Уповноважена Президента: У росіян є щонайменше п'ять сценаріїв викрадення українських дітей

Уповноважена Президента: У росіян є щонайменше п'ять сценаріїв викрадення українських дітей

Укрінформ
росіяни здебільшого використовують п'ять сценаріїв для переміщення українських дітей на територію російської федерації.

Про це розповіла радниця-уповноважена Президента з прав дитини Дарія Герасимчук під час виступу на міжнародній конференції "Правосуддя заради перемоги", яка відбулася у Львові.

"росіяни мають чітко сплановану політику щодо українських дітей. Їх дії не хаотичні... Вони мають щонайменше п'ять сценаріїв викрадення українських дітей", - сказала вона.

Зокрема, дітей переміщують на територію рф після вбивства їх батьків, після розлучення з батьками під час так званої фільтрації, вивозять з інтернатних закладів. Також були випадки, коли дітей забирали з родин на захоплених територіях під виглядом оздоровлення у дитячих таборах, зазначила Герасимчук.

Читайте також: Хактивісти зламали дані «уповноваженої з прав дитини» в рф, яка керує викраденням українських дітей

"росіяни роблять абсолютно все, щоб перешкодити дитині об'єднатися з родиною. Вони одразу забирають у дітей телефони і не дозволяють повідомляти своє місцезнаходження. Дуже складно знайти дитину. росіяни розпорошують українських дітей по своїй території і постійно пересувають. Щойно ми дізнаємося щось про знаходження дітей, як їх переміщують в іншу частину росії. Саме тому на сьогодні ми повернули лише 307 дітей з 16 тисяч ",- зазначила вона.

Уповноважена Президента з прав дитини наголосила, що "потрібно швидко та ефективно відреагувати на злочин геноциду проти України через українських дітей".

"Наша мета зараз - негайно припинити примусове переміщення та депортацію дітей. Для цього потрібна міжнародна допомога", - додала Герасимчук.

Читайте також: Головний прокурор ЄС: Депортація тисяч українських дітей повертає у найтемніші часи історії

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з початку повномасштабної війни з росією, за даними Офісу генпрокурора, вважаються знайденими 10 147 дітей.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-