Пам’яті аеророзвідника Івана Чеканюка (позивний «Котигорошко»)

Пам’яті аеророзвідника Івана Чеканюка (позивний «Котигорошко»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
 «Котигорошком» його почали називати у вишкільному таборі ГО «Національний Альянс» через невисокий зріст та водночас сильний характер та величезну силу

Івану «Котигорошку» Чеканюку було 27 років, коли він загинув у Сєверодонецьку від осколків міни у червні 2022 року, шукаючи танки противника за допомогою дрона.

Іван був співвласником піцерії Pizza BRO у Києві разом із друзями та своєю дівчиною Сніжаною Ліщук, волонтеркою. З початку війни в цій піцерії безкоштовно годували бійців ЗСУ, тероборонівців та волонтерів. А також у ній працювали колишні атовці.

8 червня 2022 року Чеканюк пілотував дрон під час виконання завдання у Сєверодонецьку, супроводжуючи українські підрозділи під час штурмових дій та шукаючи танки противника. Разом із другом Степаном Стецьковичем коригував у такий спосіб вогонь української артилерії. «У якийсь момент Іван посадив дрон для підзарядки й вийшов з укриття. Поряд прилетіла міна, йому осколком прошило шию…», – розповів Степан. Через важке поранення Іван втратив багато крові. На жаль, медикам не вдалося його врятувати…

Фото: Фейсбук Ігор Гузь

Народився Іван Чеканюк у селі Гірка Полонка Луцького району на Волині. Ще з дитинства навчався там у патріотичних таборах та вишколах, де й сформувалося його вміння «тримати стрій». З 2011 року був членом «Національного альянсу» та очолював правління Волинського підрозділу Федерації авіамодельного спорту.

Також він займався боротьбою й боксом, захоплювався мистецтвом. При цьому освіту здобув в естрадно-цирковій академії за спеціальністю «Артист-фокусник».

«Іван був творчою людиною, дуже сильним, у нього було почуття гумору. Він любив пожартувати, навіть хлопці казали, що у важкі моменти завжди підбадьорював», – розповів брат Івана Андрій Чеканюк.

Але Івану не вдалося працювати за професією у мирному житті, бо почалася війна. З перших днів був учасником Революції гідності, згодом, уже з 19 років, служив у 59-й окремій механізованій бригаді Сухопутних військ ЗСУ. Ще тоді був поранений. Його підрозділ виявив ворожу ДРГ та знищив сімох росіян, захопив засоби зв’язку, боєприпаси та спорядження. Чеканюк прикривав поранених, надавав їм невідкладну допомогу та виносив із поля бою. В результаті й сам отримав поранення ноги осколком.

З 2014 року «Котигорошко» служив у добровольчому батальйоні «Азов», «Гарпуні» та полку «Дніпро-1». Надалі вступив до розвідувального батальйону та воював на Донеччині та Луганщині.

Фото: Фейсбук Pavlo Danylchuk

У 2016 році він отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня за знищення ворожої ДРГ та порятунок своїх побратимів.

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, Іван займався військовим волонтерством, потім був учасником боїв на Київському, Житомирському й Миколаївсько-Херсонському напрямах і у Запорізькій області.

Фото: 24 канал

Прощання з воїном відбулося 11 червня 2022 року в Михайлівському соборі у Києві.

Фото: 24 канал

У Pizza BRO Іванова сім’я продовжила його справу. Вони закликали не забувати про війну, підтримувати волонтерів та військових, не бути байдужими. Також сьогодні у піцерії можна «підвісити» піцу для військових (безкоштовно їх годувати) та скуштувати суші «для Котигорошка».

«Ваня навчив мене дуже важливого принципу: жити треба сьогодні, не відкладаючи нічого на “після війни”. Я рада, що це зрозуміла. Потрібно жити достойно, пишатись тими, хто є і був поряд. І бути гідними українцями!» – підкреслює його дівчина Сніжана.

Перше фото: Фейсбук-сторінка Аеророзвідка / Aerorozvidka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-