Битва за Україну. День триста п’ятдесят другий

Битва за Україну. День триста п’ятдесят другий

Укрінформ
російські військові 10 лютого здійснили 71 пуск крилатих ракет, силами ППО знищено 61 крилату ракету ворога, а також 5 з 7  ударних дронів Shahed-136/131

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці  10 лютого 2023 року.

МАСОВАНА РАКЕТНА АТАКА

Ворог здійснив 71 пуск крилатих ракет, силами ППО знищено 61 з них, а також 5 з 7  ударних дронів Shahed-136/131 - Командування Повітряних сил. 

О 10:18 дві російські крилаті ракети «Калібр» перетнули Державний кордон України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії (країна є членом НАТО – ред. ).. Після чого знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав. Ракети була запущені з акваторії Чорного моря - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат наголосив, що Повітряні сили мали змогу збити ці ворожі ракети, але розуміли ризики і загрози населенню іноземної держави, тому цього не зробили одразу.

Міністерство оборони Молдови підтвердило порушення повітряного простору Молдови ракетою вранці в п'ятницю, до МЗС викликають російського посла. Ракета пролетіла над селом Мокра (у Рибницькому районі Придністров'я), а потім над Косауцями (у Сорокському районі).

Міністерство оборони Румунії не підтверджує інформацію про те, що російська ракета перетнула повітряний простір країни. Найближча точка траєкторії цілі до повітряного простору Румунії була зафіксована радіолокаційними системами приблизно за 35 кілометрів на північний схід від кордону.

Унаслідок чергової масованої ракетної та дронової атаки зазнали пошкоджень об‘єкти генерації у 6 областях, у більшості регіонів діють аварійні відключення світла - Герман Галущенко, міністр енергетики. Найскладніша ситуація у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях. Постраждало чотири ТЕС ДТЕК Енерго, двоє працівників станцій отримали поранення.

Через постійні ракетні обстріли рф пошкоджені майже два десятки енергоблоків українських теплоелектростанцій; з урахуванням окупації частини об’єктів Україна втратила три чверті потужності ТЕС - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Запорізька область

-   За годину у Запоріжжі було зафіксовано 17 ворожих прильотів. Це найбільший з початку повномасштабного вторгнення напад на місто.  Військові країни-терориста, атакували об‘єкти енергетичної інфраструктури. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється.

-    У різних районах Запоріжжя ушкоджено обʼєкти енергетичної та промислової інфраструктури.

Дніпропетровщина

-   У Криворізькому районі є влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури. Там серйозні руйнування, 2 людини поранені.

Хмельниччина

-   Унаслідок ракетного удару по об’єкту інфраструктури у Хмельницькому пошкоджень зазнали заклад освіти, багатоповерхівки та приватні будинки, частина міста та три громади області залишилися без світла.

-   Близько 04:00 ранку відбулось влучання безпілотника в об'єкт критичної інфраструктури Шепетівського району. Пожежа ліквідована, постраждалих немає.

Харківщина

-   Ворог наніс ракетний удар по критичній інфраструктурі Харкова, 8 людей отримали поранення.

-   О 4:00 ворог завдав ракетних ударів по критичних та інфраструктурних об'єктах,  виникли пожежі, які рятувальникам вдалося оперативно загасити, деякі райони міста залишаються без електроенергії.

-   У Харкові внаслідок ракетних ударів без опалення наразі тисяча будинків.

Львівщина

-   Ворог поцілив в об‘єкт критичної енергетичної інфраструктури області, почалася пожежа. Масштаби ушкоджень вивчають фахівці.

-   Ще одна ракета впала неподалік санаторію у Львівському районі, вибухова хвиля пошкодила вікна будівлі.

-   У Золочівському районі ракета впала за 4 метри від автобусної зупинки, проте не вибухнула. Вибухотехніки її знешкодили

Франківщина

-   В Івано-Франківській області є попадання по енергетичному об’єкту, постраждалих і загиблих нема.

Київ

-   Уламками ракети у Голосіївському районі пошкоджено два автомобілі, будинок та електромережі - Сергій Попко, начальник КМВА.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Президент Зеленський зустрівся у Жешуві з польським лідером Анджеєм Дудою. Глави держав обговорили візити Зеленського до європейських столиць, ситуацію на фронті, а також спільну координацію подальших дій

-   Європейська рада за підсумками зустрічі з Президентом Зеленським ухвалила резолюцію, в якій лідери ЄС підтвердили підтримку України в боротьбі проти російської агресії та закликали росію негайно вивести всі війська з України. Текст резолюції за посиланням.

-   Десять членів Палати представників США (представники «транпістського» крила в Республіканській партії. Ред) внесли до Конгресу резолюцію з вимогою припинити підтримку України у війні із росією - Fox News («трампістський телеканал. Ред). Резолюція під назвою “Втома від України” закликає Адміністрацію США “припинити військову та фінансову допомогу Україні та спонукати сторони до укладення мирної угоди.

-   Група з 35 країн, включаючи США, Німеччину, Францію, Велику Британію і Японію, домовилися вимагати відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2024 року - Юргіта Сюгздініене, міністр спорту Литви

-   Кількість загиблих у 10 провінціях Туреччини зросла до 18 991, кількість врятованих досягла 75 тисяч 523 – Реджеп Тайїп Ердоган, президент країни. Як повідомляє Al JAzeera, в Сирії загинуло щонайменше 3377 людей. Запити на евакуацію із зони землетрусу в Туреччині дали 62 українці, посольству України вже вдалося організувати виїзд 12. Інформація про можливе перебування ще 5 громадян під завалами лишається актуальною.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Кілька російських ракет пройшли повітряним простором Молдови та Румунії. Черговий доказ того, що терор не знає і ніколи не знатиме жодних меж, черговий доказ того, що захист України - це захист усієї Європи і світу, кожної країни, яка просто хоче жити. Сьогоднішні ракети – виклик НАТО, колективній безпеці. Це - терор, який можна і треба зупинити. Світ повинен зупинити».

Вадим Пристайко, посол України у Великій Британії: «Безумовно, сьогодні одразу – і навіть не стільки в Брюсселі, де знаходиться політичне командування НАТО, а в Монсі під Брюсселем, де знаходиться військове командування НАТО..., цю ситуацію аналізують (проліт російської ракети територією Румунії – ред.), і військові керівники кожного члена Альянсу шукають, якою має бути пропорційна відповідь. Це дуже серйозний інцидент, який не пройде повз увагу НАТО з обох боків Атлантики, і на це буде дано відповідь»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Авіація Сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки загарбників, а також два удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів – Генштаб

-   російські війська зазнали значних втрат у районі Вугледара і після одного з невдалих штурмів втекли та залишили щонайменше 30 майже неушкоджених бронетранспортерів – розвідка Британії

-   За минулу добу російські агресори 54 рази обстріляли Херсонщину, одна людина загинула, троє поранені – ОВА.

-   10 лютого 2023 року в Україну вдалося повернули тіла ще 61 полеглого військового -  Мінреінтеграції.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, під час якого йшлося про ситуацію на передовій та забезпечення Сил оборони технікою й боєприпасами.

-   Головою наглядової ради НАК «Нафтогаз України» обрано Ентоні Маріно, спеціаліста з розвідки та видобування вуглеводнів.  Маріно має широкий управлінський досвід. Раніше він обіймав посади виконавчого директора, президента та СЕО Vermilion Energy - міжнародної компанії з розвідки та видобутку вуглеводнів з ринковою капіталізацією в 4 млрд дол.

-   Уряд звільнив з посад п’ятьох заступників міністра внутрішніх справ та першого заступника Міністра економіки Дениса Кудіна - Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.  В МВС зазначали, що це звична процедура, вона прописана у Законі «Про центральні органи виконавчої влади»: коли звільняється міністр, то подають у відставку перший заступник та всі заступники міністра. МВС втратило керівництво за трагічних обставин, однак закон передбачає, аби заступники пішли саме за такою процедурою.

-   Народному депутату минулого скликання від ОПЗЖ Олегу Волошину повідомили про підозру у державній зраді – СБУ. Протягом 2020-2021 років цей парламентарій сприяв військово-політичному керівництву рф у підривній діяльності проти України. У рамках відкритого кримінального провадження співробітники СБУ спільно з ДБР під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора проводять слідчі дії за адресами реєстрації фігуранта та його родичів і зв’язків. Проводиться комплекс заходів щодо притягнення Волошина, який наразі переховується від правосуддя за кордоном, до справедливої відповідальності.

-   Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України проводять спільні обшуки по всій вертикалі митниці, викриті тіньові схеми з масштабами до 10 мільярдів збитків на місяць. Розпочалися обшуки у Центральному апараті Державної митної служби та Волинській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Одеській, Київській, Рівненській і Закарпатській регіональних митницях.

-   У Миколаєві на зупинках громадського транспорту встановили 14 залізобетонних укриттів, обладнаних кнопками тривоги та камерами відеоспостереження, які підключено до системи “Безпечне місто” - Миколаївська міська рада.  

***

-   Призупинення виплати за боргами до кінця 2024 року дозволило заощадити близько 6 млрд доларів США бюджетних коштів - пресслужба Мінфіну,

-   Посол США в Україні Бріджит Брінк і заступниця адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ізабель Коулман під час зустрічі з керівництвом Мінфіну обговорили економічні пріоритети та важливість прозорості та підзвітності.

-   У 2022 році платоспроможні банки отримали 24,7 млрд грн чистого прибутку проти 77,4 млрд грн у 2021 році. Рентабельність капіталу сектору становила 10,9% порівняно з 35,1% рік тому - Нацбанк

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Наступний пакет обмежувальних заходів проти росії, який зараз розглядають країни-члени ЄС, передбачатиме санкції, спрямовані проти найбільш вразливих сфер російського військово-промислового комплексу та вартуватиме їй понад €10 мільярдів – Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії.

-   Президент України звернувся до учасників міжнародного саміту міністрів спорту і сказав, що якщо російських спортсменів допустять до Олімпійських ігор, лише питання часу, коли рф змусить їх підіграти пропаганді війни.

-   ЄС на наступному саміті у березні хоче розглянути конкретні пропозиції щодо спільної закупівлі боєприпасів для України і поповнення наявних запасів - Шарль Мішель, президент Європейської ради.

-   Президент Франції Еммануель Макрон попередив у п'ятницю, що навіть якщо європейські союзники України вирішать надіслати Києву винищувачі, вони не можуть бути відправлені в "найближчі тижні" - France 24

-   Україна подала до Нідерландів запит на постачання винищувачів F-16. Це підтвердила міністр оборони Кайса Оллонґрен - NOS. За словами Оллонґрен, запит зрозумілий, але виконати його нелегко.

-   Група українських військовослужбовців приїхала до Бельгії в межах тренувальної місії Європейського Союзу. Бійці будуть навчатися користуватися підводними безпілотниками, передання яких Бельгія анонсувала в листопаді - Людивін Дедондер, міністерка оборони Бельгії

-   Німеччина надасть Словаччині дві одиниці сучасної системи протиповітряної оборони MANTIS, які будуть використані для посилення захисту східного кордону з Україною, що забезпечується силами та засобами Збройних сил Словаччини - пресреліз словацького міністерства оборони

-   Прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця заявила сьогодні, 10 лютого, про те, що вона йде у відставку - NewsMaker. Президент Молдови Мая Санду висунула кандидатуру секретаря Ради безпеки Молдови й радника президента з питань безпеки Доріна Речана на пост прем'єр-міністра країни.

-   Польща вийшла з ініціативою прийняти на лікування експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі - Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі. Він висловив побоювання, що з політиком у Грузії “може статися найгірше”.

ВОРОГ

-   21 лютого путін звернеться до федеральних зборів, це відбудеться у "Гостиному дворі" (московський виставковий центр - ред.) - пєсков, речник кремля.

-   Президент Франції Емманюель Макрон не виключив путіна ордена Почесного легіону, але чекає на слушний для цього момент - France 24. путін отримав орден Почесного легіону – вищої нагороди Франції – у 2006 році, коли у москви покращилися відносини з Парижем та Заходом.

-   Міністерство оборони рф подало до державної думи законопроєкт, що розширює категорії військовослужбовців, які мають можливість добровільно брати участь у миротворчих місіях. Даний законопроєкт дозволяє замінити строковиками фахових військових, яких у подальшому залучатимуть для війни в Україні – Генштаб ЗСУ.

-   білорусь розкритикувала рішення Польщі закрити пункт пропуску між двома країнами як "катастрофічне", заявивши, що це може призвести до колапсу з обох боків кордону.

-   У СІЗО м. Новочеркаська (рф) помер кримськотатарський політв'язень Джеміль Гафаров, незаконно засуджений загарбниками за справою «Хізб-ут-Тахрір» - Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу. 11 січня суд у Ростові-на-Дону дав учасникам «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір Сервету Газієву, Джемілю Гафарову, Аліму Карімову, Сейрану Муртазі та Ерфану Османову по 13 років колонії суворого режиму за справою «Хізб-ут-Тахрір».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-