Битва за Україну. День триста дев’ятнадцятий

Битва за Україну. День триста дев’ятнадцятий

Укрінформ
З російського полону повернулися ще 50 військових

Ми зібрали для вас інформацію про триста дев’ятнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  08 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Черговий вдалий обмін полоненими: в Україну з російського полону повернулися 50 військових — 33 офіцери та 17 рядових і сержантів - керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

-  росія готується до наступу ЗСУ на двох напрямках - британська розвідка. Перед воєнно-політичним керівництвом росії стоїть дилема стосовно вибору, обороні якої ділянки фронту віддати перевагу – півночі Луганщини чи Запоріжжю.

-  Уряд України завдяки допомозі Європейського Союзу і США забезпечить усі виплати незалежно від ситуації на фронті - віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. 

-  Українки до 2026 року не підлягатимуть обов'язковій мобілізації - заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. До 2026 року навіть українки, які мають медичну спеціальність - єдину, за якою вони можуть підлягати мобілізації, не матимуть обов’язкової постановки на облік. Інші професії – тільки у добровільному порядку.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми маємо повернути український прапор в усі міста і громади України, маємо забезпечити реальну відповідальність держави-терориста за цю війну і маємо гарантувати безпеку всім поколінням українців після завершення цієї війни».

  1. Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони: «Ви знаєте, що країна-агресор є державою, яка до якихось дат має щось звітувати... 24 лютого буде рівно рік, коли вони безглуздо почали велику війну проти нашого народу, у якій вони на 100% отримують поразку…Вони обов’язково будуть мати спробу ще раз загострити всю цю річ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Українська авіація протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження ворога, а також 2 удари - по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Наші захисники збили три ворожих БпЛА та 3 гелікоптери: по одному Мі-24 та Ка-52, а тип ще одного - уточнюється.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили два райони зосередження живої сили та склад пально-мастильних матеріалів окупантів – Генштаб.

-  На заводі "Гідромаш" у захопленому російськими військами Мелітополі вночі лунали вибухи - мер Мелітополя Іван Федоров. Саме там загарбники розмістили чергову військову базу. вдень 8 січня там знову пролунали вибухи.

***

-  російська федерація може запропонувати "корейський варіант" для перемир'я, що передбачатиме поділ України - таку думку висловив Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі національного марафону "Єдині новини".

-  На сході України російські війська сконцентрували чималі зусилля для того, щоб вийти на кордони Донецької області - заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

-  Загрози оточення українських військ у Бахмуті наразі немає – американський Інститут вивчення війни (ISW).

***

-  У Святвечір російські війська знову обстріляли одну з теплових електростанцій Групи ДТЕК, унаслідок чого було пошкоджене обладнання ТЕС. 

-  Місія ООН, яка доставляла гуманітарну допомогу на Запоріжжі, потрапила під обстріл під час «різдвяного перемир'я» - ОВА.

-  На Донеччині цієї ночі російські війська завдали сім ракетних ударів по Краматорську і два по Костянтинівці, постраждали будівлі освітнього закладу і промислового об'єкта. Через обстріли загарбників загинув цивільний.

-  Уночі ворог випустив по околицях Запоріжжя касетні снаряди.

-  Херсонщина за добу так званого «різдвяного перемир’я» була обстріляна 19 разів.

-  Унаслідок обстрілу міста Мерефа Харківської області загинув 50-річний чоловік.

-  Усього за добу російські війська здійснили обстріли восьми областей України, загинули двоє цивільних, дев'ятеро зазнали поранень.

-  У неділю, 8 січня, загарбники завдали чергового удару по прикордонних територіях Сумської області та  вкотре обстріляли прикордонні території Чернігівської області. На Харківщині під ворожий обстріл потрапила будівля підрозділу ДСНС.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Через морозну погоду до областей України доведені ліміти споживання електроенергії, які діють з 09:00 до 24:00 - "Укренерго".

-  Розв’язана росією повномасштабна війна призвела до утворення в Україні найбільшого у світі мінного поля площею 250 тисяч квадратних кілометрів -  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю південнокорейському агентству Yonhap. Що не тільки ускладнює людям поїздки, а й спричиняє серйозні збої в сільському господарстві, яке є однією з основних галузей економіки України.

-  Втрати українських вітропарків у війні з росією перевищують €550 мільйонів – Міненерго.

-  Україна розраховує вже навесні отримати офіційну оцінку Європейської комісії щодо виконання семи рекомендацій, що прокладе шлях до наступних кроків на шляху до членства нашої держави в ЄС - віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

-  Посівні площі України у 2023 році переорієнтують із зернових на олійні культури – Мінагрополітики. Врожайність на гектар олійні мають меншу, бо валовий збір у вазі дають менший, але вартість у 2-2,5 раза вища порівняно із зерновими.

-  Держава відповідно до законодавства не передаватиме  безплатно своє майно у довгострокове користування релігійним організаціям - міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Міністр наголосив, що перше богослужіння ПЦУ в Києво-Печерській лаврі стало можливим після того, як держава повернула у свою власність Свято-Успенський собор і Трапезну церкву. Наступного тижня міжвідомча комісія вивчить, як використовується держмайно в Нижній лаврі.

-  Українці, які досягли пенсійного віку, перебуваючи за кордоном, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою порталу електронних послуг Пенсійного фонду.

-  Українські дипломати вшанували пам’ять жертв авіакатастрофи поблизу Тегерана, - повідомив тимчасовий повірений у справах України в Ісламській Республіці Іран Євген Кравченко. Як повідомлялось, 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

-  На Закарпатті відкрився новий пункт пропуску на кордоні з Румунією, який працює на базі залізничної станції Рахів для громадян, які прямують до/чи з Румунії залізницею - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Керівництво Бундестагу виступило за постачання танків Leopard Україні крім обіцяних Німеччиною бойових машин піхоти Marder - Der Spiegel.

-  Бійці Національної гвардії України доставили в Херсон 10 тонн гуманітарної допомоги від благодійників з Нідерландів - пресслужба МВС.

-  Понад двісті генераторів доставлено з Об’єднаних арабських еміратів в Одесу – ОВА. Усі 208 генераторів будуть пропорційно розподілені серед районів та громад Одеської області для забезпечення першочергових потреб населення та об'єктів критичної інфраструктури.

-  Громада Херсона отримала від урядових відомств Німеччини сім потужних генераторів для забезпечення електроенергією об’єктів комунальної власності.

-  Міністр культури Литви Сімонас Кайріс: на час війни треба «відпочити» від російської культури. Однак не йдеться про те, що треба стирати ноти, рвати, палити книги.

***

-  ЄС закликає Іран скасувати смертні вироки протестувальникам. Євросоюз приголомшений стратою ще двох жителів Ірану, яких було заарештовано і засуджено на смерть у зв'язку з протестами, які тривають у цій країні.

-  Відсьогодні в КНР скасовуються останні обмеження, пов’язані з жорсткою політикою «нульового COVID», і всім бажаючим дозволяється в’їзд на територію материкового Китаю -  Reuters.

-  На конференції ООН Пакистан проситиме $16 мільярдів на відновлення після повеней – ЗМІ. Рекордні мусонні дощі у вересні минулого року призвели до масштабної катастрофи в Пакистані, в якій загинули щонайменше 1700 людей і близько 8 мільйонів вимушені були залишити свої домівки.

-  Західна Австралія потерпає від повеней, для допомоги людям залучили військову авіацію – ЗМІ.

-  У Каліфорнії понад пів мільйона будинків залишилися без світла через шторм, - повідомляє Reuters. Американські синоптики попереджають про наближення ще одного «атмосферного потоку», який накриє Каліфорнію в понеділок дощем і гірським снігом.

ВОРОГ

-  росіяни втратили 88% запасів іранських дронів-камікадзе – американський Інститут вивчення війни. Наразі у росії планують розгорнути виробництво іранських безпілотників, зокрема у місті Тольятті - секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. 

-  росія продовжує використовувати релігію як зброю, щоб увічнити багаторічні антиукраїнські дезінформаційні операції та дискредитувати Україну – американський Інститут вивчення війни (ISW). Зокрема, йдеться про  реакцію на відвідування українськими військовослужбовцями православного різдвяного богослужіння в Києво-Печерській лаврі 7 січня, яке росіяни назвали розправою та відкритою війною проти Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП).

-   Забайкальський губернатор Осипов заявив, що росіяни, що воюють в Україні, схожі з православними святими – ЗМІ.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-