У січні рф та білорусь навряд чи зможуть здійснити повторний наступ – голова ДПСУ

У січні рф та білорусь навряд чи зможуть здійснити повторний наступ – голова ДПСУ

Укрінформ
На території республіки білорусь перебуває до 10,5 тис. військових рф, частина з яких у найближчі два тижні буде перекинута на Донеччину.

Наразі не фіксується створення наступальних угруповань на території білорусі, і в січні навряд чи війська об’єднаної союзної держави рф та рб будуть спроможні здійснити повторний наступ на територію України, заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини» голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, передає Укрінформ.

«У нас в державі є достатня кількість розвідувальних органів, і ми щодня моніторимо всю обстановку, яка складається на території республіки білорусь. Ми розуміємо, що так звана союзна держава, яка надає з першого дня війни всю допомогу державі-агресору – інфраструктуру, повітряний простір, свої бази для підготовки, – вона в будь-який момент може надати допомогу і у вигляді сприяння повторному нападу на територію нашої держави. Проте на даний час ми не фіксуємо створення наступальних угруповань на території рб. Загальна чисельність російських окупаційних військ, які на даний момент перебувають на території білорусі, переважно на полігонах у Вітебській області, на достатньому віддаленні від державного кордону з Україною, становить від 10 200 до 10 500 військовослужбовців», – зазначив Дейнеко.

Він також повідомив, що ДПСУ володіє інформацією, що упродовж найближчих двох тижнів частина цих військовослужбовців будуть переміщені на територію рф з подальшим перекиданням в зону бойових дій на Донбасі. На заміну їм надійде частина військовослужбовців з 3-го армійського корпусу 6-ї мотострілецької дивізії ЗС рф.

«Ми бачимо що територія білорусі зараз використовується для бойового злагодження підрозділів російських окупаційних військ. Звичайно, ворога не можна недооцінювати. Звичайно, загроза є, проте сказати, що вона зараз реальна і критична, я не можу», – підкреслив голова ДПСУ.

Відповідаючи на запитання щодо повторного наступу на Україну з території рб, Дейнеко зазначив, що у січні такий наступ навряд чи відбудеться.

Читайте також: білоруських військових можуть задіяти на захоплених рф територіях - опозиціонер

«Можна спробувати повторити цей наступ, проте я впевнений, що він не буде успішний. Якщо вони готові на другу поразку, тоді можна розпочати його завтра, наприклад. Але достатніх сил у них для цього немає. За моїми оцінками, в січні навряд чи війська об’єднаної союзної держави будуть спроможні на те, щоб спробувати здійснити повторний наступ на територію нашої держави», – зазначив голова ДПСУ.

Як повідомляв Укрінформ, навчання збройних сил росії та білорусі продовжено, як мінімум, до 8 січня. Зокрема, з 2 січня до 6 січня – на полігонах Гозький, Брестський, Німан, до 7 січня – на Борисівському, Обуз-Ліснівському, до 8 січня – на Осиповичському, Доманова, Лепельському. Військові навчання тривають з 29 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-