Битва за Україну. День триста одинадцятий

Битва за Україну. День триста одинадцятий

Укрінформ
Минає трагічний і величний 2022 рік. Ми вистояли. У 2023-му – ПЕРЕМОЖЕМО!

Ми зібрали для вас інформацію про триста одинадцятий день війни: чим жили Україна та українці  31 грудня – в останній день 2022 року.

МАСОВАНИЙ РАКЕТНИЙ УДАР

31 грудня ворог випустив по Україні понад 20 крилатих ракет, 12 з них знищені силами протиповітряної оборони – Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ

Енергетична система України попри російську ракетну атаку залишається стабільною, всі служби працюють над ліквідацією наслідків – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

АТ «Укрзалізниця» повідомляє про затримку двох потягів через чергову масовану атаку по українській інфраструктурі. Вже задіяні резервні локомотиви.

У Києві та Житомирі, а також у Київській, Одеській, Миколаївській, Харківській, Сумській, Одеській Кіровоградській, Черкаській та Дніпропетровській областях ввели екстрені відключення світла – ДТЕК

Через ракетний обстріл рф у суботу обмежено рух червоною гілкою метро Києва, без електроенергії близько 30% споживачів – Віталій Кличко, мер. Обмеження застосовані для здійснення перевірки відкритої ділянки лінії на наявність залишків від уламків ракет.

У Києві пролунало близько 10 вибухів, 1 людина загинула, 20 отримали поранення. Серед поранених японський журналіст, його госпіталізовано

Внаслідок падіння уламків:
-  у Голосіївському районі пошкоджено господарську будівлю і автомобіль.
-  у Солом’янському районі пошкоджено приватний житловий будинок і готель.
-  у Печерському районі руйнування готелю «Алфавіто», незначні пошкодження зазнав Палац Україна
-  є руйнування у Дніпровському районі
-  у Святошинському районі уламки ракети упали на стадіон «Темп», значних пошкоджень і постраждалих нема.

У Київській області постраждалих немає, уламками ракет пошкоджені декілька цивільних обʼєктів.

У Миколаєві 6 поранених, 1 з яких у важкому стані. Пошкоджені житлові будинки, виникла пожежа на площі 150 кв.м.

У Хмельницькому 10 людей поранено, 2 з яких у важкому стані. Пошкоджені десятки житлових будинків, будівля дитсадка, автозаправка та понад 10 автомобілів.

У Запоріжжі зруйновано 10 будинків, постраждало 4 людини, серед яких вагітна жінка і дитина.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що на початку січня влада рф закриє кордони для чоловіків, оголосить воєнний стан і розпочне чергову хвилю мобілізації. Відео звернення міністра за посиланням.

-  Представник Держдепартаменту США висловив занепокоєння через зближення Китаю з росією на тлі телефонної розмови Сі Цзіньпіна й путіна - CNN. За словами представника Держдепу (ім’я якого не називають – ред.), у США уважно стежать за діяльністю Пекіна, а ті, хто стане на бік москви у несправедливій війні проти України, неминуче опиняться на неправильному боці історії.

-  95-річний Почесний Папа Бенедикт XVI помер у суботу 31 грудня в своїй резиденції у ватиканському монастирі Mater Ecclesiae - пресслужба Святого Престолу. Папа Бенедикт XVI помер о 9:34 ранку в суботу у своїй резиденції. Він був Папою з 2005 по 2013 роки. Зранку в понеділок, 2 січня 2023 року, тіло Почесного Папи перебуватиме в Базиліці Святого Петра для прощання вірян.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ця російська ракетна атака – це не підсумок року, як би цього не хотіли терористи, це підсумок долі самої ж росії... Кілька хвиль ракетного удару в передновочнічний день, ракети проти народу – це зробили нелюди. Нелюди програють. Терористам це вже не змінити. На Пасху вони робили такі удари, на Різдво, на Новий рік. Вони називають себе християнами, дуже кічаться своїм православ’ям, але вони за диявола. Вони за нього і з ним»

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «2022-й світ назавжди запам’ятає як рік незламних і хоробрих українців. Рік героїв Збройних сил України! І ми зробимо все, аби 2023-ій запам’ятали як рік Перемоги незалежної, вільної, незламної України».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Цього разу масована ракетна атака Росії свідомо спрямована на житлові райони, а не на нашу енергетичну інфраструктуру. Воєнний злочинець Путін "святкує" Новий рік, вбиваючи людей. Росія має бути вигнана з місця в Раді Безпеки ООН, яке вона завжди займала незаконно»

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «2022 рік пройшов під знаком єдності та сили, з огляду на війну рф проти України. Європейський Союз і НАТО виявили давно не бачену згуртованість. путін не захопив Україну за кілька днів, як планував. Навпаки: українці хоробро захищають свою батьківщину - у тому числі й завдяки нашій допомозі. І ми продовжуватимемо підтримувати Україну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Сили оборони продовжують стримувати російських загарбників на сухопутній ділянці загальною протяжністю 3786 км, при цьому активна лінія фронту становить 1500 км - Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

-  Сили оборони України знищили близько 200 окупантів на Херсонщині та ще 115 – поранили на Запоріжжі – Генштаб

-  В тимчасово окупованому Джанкої і Єваторії пролунали вибухи, у мережі пишуть про роботу ППО – ЗМІ. "Влада" поки що ніяк не коментує інцидент і не називає причини вибухів.

-  В Україну у рамках обміну полоненими з російською федерацією повернулися 140 захисників - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента. Серед звільнених, зокрема, 82 бійці Збройних сил України, 15 із Сил територіальної оборони, 22 військовослужбовці Національної гвардії, 11 з військово-морських сил та 10 прикордонників.

-  Чернігівські прикордонники отримали канадські бойові броньовані автомобілі марки Roshel - "Суспільне". Такі машини поставляють в Україну як допомогу від міжнародних партнерів. Станом на початок грудня нашим захисникам передали вже сотню таких автівок.

-  У росії дотримуються схеми завдання масованих ракетних ударів по Україні кожні 7-10 днів, водночас існує висока імовірність нового удару найближчими днями, аби підірвати моральний дух українців під час свят – британська розвідка

***

-  Минулої доби внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 6 мирних мешканців, 7 дістали поранення – зведення ОВА.

-  За минулу добу російські загарбники 60 разів обстріляли територію Херсонщини, поранені дві людини – ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Міністр оборони Олексій Резніков, підбиваючи підсумки 2022 року, заявив, що Україна де-факто стала частиною НАТО, і співпраця продовжуватиметься.

-  У Києві лишаються близько 300 будинків, для яких неможливо передбачити відключення електроенергії через технічні особливості – ДТЕК. Також у ДТЕК заявили, що їхні енергетики працюють над тим, щоб у новорічну ніч столиця, Київська область та Дніпропетровщина були зі світлом.

-  Від початку повномасштабного вторгнення рф поліцейські викрили 108 ворожих ДРГ та затримали понад 1880 осіб, імовірно причетних до диверсійної діяльності.

-  Незаконно залишити Україну від початку дії воєнного стану намагалися 12 тисяч чоловіків, 15 осіб загинули при спробі перетнути кордон – Держприкордонслужба

***

-  Національний банк за тиждень 26 - 30 грудня продав з резервів понад 1,1 млрд доларів – це найбільший обсяг продажу валюти регулятором відколи було встановлено новий офіційний курс гривні – Нацбанк.

-  Фонд державного майна впродовж 2022 року провів 193 аукціони з продажу держмайна в межах малої приватизації - Олег Немчінов, міністр Кабінету Міністрів.  Загалом попередньо очікувалося (отримати) 2,2 мільярда гривень... Зараз до державного бюджету надійшло 1,7 млрд, тобто десь іще півмільярда гривень надійде на початку року”.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Багаторічний радник із зовнішньополітичних питань колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель, нині – голова Мюнхенської безпекової конференції Кристоф Хойсген назвав найбільшою помилкою німецького уряду останніх років будівництво газопроводу "Північний потік-2" для транспортування російського газу.

-  Туреччина проводить переговори з рф щодо звільнення групи українських політв’знів, однак про конкретні імена чи терміни говорити зарано - Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в АРК

-  У своєму першому новорічному зверненні на посаді прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунак попередив співгромадян, що проблеми, перед якими вони постали, не зникнуть у 2023 році, й пообіцяв продовжити підтримку України.

-  Легендарна американська телеведуча Барбара Волтерс, яка брала інтерв’ю у найвідоміших людей світу, померла у віці 93 років - The Independent. Волтерс була однією із найвидатніших телевізійних інтерв’юерів - взяла інтерв’ю, зокрема, у Фіделя Кастро, Маргарет Тетчер, Саддама Хусейна та кожного президента та першої леді США, починаючи з Річарда та Пет Ніксонів.

-  Генеральний директор компанії Tesla Ілон Маск став першою людиною в історії, яка втратила 200 мільярдів доларів - Bloomberg,

ВОРОГ

-  путін записав новорічне звернення на фоні людей у військовій формі та майже 10 хвилин повторював стандартні кремлівські наративи про "неонацистів", "захист Донбасу", а також скаржився на Захід і санкції.

-  Міноборони росії повідомило, що майже 2 тис. військовослужбовців у системі протиракетної оборони москви чергуватимуть на бойових постах у новорічну ніч. Жителям Бєлгорода в новорічну ніч на міській площі роздадуть карти укриттів.

-  Влада рф дозволила експортерам газу приймати оплату заборгованості від покупців з «недружніх» країн в іноземній валюті. Таку норму встановлює указ путіна. При цьому зазначається, що погашення боргу не вважатиметься підставою для відновлення постачань у разі недотримання іноземним покупцем порядку, запровадженого в березні, тобто оплати за газ в рублях.

-  Політичний блок адміністрації президента рф підготував методичку для державних і провладних ЗМІ про те, як саме потрібно підбивати підсумки 2022 року – ЗМІ. Можна собі уявити цю помийне відро…

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-