Підтримка України у війні з рф відкрила нечуване вікно можливостей для Африки - Кулеба

Підтримка України у війні з рф відкрила нечуване вікно можливостей для Африки - Кулеба

Укрінформ
Війна росії в Україні не лише створила виклики та кризи для країн Африканського континенту, але й дала їм великі шанси. 

Таке переконання висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, відповідаючи на запитання кореспонденту Укрінформу.

«Підтримка України у війні проти росії відкрила нечуване вікно можливостей для країн Африки, тому що та боротьба за думку Глобального Півдня, яка розгорнулася минулого року, повернула країни Африки насамперед у пріоритети великої зовнішньої політики багатьох держав світу. На даль, без цієї війни за Україну, яку ведуть Україна та її партнери на дипломатичному полі бою, країни Глобального Півдня не перебували би в полі», - сказав міністр. 

Міністр нагадав, що за минулий рік Президент Зеленський поговорив з безпрецедентною кількістю лідерів африканських країн, відбувся перший візит африканського лідера, Гвінеї-Бісау, в Україну. Сам Кулеба здійснив турне Африкою, мав контакти з багатьма міністрами, запустили кілька дуже важливих проєктів, також ініціативу Grain from Ukraine, яка надалі буде розвиватися. 

«2022 року розпочався ренесанс українсько-африканських відносин. У цьому році ми будемо відкривати посольства в Африці, будемо не збавляти оберти за кількістю контактів», - сказав глава МЗС. 

Він зауважив, що ця робота дає результати, це видно й по тому, як замінюється позиція деяких країн у ГА ООН. З деякими країнами просто треба поговорити, їм бракує уваги, додав Кулеба.

Читайте також: Кулеба сподівається на відверту розмову з найвищим китайським дипломатом

Наразі ведеться велика гра, на додаток до боротьби за економічні інтереси, розгортається велика битва за політичні інтереси. Суттєво зросла ціна голосування в ГА ООН за резолюції, зауважив глава МЗС України. 

Наближаться річниця повномасштабного вторгнення, ГА ООН. Отже українська сторона проводить роботу з іншими країнами щодо підтримки відповідних рішень, насамперед, що стосується Формули миру Президента Зеленського. Кулеба скористався перебуванням у Мюнхені, щоби провести зустрічі з якомога більшою кількістю колег, зокрема, з регіонів поза межами євроатлантичного простору, в тому числі з Азії, Африки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-