Посол у Німеччині заявив, що оптимістично налаштований щодо поставок танків Leopard

Посол у Німеччині заявив, що оптимістично налаштований щодо поставок танків Leopard

Укрінформ
Німецька зброя рятує життя багатьох українців і наближає мир.

Про це німецькому виданню Wirtschafts Woche заявив посол України в ФРН Олексій Макеєв, передає Укрінформ.

«Німецька промисловість, консультуючись з урядом ФРН та Україною, робить вирішальний внесок у перемогу України у війні, яку розв’язала росія проти моєї країни та проти Заходу. Навіть якщо для когось це звучить дивно: німецька зброя рятує життя та сприяє поверненню миру в Європі», - сказав Макеєв, подякувавши Німеччині за допомогу.

Він зазначив, що повідомлення про рішення влади ФРН передати Україні 40 БМП Marder і систему ППО Patriot було добре сприйняте не лише німецькою промисловістю, а й громадськістю. Посол нагадав, що найсучасніший німецький зенітний комплекс Iris-T і зенітні танки Gepard уже показують «фантастичні результати» в перехопленні російських ракет і безпілотників-камікадзе. Разом із системами Patriot, які пообіцяли американці та німці, буде зроблено «вирішальний внесок у захист українського неба від російських ракет», переконаний дипломат. А з отриманням БМП “українська оборона в небі та на землі змикається”, додав він.

Читайте також: Берлін має проявити ініціативу й надати Україні танки Leopard 2 - депутат Бундестагу

Водночас Макеєв наголосив на необхідності того, щоб не було вагань у постачанні зброї, адже кожен день коштує українцям багатьох життів.

Говорячи про перспективи отримання важких танків Leopard, Макеєв сказав, що він – «оптиміст». За словами посла, через майже рік від початку повномасштабного російського вторгнення багато людей у Німеччині нарешті зрозуміли, що в цій війні йдеться про існування України та про мир у всій Європі. Отже, дедалі більше людей говорять про те, що Україну потрібно підтримувати, доки вона не виграє цю війну, зазначив дипломат.

«Це багатообіцяюча відправна точка для урядових рішень, зокрема і щодо поставок Leopard», - сказав Макеєв.

Він підкреслив, що налаштованість українців на перемогу у війні цього року дуже висока, але не все залежить від українців. «Нам ще потрібна військова підтримка. Бо за мир треба боротися. І ми, українці, робимо це від імені всіх європейців», - сказав він. Посол запевнив, що Україна не піде на компроміси щодо своїх суверенітету, території та незалежності.

Відповідаючи на запитання про оголошене президентом рф володимиром путіним «припинення вогню на православне Різдво», Макеєв нагадав, що за наказом путіна російські військові постійно обстрілюють українські будинки, лікарні, пологові будинки, школи та церкви, в тому числі під час Різдва та Нового року. Тому такими перервами путін лише хоче передихнути і об’єднати свої сили, щоб знову завдати чергового удару.

Читайте також: Польща розглядає можливість передачі Україні танків Leopard – WSJ

«Очевидно, що словам росії вірити не можна, і не буде жодного «Мінська 3», який росія порушить одразу після його підписання», - підкреслив глава української дипмісії, зауваживши, що багато партнерів, у тому числі Німеччина, відхилили цю «фіктивну пропозицію» путіна.

Посол підкреслив, що Українська держава поважає правила і дотримуємося свого слова. Саме тому Президент Володимир Зеленський публічно представив свій 10-кроковий план миру. І Україна очікує, що її партнери будуть активно підтримувати реалізацію цього плану, додав Макеєв.

Як повідомлялося, 5 січня канцлер Олаф Шольц провів телефонну розмову з Президентом США Джо Байденом, після чого обидва лідери оголосили про нову військову допомогу Україні. Зокрема, ФРН передасть Україні 40 БМП Marder і одну систему Patriot.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-