pосатом допомагає армії рф із постачанням сировини й технологій – The Washington Post

pосатом допомагає армії рф із постачанням сировини й технологій – The Washington Post

Укрінформ
російський державний ядерно-енергетичний конгломерат росатом працює над постачанням російській збройовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, сприяючи агресії москви проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Washington Post із посиланням на отримані документи.

Зазначається, що у листі керівника департаменту росатому, датованому жовтнем 2022 року, який потрапив у руки української розвідки, йдеться про нещодавню зустріч із представниками міноборони та представниками військово-промислового комплексу росії.

Цей лист показує як державна атомна компанія, яка досі не санкціонована, пропонує надати товари російським військовим частинам і російським виробникам зброї, які вже перебувають під західними санкціями.

Серед виробників зброї – виробник ракетних комплексів «алмаз-антей»; нпк техмаш, що виготовляє некеровані бомби та системи залпового вогню; «високоточні комплекси», які виготовляють ракети «іскандер»; компанія «сплав», що виробляє реактивні системи залпового вогню «ураган», які стріляють касетними бомбами; державний авіаконгломерат і кілька російських виробників бронетранспортерів і танків.

Детальний опис продукції, доступної для використання російськими військовими та збройовою промисловістю, додається до листа, наданого газеті.

«Якщо росатом надає підтримку російській збройовій промисловості, це підлягає санкціям», — сказав Деніел Фрід, координатор із санкцій Державного департаменту до 2017 року.

Читайте також: Загарбники призначили працівника «росатому» новим гауляйтером Енергодара

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що викриття щодо участі росатому в постачанні російської збройової промисловості «ще більше тривожать і доводять, що проблема є більш масштабною, ніж про неї знали раніше».

«Ядерна співпраця з сучасною росією є не тільки аморальною, оскільки вона спонсорує воєнні злочини росії в Україні, але й небезпечною. Ми закликаємо всі держави припинити будь-яке ядерне співробітництво з росією, уникати будь-яких нових спільних з росією проєктів у цій сфері та запровадити персональні санкції щодо ключових посадовців і співробітників росатому, які втручалися в ядерну систему України», - йдеться у заяві міністра.

Кулеба зазначив, що запровадження персональних санкцій – це «абсолютний мінімум».

У самому росатомі заперечують всі звинувачення.

Читайте також: Відмова Фінляндії від співпраці з «росатомом» має стати взірцем для наслідування – Галущенко

Як повідомляв Укрінформ, попри всі зусилля, росіянам не вдається змусити працівників Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) масово укладати контракти із росатомом.

Фото: Christian Bruna/EPA-EFE/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-