Україна з 2014 року посідає першість у світі за обсягом замінованої території

Україна з 2014 року посідає першість у світі за обсягом замінованої території

Укрінформ
Упродовж 2022 року в Україні було знешкоджено близько 500 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомив заступник начальника відділу управління інформацією Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міноборони полковник Євгеній Зубаревський під час брифінгу, передає Укрінформ.

«Протягом 2022 року було знешкоджено 476 996 вибухонебезпечних предметів, очищено 2330 км залізничних колій та 3567 км доріг, перевірено майже 95 000 га територій», - повідомив він.

На сьогоднішній день безпосередньо до виконання заходів з розмінування залучаються до 200 груп, що включають у себе до 1000 спеціалістів, зазначив Зубаревський.

Крім того, для виконання гуманітарного розмінування, Міністерством оборони України залучені 57 груп розмінування сертифікованих операторів загальною чисельністю понад 480 осіб.

Читайте також: На Рівненщині не знайшли вибухівку у будівлі ОВА, школах та торгових центрах

«Зазначені організації, як оператори протимінної діяльності, здійснюють свою діяльність виключно за рахунок фінансування донорами і на даний час здійснюють гуманітарне розмінування деокупованих територій Київської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей», — наголосив представник МОУ.

За словами Зубаревського, з початку широкомасштабного вторгнення російської федерації операторами ідентифіковано 228 ділянок загальною площею майже 4 тисячі га. Заходи з гуманітарного розмінування проводяться на 111 ділянках, загальною площею 850 га, з яких очищено 86 га території (з них передано територіальним громадам 4 ділянки, загальною площею 33 га), ще 10 ділянок загальною площею 46 га готуються до передачі за результатами зовнішнього контролю якості.

Своєю чергою, представник Центру дослідження трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу ЗСУ Андрій Рудик зауважив, що росія у війні проти України масово й хаотично використовує міни проти цивільного населення.

«Одним із проявів цього є масове й хаотичне використання росією мін та саморобних вибухових пристроїв, заборонених Конвенцією про конкретні види звичайної зброї 1980 року. Хоча росія є учасницею цього документа і взяла на себе передбачені ним зобов’язання», — зазначив Рудик.

Він додав, що «завдяки» росії Україна з 2014 року отримує першість у світі за обсягом замінованої території.

Він повідомив, що при використанні мін-пасток росіяни встановлюють їх на місцевості, аби не було помітно, а на них кладуть предмет, який викликає інтерес в людини (зокрема, дитини), і спонукає людину підняти предмет чи іграшку та скористатися.

Читайте також: Зеленський подякував Британії за новий пакет військової допомоги - саме те, чого потребує Україна

«Наведені факти є порушенням: четвертого Міжнародного договору; Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення 1997 року, яка передбачає обов’язок держав-учасниць ніколи й за жодних обставин не застосовувати протипіхотні міни; положень третього договору — Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію, 1980 року; Протоколу ІІ «Про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток та інших пристроїв», — повідомив Рудик.

Він додав, що такі міни, саморобні вибухові пристрої та мінні пастки не вбивають, але завдають жахливих каліцтв, кардинально змінюючи подальше життя людини: втрата очей та зору, спотворення обличчя, втрата слуху, відривання пальців, погіршення моторики кінцівок тощо.

Як повідомляв Укрінформ, в українській розвідці вважають, що після невдалого “бліцкригу” в Україні для путіна єдиним виходом є затягування війни проти нашої держави. Альтернативою цьому є або міжнародний трибунал, або бунт всередині країни.

Фото: Олександр Павлюк, Telegram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-