Пам’яті музикантки Галини Олексів

Пам’яті музикантки Галини Олексів

Хвилина мовчання
Укрінформ
Галина загинула після влучання російської ракети у медичний центр у Вінниці, її 7-річного сина дивом вдалося врятувати

Через ракетний удар по Вінниці 14 липня загинули 27 людей та понад сто отримали поранення. Жертвою російського теракту стала сім’я Олексів зі Львова. 29-річна Галина та її семирічний син Роман приїхали в гості до бабусі з дідусем, але внаслідок ворожого обстрілу жінка загинула, а хлопчик отримав 45% опіків шкіри та приблизно стільки ж внутрішніх органів.

Галина – вінничанка, навчалася у Вінницькій дитячій музичній школі №2. Після цього закінчила коледж культури і мистецтв імені Леонтовича. Згодом переїхала до Львова. Тут вийшла заміж за Ярослава Олексіва, разом працювали у Львівській національній музичній академії ім. М. Лисенка. Вона – акордеоністка, була викладачкою, чоловік, відомий український баянист – деканом кафедри. Єдиного сина Ромчика теж привчали змалку до музики, у свої сім років хлопчик вправно грав на баяні.

Того трагічного дня Галина разом із сином записалися на консультацію до лікаря в клініці "Нейромед", що була розташована біля Будинку офіцерів у Вінниці. Вранці жінка написала чоловікові, розповіла про плани на день та скинула фотографію разом із Ромчиком. Їх останнє спільне фото…

А далі були вибухи. Ворог випустив три крилаті ракети «Калібр», які влучили в самісінький центр міста. Кількість постраждалих збільшувалася щогодини. На місці прильотів виникла пожежа, вогонь перекинувся і на автостоянку. Горіло близько 50 автомобілів. Були пошкоджені житлові будинки та офісні приміщення. Медичний центр «Нейромед» був повністю знищений. Останнє, що бачив син Галини, – як його маму присипало частинами будівлі медцентру. Про це він сказав медикам зі швидкої.

Чоловікові лише через два дні за результатами ДНК-експертизи підтвердили смерть дружини. А Романа сім’я почала шукати по лікарнях. Знайшли. Коли відбувся вибух, його відкинуло вибуховою хвилею і це врятувало дитині життя.

«На жаль, моя Галюся загинула, боремося за Ромчика і молимося», - написав у Фейсбуці того дня Ярослав.

Жахлива новина сколихнула не лише Вінниччину та Львівщину, а й музичне середовище в Україні та світі. Понад 30 музикантів зі всього світу долучилися до акції в пам'ять про Галину та зіграли композицію «Романтика», яку за кілька місяців до страшного дня Ярослав написав для дружини.

У Львівській національній музичній академії про Галину Олексів усі згадують з теплотою та невимовним болем.

«Галина Олексів була талановитою, дуже приязною, милою і доброзичливою, в нашій пам’яті назавжди залишиться символом краси, ніжності, чутливості, завжди усміхненої, диво-дружини та матері… справжня ікона українського жіноцтва та жіночності. Талановитий музикант, Галина тонко відчувала інструмент, написала прекрасну наукову роботу і планувала надалі розвиватись творчо і професійно. Жорстокі вбивці з російської армії! Це невимовне горе. За життя їхнього важкопораненого сина Ромчика зараз боряться лікарі… Просимо усіх небайдужих про молитву і допомогу!!!», - писали колеги.

На допомогу відгукнулися усі небайдужі. У початковій школі «Гроно», де хлопчик навчався у 2 класі, організували збір коштів, музиканти давали благодійні концерти, долучалися донори… А головне – найкращі лікарі, які доклали максимум зусиль, щоб врятувати дитину. Ромчик тривалий час перебував у комі, з Вінниці під ШВЛ його евакуювали до Львова. Проте, лікарі розуміли, що надати повноцінну допомогу дитині зможуть лише за кордоном.

«Хлопчик перебував у дуже важкому стані. Близько 45% тіла дитини вкрили зовнішні опіки, ще 35% - внутрішні. Вони настільки глибокі, що місцями навіть досягають кісток. Обгоріло обличчя, верхні та нижні кінцівки, дихальні шляхи. До того ж у Роми закритий перелом лівої руки та кілька уламків від снаряду у черепі. Дитину евакуювали до Німеччини. На Ромчика чекає ще низка втручань, у тому числі пересадка шкіри та пластичні операції», - зазначали лікарі Першого медоб’єднання Львова.

Наразі Ярослав Олексів перебуває із сином на довготривалому лікуванні у Дрездені, Німеччина. Витрати на лікування та операції наразі взяла на себе німецька сторона. Восьмирічний Ромчик носить спеціальну маску на обличчі та проходить реабілітацію: уже почав самостійно ходити, розробляє пальці на ногах і руках, ба навіть більше – береться грати на баяні, який йому подарували. Надалі заплановано ще кілька операцій.

Галину Олексів поховали 18 липня у Львові. Хлопчик часто її згадує, але вчиться боротися зі смутком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-