Наступ російських військ вже розпочався – Бєлєсков

Наступ російських військ вже розпочався – Бєлєсков

Відео
Укрінформ
Ситуація на лінії фронту засвідчує, що великий наступ російських окупаційних військ, вже розпочався. Головна мета ворога – витіснити Сили оборони України з Донецької та Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомив головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень, старший аналітик фонду «Повернись живим» Микола Бєлєсков.

«50-ий тиждень великої російсько-української війни відзначився наступними важливими подіями: якщо ми говоримо про лінію фронту, можемо контактувати, що з великою долею ймовірності той наступ російських сил, який всі очікували, як прогнозувало наше вище воєнне і політичне керівництво, в принципі почався. Тому що на сьогоднішній момент противник веде бойові дії на  ключових напрямках – це Куп'янський, Лиманський, Бахмутський, Авдіївський і Вугледарський», - зазначив Бєлєсков. 

Читайте також: росіяни продовжують наступальні дії на п’ятьох напрямках

За його словами, ворог не просто веде бойові дії, а й активно застосовує безпілотну авіацію для ведення розвідки, активно застосовує бронетехніку, авіацію для завдання ударів. Водночас російська армія має великі втрати в живій силі, бронетехніці та БПЛА.

Бєлєсков також відзначив, що головною ціллю ворога є витіснення Сил оборони України з Донецької та Луганської областей.

«Ціллю наступу є витіснення українських сил із території Луганської області, Донецької області. Наступ відразу розвивається на кількох напрямках. Ціль є очевидною – це скувати українські сили на кількох напрямках і таким чином унеможливити відповідний маневр резервами, перегрупування і створити певні умови для реалізації певного задуму», - наголосив експерт, додавши, що втрати в бронетехніці російське військове керівництво намагається компенсувати живою силою.

Читайте також: Біля кордону Сумщини не спостерігаються наступальні ворожі угруповання — ОВА

За словами Бєлєскова, відкритим питанням лишається, чи цей наступ обмежиться фронтальними діями, або ж він буде підкріплений спробою оточення українських сил.

«Якщо говорити про конкретні напрямки, то на Куп'янському напрямку ворог намагається відтіснити від Сватового, на напрямку Кремінна - від Кремінної, в районі Бахмута продовжуються спроби перерізати комунікації, йдуть важкі бої. Ворог намагається перерізати ті сполучення, які місто Бахмут має з іншими населеними пунктами Донеччини – Слов'янськом, тривають активні бойові дії в районі н.п. Красна Гора та н.п. Іваніське з метою перерізання остаточного від траси, яка йде на Часів Яр і Костянтинівку», - розповів Бєлєсков.

Читайте також: Президент: Треба зробити так, щоб росіяни думали, коли почнеться український наступ

Він також зауважив, що ситуація навколо Бахмута засвідчує, що треба бути готовим до рішення про відведення українських сил. Водночас, на його думку, це не означає, що ворог зможе швидко досягнути своїх цілей. Скоріше за все його чекає потужна лінія оборони західніше Бахмута і подальше позиційне протистояння, яке мало місце в рамках операції в районі Бахмута, що триває фактично з початку червня 2022 року.

За словами Бєлєскова, в районі Авдіївки ворог не змінив характеру бойових дій, він намагається обійти місто з північного та південного заходу, розвиваючи вклинення. Так само ворог намагається обійти Вугледар, але успіхів поки що не має.

Як повідомляв Укрінформ, 8 лютого секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов в інтерв'ю Reuters сказав, що російські війська в рамках нового наступу можуть здійснити атаки на північному сході від Харкова або на півдні від Запоріжжя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-