Зеленська про сексуальні злочини росіян в Україні: Свідчення жертв показують справжнє обличчя ворога

Зеленська про сексуальні злочини росіян в Україні: Свідчення жертв показують справжнє обличчя ворога

Укрінформ
Свідчення українців, які стали жертвами сексуального насилля росіян в Україні, демонструють світовій спільноті справжнє обличчя агресії рф.

Про це перша леді України Олена Зеленська розповіла під час пресконференції "Об‘єднані заради справедливості", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Люди, які постраждали від сексуального насильства і свідчать про це, демонструють не тільки власну мужність, вони - важливі голоси на підтримку України у світі, і завдяки їм світ дізнається про справжнє обличчя агресії росії проти нашої України", - сказала Зеленська.

Вона додала, що багато хто з постраждалих від таких злочинів як зґвалтування кажуть, що їхнє життя було тільки до, а після - це існування. Зокрема, їм страшно згадувати те, що сталося, важко розмовляти з правоохоронцями, нестерпна увага ЗМІ.

"Кількість і неприхованість зґвалтувань мирних українців дає впевненість у тому, що це свідома політика російської армії, це їхня свідома психологічна і фізична зброя проти українців", - наголосила Зеленська.

Читайте також: Зеленська у Львові зустрілася зі спецпредставницею Генсека ООН із питань сексуального насильства

Вона нагадала деякі випадки сексуального насильства росіян проти українців, які розслідує Офіс Генпрокурора.

"На Херсонщині під загрозою застосування зброї військовий російської федерації неодноразово ґвалтував 62-річну жінку, на Київщині зґвалтовано маму і дівчинку, батька били і змушували спостерігати. Ще одна родина на Київщині - мама, донька і онука. Їх ґвалтували два тижні. Святогірськ - жінку ґвалтували троє військових рф. Всі постраждалі зараз працюють з психологами", - розповіла дружина Президента.

Зеленська зауважила, що 171 випадок сексуального насильства проти українців зараз розслідують у Генпрокуратурі. Серед постраждалих - 39 чоловіків, 13 неповнолітніх, у тому числі хлопчик.

Дружина президента акцентувала, що про ці випадки відомо тільки тому, що люди знайшли в собі сили говорити, а скільки ще страждають мовчки, особливо на окупованих територіях, - невідомо.

Читайте також: Вторгнення росії в Україну спричинило наймасовіші порушення прав людини - Генсек ООН

"Постраждалі від насильства часто мовчать тому, що бояться косих поглядів, пліток, осуду. Ми з вами - суспільство вільних людей, які зараз виборюють справедливість. Тому в першу чергу маємо дати цю справедливість постраждалим від страшних злочинів цієї жахливої війни. Маємо створити насамперед справедливе ставлення до них, дати їм підтримку, повагу й допомогу", - сказала Зеленська.

Вона наголосила, що постраждалі мають знати про те, що держава завжди на їхньому боці і все міжнародне право та вільний світ, необхідно гарантувати підтримку та психологічну допомогу, а покарання для їхніх кривдників - це найголовніше - потрібно всьому світу.

"Засудження російських ґвалтувань та інших воєнних злочинів потрібне як прецедент, щоб будь-який потенційний агресор ... знав, що подібне не минеться безкарно", - сказала перша леді.

Крім того, вона заявила, що необхідно звільнити окуповані території, бо там досі панують ґвалтівники і мародери, і поки вони там - продовжується насильство.

Читайте також: Зеленська у Львові зустрілася зі спецпредставницею Генсека ООН із питань сексуального насильства

Як повідомляв Укрінформ, раніше Зеленська заявила, що міжнародна конференція “Об’єднані заради справедливості” має стати "юридичним Рамштайном”, щоб притягнути всіх винних у вчиненні міжнародних злочинів проти України до відповідальності.

Станом на кінець лютого, з початку повномасштабної війни з російською федерацією, поліція відкрила 64 145 кримінальних справ щодо злочинів росіян і їхніх поплічників в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-