмута вони могли б піти далі: до Краматорська, до Слов’янська, після Бахмута це була б відкрита дорога для росіян в інші міста України на Донецькому напрямку… Саме тому наші хлопці стоять».

Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних сил України: «Українська жінка сьогодні — хто Вона? Захисниця, яка ризикує життям заради Батьківщини. Волонтерка, яка цілодобово надає безцінну допомогу. Лікарка, яка героїчно рятує життя... Щодня ви робите безцінний внесок для нашої перемоги. Кожна на своєму фронті. Вдячний за самовідданість на передовій та надійний тил»

Нед Прайс, речник Держдепартаменту США: «Жахливі кадри із беззбройним українцем, якого страчують після того, як він просто сказав «Слава Україні», вражають з точки зору варварства. рф зневажає базовими правилами війни, основною людською порядністю, коли її війська беруть участь у подібних звірствах. Ми не наївні, щоби повірити, що росія зізнається в цьому або навіть змінить свою поведінку найближчим часом. Звісно, це не перше свідчення явних звірств рф в Україні, й на жаль, мабуть, не останнє».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На Бахмутському напрямку - 102 обстріли та 72 боєзіткнення, Сили оборони знищили 115 російських загарбників та 197 поранили - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

-   Сили оборони Україні у ніч на середу, 8 березня, знищили два дрони типу Shahed-131/136, запущені росіянами – Повітряни сили.

-   Воїни Центру спецоперацій «А» Служби безпеки спалили російську важку вогнеметну систему «Сонцепьок» прямо в момент її залпу - пресслужба СБУ. Напрямок та час ефективної роботи спецпризначенців не розкривається.

-   На Харківщині ворог намагався йти в наступ у районі Гряниківки, але відступив із втратами – Олег Синєгубов, голова ОВА.

***

-   Внаслідок російського обстрілу у середу в Авдіївці зруйноване заводоуправління коксохімічного заводу, повністю знищені перші два поверхи, 4 людини постраждало - Муса Магомедов,  колишній гендиректор підприємства.

-   7 березня, війська російської федерації здійснили 61 обстріл Херсонської області, випустивши 309 снарядів із важкої артилерії та "Градів", 1 людина поранена – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський вручив державні нагороди жінкам-військовослужбовцям, працівницям медичної галузі, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Укрзалізниці й Укрпошти – сайт президента

-   9 березня керівники українських федерацій з олімпійських видів спорту підпишуть спільне звернення до Міжнародного олімпійського комітету з вимогою залишити чинною рекомендацію виконкому Міжнародного олімпійського комітету від 28.02.2022 щодо недопуску спортсменів росії та білорусі до міжнародних змагань до завершення збройної агресії в Україні – ЗМІ.

-  Станом на ранок 8 березня дефіцит потужності в енергосистемі відсутній уже 25 днів поспіль, ситуація в енергосистемі залишається стабільною – Укренерго. В Міненерго додали, що все ще існує велика потреба в додаткових поставках обладнання для забезпечення стабільного функціонування електроенергетики.

-  У Київській міській прокуратурі відкидають звинувачення Департаменту освіти і науки КМДА щодо утисків освітян столиці правоохоронними органами - Надія Максимець, прессекретар столичної прокуратури. 8 березня Департамент освіти і науки оприлюднив заяву щодо утисків освітян столиці правоохоронними органами. За останні три роки, враховуючи й рік агресії росії, правоохоронці провели десятки обшуків у структурах освітньої галузі столиці, висуваючи публічні звинувачення, але жодної справи не довели до суду. Зазначається, що атака правоохоронців на освітян столиці вже торкнулась 7 із 10 районів міста.

-  Івано-Франківська громада отримала від ЄС 10 млн євро на будівництво соціального житла, яке зведуть на території села Микитинці, що входить в міську громаду - Руслан Марцінків, міський голова.  передає кореспондент Укрінформу. Проєкт реалізують за кошти ЄС і їх адмініструватиме компанія НЕФКО,

-  Посли країн «Групи семи» привітали Семена Кривоноса з призначенням на посаду директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і застерегли, що робота Бюро має бути вільною від політичного втручання – ЗМІ.

-  Створення зони безпеки навколо захопленої російськими військами Запорізької АЕС, подальша демілітаризація станції та передача її під повний контроль НАЕК «Енергоатом» залишаються пріоритетними завданнями для України й усієї міжнародної спільноти - Енергоатом

***

-  Україна спільно з місією Міжнародного валютного фонду розпочала дискусії стосовно програми розширеного фінансування; регулятор очікує, що програма буде чітко структурована на два етапи – воєнний та повоєнний – і триватиме чотири роки - Найбанк

-  Падіння ВВП у лютому 2023 року становить 26% (±2%), що є кращим за показник січня – 32% (±2%) – Мінекономіки. У лютому 2023 року економічна активність поступово відновлювалась, ураховуючи суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості відключень з середини лютого.

-  З вересня 2022 року, коли відновилася приватизація, Фонд державного майна залучив понад 3,2 млрд грн інвестицій на більш як 270 приватизаційних аукціонах - пресслужба ФДМУ. Нові власники державних підприємств, придбаних з моменту відновлення приватизації, мають сплатити щонайменше 322 млн грн боргів перед бюджетом та працівниками.

-  «ПАТ «Укрнафта» уклала контракт з польською компанією Orlen на імпорт нафтопродуктів до України - Сергій Корецький, директор компанії. Разом із цим «Укрнафта» проводить перемовини щодо експорту нафти.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Уряд Південної Кореї схвалив постачання Польщею українській армії самохідних гаубиць AHS Krab із південнокорейськими складовими - Кім Хьон Чхоль, директор європейсько-азійського відділу при Міноборони Південної Кореї. Ця заява є першим підтвердженням того, що Південна Корея офіційно погодилася хоча б опосередковано надати Україні компоненти зброї.

-  Збройні сили США розглядають можливість інтеграції передових західних ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120, призначені для західних винищувачів, таких як F-16, встановлюватися на літаки МіГ-29, які є у України – Politico. Якщо задум вдасться реалізувати, це буде перший випадок, коли США оснастять українські літаки можливостями західного ракетного озброєння.

-  Єврокомісія готова виступити з пропозицією продовження дії тимчасового захисту для українців ще на один рік – до березня 2025 року - Маргаритіс Шинас, віцепрезидент Єврокомісії. Минулого року до Європейського Союзу прибуло близько 16 млн українців, з яких 11 млн потім повернулися до України, ще 1 млн осіб поїхали далі в інші країни, а близько 4 млн біженців залишилися на території ЄС.

-  Україна отримала від Німеччини ще дві САУ Gepard та іншу військову допомогу - уряд ФРН. У нинішньому пакеті допомоги також передано 6 тис. комплектів боєприпасів до САУ, дві патрульні машини для прикордонників (раніше таких Україна отримала 120 одиниць) і шість мобільних антенних систем (на додаток до 24). Вся допомога передана із запасів промисловості.

-  Об'єднані Арабські Емірати запропонували поставити Україні 5 млн енергозберігаючих LED-ламп, перша партія найближчим часом має надійти в Україну – Мінекономіки.

-  Уряд Швеції оголосив про виділення майже 11 мільйонів євро на підтримку жінок і дівчат в Україні та Молдові - МЗС Швеції.

-  У столиці Грузії Тбілісі під час учорашньої акції протесту проти ухвалення законопроєкту про «іноземних агентів» правоохоронці затримали 66 осіб - Перший канал Грузії. Сьогодні протести продовжились. 7 березня парламент Грузії у першому читанні схвалив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», який також називають законопроєктом про «іноагентів» — на кшталт російського. Десятки тисяч людей прийшли під будівлю парламенту, щоб висловити протест. Їх підтримала президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка закликала керівну партію «Грузинська мрія» відмовитися від ухвалення законопроєкту про «іноагентів» і пообіцяла його заветувати, якщо до неї не дослухаються.

ВОРОГ

-  Іран таємно поставив велику кількість патронів, ракет і мінометів до росії для війни проти України та планує відправити ще більше - Sky News. Два вантажні судна «Musa Jalil» та «Begey» під російським прапором вийшли з іранського порту 10-12 січня через Каспійське море, перевозячи приблизно 100 мільйонів патронів і близько 300 тисяч снарядів. У поставках також були боєприпаси для реактивних систем залпового вогню, мінометів і кулеметів. москва заплатила за боєприпаси готівкою.

-  7 березня на залізничні станції "Осиповичі-1" в Могильовській області та "Полонка" в Брестській області прибули два ешелони з технікою і контингентом збройних сил рф. Йдеться про ротацію - "Беларускі Гаюн".

-  У росії триває судовий процес щодо депутата від компартії в Самарській області, який слухав виступ президента путіна перед федеральними зборами з локшиною на вухах. Чоловіка судять за "дискредитацію російської армії" - російські ЗМІ. Депутати вже запропонували виключити його з партії.

-  Рада безпеки білорусі доручила міністерству оборони розробити нову воєнну доктрину "у зв'язку зі зміною військово-стратегічної обстановки" – ЗМІ. Це рішення ухвалене через "ескалацію глобальної геополітичної напруженості", тому необхідні "заходи в рамках стратегічного стримування, спрямовані на захист незалежності, територіальної цілісності, суверенітету і конституційного ладу від зовнішніх і внутрішніх загроз".

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-