Іран доставляє бойові дрони в росію контрабандними шляхами – The Guardian

Іран доставляє бойові дрони в росію контрабандними шляхами – The Guardian

Укрінформ
Іран постачає росії власні бойові дрони, які та використовує для продовження своєї агресії проти України, за допомогою контрабандних шляхів, включаючи морські поставки та за допомогою державних авіаперевезень.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише британське видання «The Guardian».

«Більшість дронів, що були надіслані в росію, були таємно завантажені на іранські судна у базах на узбережжі Каспійського моря, а потім були передані морським шляхом на борт російських кораблів. Інші були надіслані іранськими авіалініями, які є власністю держави», - повідомляє видання з посиланням на джерела.

Як зазначає газета, принаймні 18 дронів були доставлені на російські військові кораблі в ході візиту російських технічних фахівців до Тегерану у листопаді, де їм були представлені різні іранські технології. Російська делегація, до складу якої входили 10 фахівців, відібрала шість дронів Mohajer-6 з радіусом дії до 200 кілометрів, здатних нести дві ракети, а також 12 дронів Shahed 191 and та Shahed 129, також класу «повітря-земля».

«На відміну від вже відомих дронів Shahed 131 та 136, які широко використовувалися росією у атаках «камікадзе» проти цілей в Україні, нові дрони мають вищу висоту польоту, призначені для доставки бомб та повернення на базу», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, Іран також надсилав технічних спеціалістів до Москви, щоб допомогти в експлуатації цих дронів. В середньому, делегація складалася з трьох фахівців на кожен поставлений дрон, - загалом з 54-х осіб, які мали допомогти інтегрувати доставлені контрабандою бойові засоби для їх використання російськими військовими.

Читайте також: Китай закупить в Ірану 15 тисяч дронів – ЗМІ

Як зазначає видання, із скороченням кількості ракет, які використовувалися для російських атак проти міст та інфраструктури України, росія звернулася до Ірану, а також до Північної Кореї для поповнення своїх арсеналів.

«Багато українців висловлюють побоювання, що росія планує започаткувати масштабну атаку в першу річницю цієї війни, - вже менш, ніж за два тижні», - додає «The Guardian».

Як повідомлялося, Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо постачання російській федерації іранських дронів і ракет, з метою встановити всіх причетних до постачання в рф іранських дронів Shahed-136 і Mohajer-6, а також балістичних ракет малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar. За даними слідства, є всі підстави стверджувати, що представники іранської влади й оборонно-промислового комплексу умисно допомагають росії у війні проти України.

ЄС застосував вже дві хвилі санкцій проти іранських підприємств та фізичних осіб за поставки росії дронів-камікадзе, які російський агресор використовує проти мирного населення, міст та цивільної інфраструктури в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-