Patriot в Україні підвищать безпеку Польщі - глава Міноборони РП

Patriot в Україні підвищать безпеку Польщі - глава Міноборони РП

Укрінформ
Розміщення американської та німецької батарей ЗРК Patriot в Україні посилить безпеку Польщі.

Про це під час спільної пресконференції в суботу у Варшаві з главою польського уряду Матеушем Моравецьким заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак, передає кореспондент Укрінформу.

“Американська та німецька системи Patriot, які будуть доставлені в Україну, також посилять безпеку Польщі. Це мінімізує ризик такої події, з якою ми мали справу 15 листопада минулого року (падіння ракети в Пшеводові поблизу польсько-українського кордону – ред.), а також мінімізує ризик відключення світла в Україні, а відтак чергової хвилі міграції”, - підкреслив Блащак.

Польський міністр також повідомив, що до Польщі потрапить від Німеччини ЗРК Patriot, який буде розміщено у Люблінському воєводстві (межує з Волинською областю – ред.). За його словами, наразі ще невідомо, скільки пускових установок передадуть Польщі. Однак, переговорним успіхом Варшави Блащак назвав те, що ці ракети буде повністю інтегровано у польську систему ППО і ними управлятимуть польські командири.

Тим часом Моравецький повідомив, що до Польщі вже надійшла частина коштів з американських та європейських фондів як компенсація за передану до України військову техніку. Він зазначив, що зараз у Польщі триває дискусія про те, яким чином отримати озброєння, яке замінить те, що було передано Україні.

Читайте також: Українських військових почнуть навчати користуватися системою Patriot вже у січні – CNN

Як відомо, Польща передала Україні озброєння приблизно на 10 млрд злотих (понад 2,2 млрд дол.). Йдеться про танки Т-72, PT-91, CАУ Krab, гранатомети, гвинтівки, снаряди, безпілотники тощо.

Як повідомляв Укрінформ, після телефонних переговорів президента США Джо Байдена і канцлера ФРН Олафа Шольца 5 січня Німеччина вирішила передати Україні БМП Marder і батарею Patriot.

Водночас, Польща очікує на створення широкої коаліції країн для передачі сучасного важкого озброєння Україні. Зокрема, йдеться про танки Leopard 2.

Фото: PAP/Marcin Obar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-