Битва за Україну. День триста п’ятдесят перший

Битва за Україну. День триста п’ятдесят перший

Укрінформ
Президент України виступив у Брюсселі на засіданні Європарламенту, взяв участь у спеціальному засіданні Європейської ради та саміті лідерів ЄС

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці  9 лютого 2023 року.

ВІЗИТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ДО БРЮСЕЛЯ

Президент України Володимир Зеленський виступив на спеціальному засіданні Європейського парламенту. Він взяв участь у засіданні Європейської ради, а також у саміті лідерів ЄС, який проходить 9-10 лютого у Брюсселі.

Президент Зеленський виступаючи на спеціальному засіданні Європарламенту заявив, що уперше в своїй історії ЄС надає військову допомогу такого масштабу і вперше в історії готує позитивну оцінку внутрішнім реформам в Україні. Весь виступ дивись за посиланням.

Голова Європарламенту Роберта Мецола закликала надати Україні далекобійні системи та літаки.

Вільної Європи нині вже неможливо уявити без вільної України, а подальше європейське об’єднання є фундаментальним безпековим курсом. Про це заявив Президент Зеленський виступаючи на спеціальному засіданні Європейської ради. Виступ президента дивись за посиланням.

Президент Зеленський прибув під час виступу на саміті лідерів країн Європейського союзу закликав країни Євросоюзу запровадити санкції проти російської атомної галузі, та виробників ракет і дронів.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель, вітаючи Президента України на зустрічі лідерів держав і урядів країн ЄС у Брюсселі заявив, що ЄС стоятиме на боці України як у її боротьбі з агресором, так і на шляху до євроінтеграції, до якої вона є ближчою ніж будь-коли.

Президент Зеленський заявив, що вже є певні позитивні рішення щодо передачі Україні західних винищувачів, але росії про них знати не слід.

Президент Європейської ради Шарль Мішель визначив ключові напрямки підтримки України — йдеться про військову сферу, Формулу миру та євроінтеграцію.

Десятий пакет санкцій ЄС буде спрямований не лише на російських політиків і військових, але й пропагандистів, які отруюють людей у себе та за кордоном - Урсула фон ден Ляєн, президентка Єврокомісії

Лідери держав ЄС під час саміту в Брюсселі не дали Володимиру Зеленському зобов’язань щодо надання бойової авіації – Bloomberg.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан:  Угорщина продовжить надавати гуманітарну та фінансову підтримку Україні. Ми підтримуємо негайне припинення вогню, щоб запобігти подальшій втраті людських життів. Угорщина належить до табору миру

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Володимир Зеленський у середу ввечері прибув із візитом до Парижа, де зустрівся з президентом Франції  Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Президент України заявив, що чим раніше Україна отримає далекобійну зброю та сучасні літаки, то швидше закінчиться російська агресія, і в Європу повернеться мир. Президент Макрон наголосив, що росія не повинна виграти цю війну, і запевнив, що Париж і Берлін надаватимуть військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно. Канцлер Шольц зауважив, що Україна належить до європейської родини, і саміт ЄС надішле потужний сигнал солідарності з Києвом.

Президент Зеленський у ході візиту до Франції обговорив з французьким і німецьким лідерами постачання зброї, питання економічної й політичної підтримки України, санкції проти росії і Формулу миру.

Володимир Зеленський під час візиту до Парижа отримав з рук президента Франції Еммануеля Макрона орден Почесного легіону

***

-  Дев’яте засідання Контактної групи з питань оборони України, яке відбудеться 14 лютого, зосередиться на конкретному обговоренні нагальних потреб ЗСУ напередодні річниці повномасштабного вторгнення росії – Пентагон

-  ДК «Укроборонпром» та одна з країн-членів НАТО почали спільно виробляти міни калібру 120 мм, вже укладено контракт з Міністерством оборони на постачання цих засобів ураження ЗСУ.  120-мм міни гарантовано уражають ворожу піхоту в радіусі від 25 м до 60 м, а розліт осколків може сягати 250 м.

***

-  У Дарницькому районі Києва на території колишнього заводу пролунав вибух, внаслідок якого в одноповерховому складському приміщенні сталося руйнування будівлі на площі 500 кв. м. 2 людини загинула, 4 постраждалих дістали з-під завалів, під завалами залишаються 6 людей - Віталій Кличко, мер Києва. Рятувально-пошукові роботи тривають. Причини вибуху з‘ясовують.

-  У Туреччині внаслідок землетрусів, за останніми даними, загинуло 16 170 людей, травмовані 62 937. У Сирії загинуло 3000 людей. Українські консули вирушили в зону стихійного лиха на півдні Туреччини, бо МЗС має інформацію про ймовірне перебування 5 українців під завалами.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Щойно закінчилася засідання Європейської ради. Звичайно, воно було закрите, але я хочу, щоб ви розуміли сенс, про що і як ми говорили. Цей сенс чітко сформулював один з лідерів ЄС – він сказав, що довготривалий мир у Європі встановиться, лише коли Україна переможе і стане членом ЄС і НАТО. Ось таку єдність нам вдалося сьогодні побудувати».

Джо Байден, президент США: «У путіна немає жодного шансу - він уже втратив Україну. Він думав, що якщо вторгнеться в Україну, то, по-перше, кожен російськомовний зустріне його привітно і скаже: "Заходьте". По-друге, він вважав, що станеться те, що НАТО розвалиться, НАТО нічого не робитиме, вони будуть боятися діяти. ...Нічого з цього не відбувається».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Менш ніж за 48 годин президент Зеленський відвідав Лондон, Париж та Брюссель. Заради танків, далекобійних ракет, бойових літаків і покарання росії за зло, яке вона принесла на нашу землю... Ми привеземо все, що потрібно для перемоги. Я вже говорив про це і повторюю це абсолютно відповідально».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Окрім наступу на Донбасі, росіяни можуть наважитися на десантну операцію на Півдні чи Півночі України - Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони

-  Українські військові знищили російську машину підтримки танків "Термінатор" під Кремінною на Луганщині – Сергій Гайдай, голова ОВА

-  Українські бійці знищили під Соледаром ворожі «Мсту», БМП та гаубицю - 45 окрема артилерійська бригада ЗСУ

-  росія з початку повномасштабного вторгнення в Україну втратила 1688 танків – і це лише документально підтвержені втрати - моніторингова група Oryx. 1000  танків були знищені, 544 – захоплені українськими захисниками, 79 – пошкоджені, 65 – покинуті військовими рф.

-  З початку повномасштабної агресії, в Україні були вбиті понад 20 генералів російської армії – розвідка Японії.

-  Україна отримає нові зенітно-ракетні установки для знищення дронів-камікадзе - Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви. Латвія провела навчання 15-ти українських інструкторів.

-  Російські загарбники у Криму оголосили високий (жовтий) рівень терористичної небезпеки - готуються до української операції зі звільнення півострова – розвідка

***

-  У Харківській області російські війська минулої доби обстріляли щонайменше 23 населені пункти, у районах Котлярівки та Табаївки ворог застосовував бойову авіацію, загинуло 2 особи, 5 отримали поранення, серед них дитина – ОВА

-  Російські війська обстріляли місто Марганець Дніпропетровської області: постраждали троє людей, серед який 12 річна дитина – ОВА.

-  Минулої доби російські загарбники 39 разів атакували Херсонщину, внаслідок обстрілів загинули 3 людини, 4 зазнали поранень – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив керівникам ОВА підготувати перелік щодо потрібної кількості «старлінків» і генераторів, щоб забезпечити ними кожен Пункт незламності.

-  Мер Парижа Анн Ідальго відвідала Київ та виступила у Київраді – мер Києва.

-  Україна до кінця 2023 року планує підписати угоду про Доступ українських товарів на ринок ЄС (АСАА) - Мінекономіки. Це означає, що все промислове виробництво працюватиме за правилами ЄС, а відтак європейському бізнесу буде вигідно розташовувати виробництво для ринку ЄС на території України.

-  У Києві у Маріїнському парку демонтували пам’ятник радянському воєначальнику Миколі Ватутіну, його, як і пам’ятник льотчику Валерію Чкалову, що демонтували 8 лютого, перенесуть до Музею авіації - КМДА.

-  Електронний рецепт поширюватиметься на всі рецептурні препарати - пресслужба Міністерства охорони здоров’я. У МОЗ зазначили, що рішення буде впроваджуватися поступово: за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі лікар, як і раніше, може виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

***

-  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з представниками найбільшого банківського холдингу США JP Morgan розповів про найперспективніші напрямки інвестування в Україну, а це: енергетика, аграрний сектор, природні ресурси, цифрові технології, відновлення інфраструктури.

-  Інфляція на споживчому ринку України в січні 2023 року порівняно з груднем 2022 року становила 0,8%, порівняно із січнем торік ціни зросли на 26,0% - Держстат

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Польща передаватиме Україні винищувачі лише в межах НАТО, і вона не буде серед перших країн, які це зроблять - Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі

-  Президент США Джо Байден заявив, що він може поїхати до Польщі у найближчому майбутньому, проте інші поїздки, як, наприклад в Україну, не заплановані – ЗМІ

-  Дебати між союзниками та партнерами щодо літаків, а також інших систем озброєнь для України мають проходити за зачиненими дверима - Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів

-  Оборонний концерн Rheinmetall веде переговори з Києвом про поставку найсучасніших танків і не виключає можливість створення заводу з їх виробництва в самій Україні - Армін Паппергер, генеральний директор промислової групи.  Україну цікавлять також БМП Lynx («Рись»). Lynx і Panther, за його словами, наразі є «найсучаснішими бронетранспортерами та основними бойовими танками».

-  Служба розвідки та безпеки Молдови (СІБ) підтвердила отримання інформації від української розвідки про плани росії встановити у Республіці Молдова лояльний до москви режим - point.md. Президент Зеленський під час виступу на засіданні Європейської Ради заявив, що українській розвідці вдалося перехопити російський план про наміри зруйнувати політичний порядок у Молдові.

-  Міністр оборони Британії Бен Воллес виключив можливість швидкого надання винищувачів Україні – BBC. Воллес підкреслив, що постачання літаків потенційно може зайняти місяці. Він зазначив, що Велика Британія зосереджена на використанні альтернативного забезпечення повітряної оборони України.

-  Уряд Сполучених Штатів у координації з Великою Британією вніс до санкційного списку сімох осіб, які є частиною російської кіберзлочинної групи Trickbot - пресреліз Мінфіну США

-  Оператор литовських електромереж Litgrid відправляє в Україну черговий пакет допомоги для відновлення енергетичної інфраструктури країни вартістю 3,6 млн євро.

-  Американські військові планують відкрити навчальний центр у Європі, щоб навчати союзників по НАТО роботі з високомобільними артилерійськими ракетними системами HIMARS - Джон Колашескі, командувач 5 корпусу Збройних сил США.  Центр для опанування HIMARS буде подібним до центру з опанування танків Abrams, який відкрився поблизу польського міста Познань.

-  Польща з 10 лютого в односторонньому порядку закриває один із найбільших пунктів пропуску на кордоні з білоруссю “Бобровнікі” на знак протесту проти засудження в рб до восьми років ув’язнення відомого білоруського журналіста польського походження Анджея Почобута - Маріуш Камінськийу, глава МВС та адміністрації Польщі. 8 лютого суд у білоруському місті Гродно засудив члена правління Спілки поляків білорусі Андрія Почобута на вісім років ув’язнення.

ВОРОГ

-  Іранські інженери почали модифікувати дрони-камікадзе типу Shahed, які Тегеран передає росії для здійснення атак проти України – CNN.

-   Прессекретар російського диктатора пєсков заявив, що навіть поставки Україні винищувачів не змінять траєкторію, якою йде росія та її армія – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-