Пам'яті військовослужбовця Андрія Шияна (позивний «Гора»)

Пам'яті військовослужбовця Андрія Шияна (позивний «Гора»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Воїн загинув за нас у самому пеклі війни — неподалік Бахмута

Україна оплакує своїх героїв. Андрій Шиян (позивний «Гора») загинув у листопаді 2022 року на Бахмутському напрямку. Він був старшим солдатом, командиром відділення у складі батальйону «Свобода» 4-ї бригади оперативного призначення Національної Гвардії України.

«Гора був одним зі стовпів нашого батальйону. Людина з неймовірною харизмою та оптимізмом. Коли його бачив – чи це спокійна ситуація, чи складна – він заряджав всіх своїм оптимізмом, зігрівав почуттям гумором. Він постійно був у позитивному настрої», – згадує побратима заступник командира батальйону «Свобода» 4 БоП НГУ Андрій Іллєнко. 

Шиян завжди був активним, ініціативним, невтомним, надійним. Вирізнявся наполегливістю у навчанні. Був призером численних олімпіад та закінчив школу на відмінно. Вищу освіту здобував у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

«Ми познайомилися 2015-го. Навчалися в одному університеті — КПІ ім. Ігоря Сікорського. Потім працювали разом на політичному, громадському та інших напрямах. Організовували чимало патріотичних, просвітницьких і вишкільних заходів», — розповів друг полеглого захисника Єгор Желязков.

Знайомі говорять про чуйність, відвертість, щирість "Гори", про його готовність прийти на допомогу всім, хто цього потребував. Згадують про вміння полеглого воїна об'єднувати довкола себе непоєднуваних людей.

Шиян балотувався кандидатом у депутати Київської міської від оболонської «Свободи». У 2014 він став добровольцем. Воював у лавах Батальйону імені Генерала Кульчицього Національної гвардії України.

Після демобілізації продовжив активну партійну діяльність. Але у 2022 році Андрій знову став на захист Батьківщини, приєднавшись до лав добровольчого формування територіальної громади, а потім – до батальйону «Свобода» 4-ї бригади оперативного призначення НГУ. Під час битви за Київ очолював відділення розвідки. Згодом виконував обов’язки командира роти часів Сєвєродонецької кампанії. Під час ротації у Бахмут став командиром відділення.

Андрій був не просто чудовим військовим, чудовим солдатом – він був для нас близькою людиною і справжнім другом, побратимом. Ми пройшли разом і воєнні історії, і політичні баталії. Він не сумнівався в собі чи у своїх вчинках. Ішов навпростець, дивився прямо, не ховав погляд, не пасував перед страхами, загрозами, перешкодами. Для нас це неймовірна втрата», – зазначив заступник командира батальйону «Свобода» 4 БоП НГУ Андрій Іллєнко.

олодий та сповнений сил чоловік точно мав плани на це життя. 6 травня 2022 року він одружився зі своєю коханою. «У нас все було швидко і яскраво. З першої зустрічі ти казав, що як тільки буде велика війна, ти одразу візьмеш знову зброю до рук і підеш захищати країну. Ти казав, щоби я пишалася тим, що я жінка Воїна, і я пишалася. Щодня, щохвилини, щосекунди. І буду пишатися до свого останнього подиху… Дякую за ці майже десять спільних місяців, коханий. Вірю, що ми все надолужимо в наступних життях. Тільки знайди мене там, дуже прошу», - такий пост присвятила Ксенія Шиян своєму чоловікові.

Він міг би жити, кохати, будувати плани, працювати, стати батьком одного чи декількох прекрасних дітей, але життя воїна обірвав ворожий обстріл на щойно зайнятих позиціях неподалік Бахмута в ніч з 12 на 13 листопада 2022 року.

Андрія Шияна поховали 19 листопада. Прощалися з Героєм на Майдані Незалежності, вічний спочинок захисник знайшов у секторі військових поховань на Лісовому кладовищі у Києві.

Фото: Ольга Кириленко, УП

Бахмутський напрямок на Донеччині залишається пеклом на землі, місцем, де російські загарбники забирають життя найкращих українців.

Фото: Фейсбук Андрій Шиян

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-