Майже всі звільнені з російського полону мають поранення або захворювання

Майже всі звільнені з російського полону мають поранення або захворювання

Укрінформ
Майже всі зі 130 звільнених з полону в межах 39-го обміну мають поранення або важкі захворювання.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомив заступник керівника Робочої групи Координаційного штабу Богдан Охріменко, передає Укрінформ.

"Це 39-й обмін після повномасштабного вторгнення. Сьогодні сотні родин отримали приємну звістку, повернулися їх рідні, 130 захисників та захисниць. Стан здоров'я, на жаль, бажає бути кращим, оскільки в цьому обміні майже всі військовослужбовці мають поранення, важкі захворювання, які вони отримали під час боротьби за незалежність України", - сказав Охріменко.

Він додав, команда координаційного штабу має випрацьовані механізми, але не припиняється пошук інших дієвих схем, які допомогли б повернути військовополонених. Окремо він наголосив, що мова йде не тільки про військовослужбовців, але і про нацгвардійців, представників силових структур, прикордонників тощо.

Також за словами Охріменка, незважаючи на те що в напрямку Бахмута, Луганська, йдуть жорсткі бої, Координаційний штаб веде роботу щодо повернення українських захисників, які потрапили в полон і на цих напрямках.

Він зауважив, що наскільки часто будуть проводитися такі обміни, залежить як від успіхів на фронті, так і від підтримки на геополітичному напрямку. Мова йде про взаємодію з ООН, Міжнародним комітетом Червоного Хреста, з якими постійно триває діалог та узгодження порядків та процедур обмінів. Також, за його словами, відбувалися неодноразові комунікації з Папою Римським та нунцієм, який представляє його в Україні.

Стосовно повернення цивільних українців, яких утримує росія, Охріменко наголосив, що в межах обмінів відбувається повернення військовослужбовців, оскільки це визначено міжнародним гуманітарним правом, Женевською конвенцією. За його словами, цивільних громадян росія має повернути без усіляких обмінів.

Читайте також: Лубінець показав російських полонених, яких сьогодні обміняли

"Робота по цивільним також триває, але цивільні не можуть вважатися військовополоненими, їх повернення має бути без усіляких обмінів. Оскільки тримання цивільних в заручниках це інша стаття кримінального кодексу. В даному випадку можна говорити про тероризм. Утримання цивільних є злочин проти цивільного населення", - сказав Охріменко.

Як повідомляв Укрінформ, 7 березня відбувся 39-й обмін військовополоненими, до України повернулися 130 українських захисників та захисниць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-