Битва за Україну. День триста п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День триста п’ятдесят восьмий

Укрінформ
Естонія виступила із закликом до міжнародного співтовариства забезпечити Україну військовою допомогою на загальну суму 100 мільярдів євро до кінця року

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці  16 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Вперше з початку війни до Києва прибув міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен. Він побував у  Бучі, а також Бабин Яр.  

Міністри закордонних справ України й Ізраїлю Дмитро Кулеба та Елі Коен обговорили шляхи зміцнення двосторонніх відносин, збільшення допомоги та вирішення спільних викликів безпеці. Головне зі брифінгу міністрів:

-   Ізраїль буде підтримувати українську мирну ініціативу в ООН наступного тижня - міністр закордонних справ Держави Ізраїль.

-   Дмитро Кулеба заявив, що задоволений якістю сьогоднішньої розмови із главою МЗС Ізраїлю Елі Коеном, яка закладає серйозний фундамент для відносин між країнами, а решта залежатиме від подальших рішень ізраїльської сторони.

-   Елі Коен засудив руйнівну діяльність Ірану. Глава МЗС підкреслив, що необхідно надіслати дуже чіткий меседж, що терористична діяльність Ірану має бути зупинена.

-   Ізраїль надасть понад 200 млн доларів на розбудову медичної інфраструктури, опікуватиметься питаннями охорони здоров’я та психологічної допомоги в Україні, допомагатиме із розробкою системи раннього попередження

***

-   Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда запросив Президента України Володимира Зеленського взяти участь в онлайн-саміті країн “Групи семи” у роковини повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого – ЗМІ.

-   Президент США Джо Байден під час візиту до Польщі 20-21 лютого виступить біля Королівського замку в центрі Варшави, а також зустрінеться з лідерами “Бухарестської дев’ятки” - Марк Бжезінський, посол США у Польщі

-   Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію з приводу перших роковин повномасштабної військової агресії рф проти України і закликали країни ЄС та міжнародне співтовариство надавати Україні всебічну підтримку та військову допомогу, включаючи важку техніку та бойові літаки, для досягнення перемоги у розв’язаній росією війні. Європарламент включив у резолюцію цитату з Президента Зеленського: «Це наша Європа. Це наші правила. Це наш спосіб життя. І для України - це шлях додому»

-   Парламент Словаччини ухвалив резолюцію, яка називає чинний російський режим терористичним, а росію – країною, яка підтримує тероризм - TASR. Парламент також висловив підтримку зусиллям щодо створення спеціального трибуналу для переслідування злочинів російської агресії.

-   Парламент Норвегії оголосив у четвер про виділення Україні 75 мільярдів крон (7,4 мільярда доларів) у рамках п’ятирічного пакету підтримки - АР. Ці кошти підуть на військову та гуманітарну допомогу із розрахунку виділення $1,5 млрд на рік.

-   Проведено черговий обмін полоненими, додому повертаються 100 українських військових та 1 цивільний - перший заступник міського голови міста Енергодара Іван Самойдюк - Андрій Єрмак, глава ОП. Серед звільнених бійців - нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ, 94 з них - оборонці Маріуполя, включно з 63 воїнами з "Азовсталі". Самойдюк відмовився співпрацювати з ворогом і був викрадений окупантами 19 березня минулого року на блокпосту біля Благовіщенки.

***

Нічна масована атака по Україні

-   Ворог випустив по Україні 36 крилатих ракет, силам ППО вдалося збити 16 з них. Прорвалися ракети Х-22, в України, наразі, немає засобів для протидії цьому типу.

-   У Павлограді на Дніпропетровщині загинула 79-річна жінка, ще 8 людей отримали поранення. Зруйновані сім приватних будинків, ще 30 пошкоджені.

-   Три ракети влучили в об'єкт критичної інфраструктури на Львівщині, дві вдарили по об’єкту на Полтавщині, ще одна — на Кіровоградщині. Люди не постраждали.

-   У Молдові вчетверте виявили фрагмент ракети, яка потрапила на територію країни після російської ракетної атаки по Україні - МВС Молдови. 

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Дякую вам, дорогі воєнкори та пресофіцери, за службу і правду! Завдяки вам Україна і весь вільний світ знає імена та обличчя своїх захисників і захисниць. Ви фіксуєте історію нашої боротьби і прийдешньої Перемоги. Ви робите Збройні сили України справжнім брендом, рівень довіри до якого безпрецедентно високий. Зичу якнайшвидшої Перемоги! Сил і стійкості, натхнення і непохитної віри!».

Олексій Данілов, секретар РНБО: «росія намагається взяти Бахмут до річниці війни - 24 лютого. Це місто обіцяли подарувати путіну ще на його день народження 7 жовтня... Ця країна живе річницями і датами. росія - це ж країна-некрофіл, для них людина при житті нічого не варта».

Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США: «Цього року Україні також дуже, дуже важко вигнати росіян з кожного сантиметра окупованої Росією території України. Це не означає, що це не може статися... Але це надзвичайно складно. І це вимагатиме, по суті, розвалу російської армії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   росіяни протягом останніх тижнів активізувалися поблизу Кремінної та Білогорівки, сконцентрувавши десятки тисяч військових на Луганщині – Сергій Гайдай, голова ОВА

-   У тимчасово окупованому Севастополі вранці 16 лютого пролунали вибухи. Їх було чути над районами, де розташовані військові частини - телеграм-канал «Кримський вітер»

-   російська федерація намагатиметься здійснити масовану ракетну атаку на територію України 23-24 лютого, але це жодним чином не вплине на хід війни - Олексій Данілов, секретар РНБО.

-   На цвинтарі під Луганським місцеві жителі виявили 42 свіжі могили, в яких можуть бути поховані бойовики ПВК Вагнера – ЗМІ.

-   Британська розвідка вважає, що військово-космічні сили росії ще зберегли достатньо велику кількість літаків, проте малоймовірно, що росія через це вирішить різко розширити повітряну кампанію.

-   Спроба України повернути Крим стане «червоною лінією» для президента рф володимира путіна, яка може призвести до ширшої відповіді росії - Ентоні Блінкен, держсекретар США

***

-   На Херсонщині через ворожий обстріл у селі Зміївка загинуло подружжя – ОВА.

-   На Харківщині війська рф  здійснили авіаобстріл міста Вовчанськ, поранено шістьох людей – ОВА.

-   Окупанти, минулої доби вбили шістьох жителів Донецької області, ще 13 дістали поранення – ОВА.

-   За минулу добу російські загарбники 52 рази обстріляли Херсонщину, поранень зазнали троє людей, ворог поцілив у причал, ботанічний сад та оселі херсонців – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   В українській енергосистемі з’явився певний резерв потужності, четвер став п’ятим днем поспіль без відключень електроенергії - Герман Галущенко, міністр енергетики.  Понад половину електроенергії країни виробляють Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька АЕС. Водночас на Одещині у зв’язку з ремонтами мереж можливі стабілізаційні відключення, проте проблему з постачанням електроенергії обіцяють вирішити в найближчі тижні, якщо не буде нових обстрілів і аварій.

-   16 лютого Україна вдруге у своїй історії відзначає День єднання. 16 лютого в Україні відзначається День вшанування військових журналістів України.

-   Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив на зустрічі в Києві із міністром закордонних справ Канади Мелані Жолі співпрацю у сферах економіки, відновлення України, санкцій проти росії.

-   Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом подальші кроки імплементації стандартів Альянсу.  Йдеться про мінімізацію часу планування і максимізацію швидкості обміну логістичними планами, звітами, як в силах оборони України, так і з партнерами.

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба передав запрошення Канаді приєднатися до нової авіаційної коаліції. Про це глава української дипломатії сказав на спільній з главою МЗС Канади Мелані Жолі пресконференції у Києві. Він додав, що з канадською колегою обговорив питання зброї, санкцій, фінансової підтримки, зміцнення міжнародної коаліції з більшим залученням країн глобального Півдня.

***

-   На спеціальному рахунку для швидкого відновлення України вже є 17 млрд грн - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Заплановано до кінця року надходження 35,5 млрд грн від доходів НБУ й 1,5 млрд доларів від США. Крім того, маємо політичну домовленість з Урсулою фон дер Ляєн про допомогу ЄС в розмірі 1 млрд євро.

-   Сума видатків загального фонду державного бюджету у січні 2023 року становила 183,9 млрд грн - Мінфін

-   Керівна Рада Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (IFAD) на щорічній сесії 15 лютого ухвалила рішення про членство України – МЗС. Членство України у Фонді надає можливість отримання українськими сільськогосподарськими виробниками доступних фінансових ресурсів, підтримки аграрного сектору України та міжнародного іміджу нашої держави, як одного з найбільших виробників і експортерів сільськогосподарської продукції на світовому ринку та активного учасника глобальних зусиль із боротьби з голодом.

-   До державного бюджету за січень і 14 днів лютого 2023 року надійшло 645 млн грн від приватизації державного майна - Роксолана Підласа, голова парламентського Комітету з питань бюджету.

-   З вересня 2022 року українці почали знову активно брати іпотечні кредити і на сьогодні загальна сума таких кредитів сягнула майже 800 млн грн - Нацбанк

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Міністр оборони Естонії Ханно Певкур виступив із закликом до міжнародного співтовариства забезпечити Україну військовою допомогою на загальну суму 100 мільярдів євро до кінця року, а в ближчій перспективі – надати їй 1 мільйон снарядів.

-   Японія запросить главу МЗС України Дмитра Кулебу на зустріч міністрів закордонних справ країн “Групи семи” (G7), яка відбудеться у Німеччині 18 лютого - Йосімаса Хаяші, міністр закордонних справ Японії.  Японія також готується провести 24 лютого онлайн-зустріч G7, приурочену до роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну.

-   Німецький регулятор не видав дозволу на експорт електротехнічного обладнання від німецької Siemens Energy для будівництва АЕС у Туреччині та Угорщині у співпраці з російською корпорацією "росатом" – ЗМІ.

-   Союзники по НАТО під час наступного саміту у Вільнюсі розглянуть можливість збільшення оборонних витрат, при цьому відмітка у 2% від ВВП вважатиметься мінімальним порогом - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

-   Станом на ранок 16 лютого, кількість загиблих від землетрусів досягла показника понад 41 987 осіб. Дані по Сирії не оновлювалися від учора - TRT Haber.

-   Президент Світового банку Девід Малпасс оголосив, що йде у відставку достроково - LinkedIn. Він перерахував досягнення та кроки, які були зроблені за його роботи на посаді. Причини свого звільнення Малпасс не вказав.

ВОРОГ

-   держдума рф одноголосно ухвалила закон про припинення дії в країні Статуту Ради Європи, а також 20 міжнародних договорів, прийнятих у рамках цієї організації - Коммерсант. Закон стосується Конвенції про захист прав людини та основних свобод, Конвенції про припинення тероризму та інших документів. Рішення ухвалене у зв'язку із припиненням членства рф у Раді Європи з 16 березня.

-   У МЗС росії було викликано посла Австрії в москві Вернера Альмхофера, якому вручили ноту про те, що чотири співробітники посольства Австрійської Республіки в рф оголошені persona non grata - мзс рф.

-   лукашенко заявив, що білоруська армія долучиться до російської у війні тільки у разі прямого нападу на білорусь - "Белта". лукашенко наголосив, що це стосується не тільки України, а й інших сусідів.

-   Колишній заступник голови офісу президента рф сурков заявив, що працював над Мінськими угодами, виходячи з того, що вони не повинні бути виконані – росЗМІ.

-   путін в п'ятницю зустрінеться з лукашенком у підмосковній резиденції Ново-Огарьово, бесіда матиме ґрунтовний характер – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-