Воєнні втрати 2022 року. Журналісти, актори, активісти…

Воєнні втрати 2022 року. Журналісти, актори, активісти…

Укрінформ
Україна ще визначиться, як вшанувати всіх, хто віддав за неї життя. Вічна пам’ять і Вічна слава загиблим Героям

Скільки героїв загинуло, захищаючи Україну зі зброєю в руках ми ще не скоро дізнаємось. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну за даними українського ГШ загинуло від 10 до 12,5-13 тисяч військових. Всіх тут не згадаєш, хоча ми й ніколи їх не забудемо.  Але серед них були актори, художники, режисери, 39 журналістів і 184 українських спортсменів. Згадуємо тут про тих, кого знали, про кого нам відомо.

13 березня 2022 року Максим Левін був убитий росіянами біля села Мощун на Київщині. Він документував злочини окупантів. Його знайшли лише 1 квітня. Батькові чотирьох синів був 41 рік.

Понад 10 років Максим працював у редакції LB.ua, співпрацював зі світовими агентствами Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, Hromadske. Його фото публікували Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, The Moscow Time, Кореспондент.net, ELLE, TV-24, Radio Bulgaria, Ukraine Crisis Media center, Vatican news, Радіо Свобода (RFE/RL).

У серпні 2014 року, під час трагічного виходу українських військ з Іловайська, саме Макс Левін був за кермом автомобіля, на якому вирвалися з під вогню четверо журналістів.

Президент Зеленський нагородив посмертно Максима Левіна орденом «За мужність».

4 травня стало відомо про смерть журналіста, Олександра Махова, який загинув у бою під Ізюмом Харківської області. Йому було 36 років. Махов у якості воєнного кореспонденту брав участь у війні на Донбасі ще з 2014 році.

Олександр Махов багато років працював на каналах «Україна» та «Україна24», висвітлював події на передовій. Він був єдиним журналістом, який був на борту літака, що проводив евакуацію з коронавірусного Уханя.

29 квітня у бою на Харківщині загинув Максим Мединський, йому було 33 роки.

Мединський пішов на фронт добровольцем ще у 2014 році. Брав участь в боях за Донецький аеропорт.  Максим Мединський працював як комунікаційник, зокрема, у Міністерстві інфраструктури України.

28 квітня, внаслідок російського ракетного обстрілу Києва, загинула Віра Гирич, журналістка «Радіо Свобода». Їй було 55 років.

Віра Гирич почала працювати в київському бюро Радіо Свобода, мала великий досвід роботи в українських ЗМІ - понад 20 років.

9 червня в бою під Ізюмом загинув Роман Ратушний. 5 липня йому мало виповнитися 25 років. Роман був учасником Революції Гідності в 16 років, громадським активістом. Із першого дня повномасштабного російського вторгнення брав участь в боях під Києвом, а потім вже у складі 93 омбр «Холодний яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

Роман Ратушний відомий, зокрема, боротьбою за збереження Протасового Яру від забудови. І він добився перемоги у цій справі!  Відтепер одна з вулиць у Солом’янському районі столиці носить його ім’я.

28 березня в Ірпені росіяниі вбили відомого українського боксера і дитячого тренера Олексія Джунківського.  

Йому було 39 років.  У роки боксерської кар'єри Джунківський входив до складу збірної України, чотири рази став призером чемпіонатів світу серед військовослужбовців. Досягнув успіхів і на тренерській ниві.

У ніч з 6 на 7 квітня в бою з російськими окупантами загинув Олексій Янін, боєць «Азову».  Він був багаторазовим чемпіоном України по кікбоксингу.

19 грудня,  під мінометним обстрілом загинув артист ансамблю ім. П. Вірського Сергій Шкварченко - заслужений артист України. Коли почалася повномасштабна війна, Шкварченко вступив до лав ЗСУ захищати Україну.

6 березня 2022 року в Ірпені загинув актор Паша Лі. Йому було 33 роки. Свідки, які перебували разом з актором, розповіли, що загарбники випустили по їхній машині кілька автоматних черг...

Паша Лі - одна із зірок першого українського трилеру «Штольня» та української версії шоу «Фабрика Зірок – 3». Серед останніх робіт у кіно — роль у військовій драмі «Мирний-21», що розповідає про героїзм луганських прикордонників улітку 2014 року. Нині цей фільм ще на етапі виробництва.

12 вересня у бою під Майорськом на Донеччині загинув Олександр Шаповал –заслужений артист України, соліст балету Національної опери України. Йому було 47 років. Олександр Шаповал на службу у Збройні сили пішов добровольцем. Воював гранатометником.

20 грудня під Бахмутом на Донеччині загинув український режисер Олег Бобало-Яремчук. Йому було 44 роки. Олег Бобало-Яремчук автор художньо-документального чотирисерійного фільму про Україну - «Серце Всесвіту». У 2021 році вийшов його фільм «Українське кіно: Становлення».

Як режисер, створив фільм «Структура кави або "Абзац"» за оповіданням Богдана Жолдака. У 2012 році отримав грант президента України як молодий діяч у галузі кінематографії.

7 березня 2022 року російські загарбники вбили голову Гостомельської громади Юрія Прилипка та двох його побратимів – волонтерів Руслана Карпенко та Івана Зорю, коли вони роздавали гуманітарну допомогу.

Тіло загиблого голови селищної російські військові злочинці замінували. Юрію Прилипко був 61 рік, посмертно нагороджений орденом "За мужність" III ступеня. 

Після звільнення Київщини були знайдені тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко, її чоловіка Ігоря – співзасновника сільського футбольного клубу «Колос» та сина Олександра - ексгравця футбольного клубу «Чайка» (Петропавлівська Борщагівка) Олександра Сухенка.

23 березня Російські військові злочинці вивезли їх до місця свого базування. Росіяни катували полонених, намагаючись отримати інформацію про ЗСУ і тероборону. Вся родина загинула від множинних вогнепальних поранень 24 березня.

31 березня в боях за звільнення міста Буча Київської області загинув колишній міський голова Сміли Черкаської області Олексій Цибко. Він очолював Смілу з 2015 по 2017 роки. Визнавався найкращим гравцем чемпіонату Німеччини з регбі. Згодом очолював федерацію регбі України.

31 липня під час ракетного обстрілу Миколаєва разом із дружиною загинув Олексій Вадатурський - український бізнесмен, Герой України, засновник і генеральний директор агрохолдингу «НІБУЛОН» , віцепрезидент Української зернової асоціації. Офіс Генпрокурора досі розслідує загибель українського бізнесмена, а однією з версій слідства є цілеспрямоване вбивство.

21 грудня під Білогорівкою на Луганщині загинув активіст громадянського спротиву російській окупації Криму та колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв. Йому було 32 роки.

Після анексії росією Криму він став фігурантом справи про "терористичну спілку", нібито створену українським режисером Олегом Сенцовим. Спочатку Афанасьєв під тортурами пішов на «співпрацю зі слідством», але згодом відмовився від «свідчень». Його засудили до семи років. Був обміняний разом з побратимами.  Описав свою історію в книзі "Піднятися після падіння".

Підготувала Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-