росія продовжує використовувати релігію як зброю – ISW

росія продовжує використовувати релігію як зброю – ISW

Укрінформ
росія продовжує використовувати релігію як зброю, щоб увічнити багаторічні антиукраїнські дезінформаційні операції та дискредитувати Україну.

Про це йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Американські аналітики звертають увагу на реакцію російських мілблогерів на відвідування українськими військовослужбовцями православного різдвяного богослужіння в Києво-Печерській лаврі 7 січня, яке росіяни назвали розправою та відкритою війною проти Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП). Декілька мілблогерів назвали кадри доказом того, що Лавра «захоплена єретиками та розкольниками».

«російська реакція на рішення українського уряду передати контроль над Лаврою ПЦУ свідчить про те, що москва продовжує використовувати релігію як зброю, щоб представити Україну як зло та позиціювати росію захисником православних цінностей», - зазначили в ISW.

Водночас американські фахівці наголосили, що українська влада не перешкоджала всім вірянам святкувати православне Різдво в Україні, як намагалися представити російські пропагандисти, й православні богослужіння тривали по всій Україні, в тому числі в Києво-Печерській лаврі, 7 січня.

«російські мілблогери неправдиво представили законну передачу Києво-Печерської лаври від УПЦ МП, яка, на думку українського уряду, має зв’язки з кремлем і надає матеріальну та духовну підтримку російській війні проти Україні, як атаку ПЦУ на дотримання православної традиції святкувати Різдво», - йдеться у звіті ISW.

В Інститут вивчення війни вважають справедливим рішення українського уряду усунути УПЦ МП від контролю над Лаврою після виявлення численних доказів фактичної підтримки нею політики російського президента путіна, який, між іншим, у своїй промові на православне Різдво подякував рпц за постійну підтримку російських військ в Україні.

«Україна не пригнічує релігійні свободи православних християн, всупереч російській дезінформаційній операції, а натомість вживає необхідних заходів, щоб віддалити українську культурну спадщину від релігійних елементів, які, на її думку, пов’язані з кремлем та його війною проти України», - наголосили в ISW.

Читайте також: Після 337 років перерви українська церква повернулася в Києво-Печерську лавру – МКІП

Як повідомляв Укрінформ, 7 січня Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній вперше відслужив у Києво-Печерській лаврі різдвяну літургію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-