росія порушує Женевські конвенції - професорка

росія порушує Женевські конвенції - професорка

Укрінформ
Женевські конвенції, міжнародне гуманітарне право вимагають гуманного поводження з військовополоненими, чого росія не дотримується.

Про права розповіла на заході в штаб-квартирі ООН директор Групи публічного міжнародного права та політики, PILPG, професор Мілена Стеріо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Військовополонені мають особливі права та повинні мати захист, що зафіксовано в 3 Женевській конвенції 1949 року, наголосила професор.

Читайте також: Лубінець закликав публічно не називати прізвищ полонених, це шкодить обміну

Зокрема, щодо них не можуть бути застосовані тортури та будь-яка форма дискримінації; з ними мають поводитися гуманно та з повагою, надавати необхідну медичну допомогу, їжу та одяг. Вони повинні мати право писати та отримувати листи та посилки, мати регулярні контакти, зокрема, з гуманітарними організаціями, представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста, які мають слідкувати за умовами утримання, зокрема, й цивільних полонених. Країна, де перебувають військовополонені, зобов’язана надати такий доступ.

Хворі і поранені, які потребують лікування, у випадку якщо воно не може бути надано, мають бути звільнені та репатрійовані якнайскоріше або в свою країну, або в нейтральну країну.

Після завершення військового конфлікту всі військовополонені повинні бути негайно звільнені та передані своїй державі.

Читайте також: Україна передала рф список з 800 поранених полонених для репатріації - Лубінець

Стеріо зазначила, що свідчення людей, які повернулися з російського полону, чітко свідчать про те, що вони зіткнулися з очевидним порушенням росією міжнародного гуманітарного права. Професор додала, що росія зобов’язана передати серйозно хворих військовополонених і не має права утримувати їх у себе. Вона також підкреслила, що рф порушує міжнародне гуманітарне право, не дозволяючи візитів до військовополонених і цивільних представників Червоного хреста.

Як повідомляв Укрінформ, Україна представила в ООН докази порушень державою-агресоркою міжнародного гуманітарного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-