Битва за Україну. День триста п’ятий

Битва за Україну. День триста п’ятий

Укрінформ
Вітаємо християн, які відзначають Різдво за Григоріанським календарем з Різдвом Христовим! Світло завжди перемагає темряву!

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятий день війни: чим жили Україна та українці  25 грудня 2022 року.

Сьогодні християни святкують Різдво
за Григоріанським календарем

-  Зі святом українців привітав предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній: «Сердечно вітаю наших братів і сестер з інших помісних православних церков, християн латинського обряду, а також всіх українців, які святкують сьогодні подію Різдва Христового, з цим світлим і радісним святом!.. Подія Різдва Христового запевняє нас в тому, що світло завжди перемагає темряву». 

-  Вітаючи зі світлим святом Різдва, Володимир Зеленський, зокрема, сказав: «Сьогоднішній день та всі прийдешні зимові свята ми зустрічаємо в непростих обставинах.

-  Хоч би де ми були, ми будемо сьогодні разом. Ми загадаємо бажання. Одне на всіх….Ми не будемо чекати дива, адже творимо його самі».

-  Українці вистоять попри обстріли й атаки, і жоден холод, голод чи темрява не змусять нас зневіритися - відзначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у привітанні з нагоди свят Різдва Христового та Нового Року.

-  Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод під імені СКУ привітав усіх українців і друзів України з Різдвом Христовим: «Цього Різдва наша світова українська родина – міцна як ніколи. Нас 65 мільйонів українців і ми всі маємо лише одне спільне бажання – вільна, незалежна, успішна Україна».

-  Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся до українців з нагоди Різдва Христового та зазначив, що Різдво в Україні нині йде поряд із гомоном війни та брязканням зброї.

-  Побажав миру українському народові Папа Римський Франциск в урочистому посланні з нагоди Різдва Христового, виголошеному з базиліки Святого Петра у Ватикані,

-  Міноборони Британії привітало українських військових з Різдвом. «Ваша мужність і наполегливість у захисті своєї країни є яскравим прикладом для всіх нас», - йдеться в повідомленні.

-  Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент ФРН, вітаючи з Різдвом, зазначив: «Найбільше наше бажання цього року - щоб знову настав мир… Але цей мир має бути справедливим, не заохочувати до захоплення земель і не залишати народ України на милість і насильство окупантів»

-  Президент Європейської комісії Фон дер Ляєн у різдвяному привітанні згадала про солідарність з Україною : «Святкуючи Різдво, згадаймо цей знаменний рік. Рік, коли ми подолали труднощі, безпрецедентну енергетичну кризу та виявили солідарність з українцями, які захищають свою країну. Рік, який розкрив душу та силу Європи».

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Олексій Данілов, Секретар Ради національної безпеки і оборони України: «Нам, напевно, не варто занадто захоплюватися вживанням нових термінів - орк, русня, свинособака… Не потрібно розмивати образ ворога, так би мовити. Пишемо і зразу документуємо для історії: «рускій», «росіянин», «росія» - вбив, напав, пограбував, зґвалтував, зруйнував, збрехав».
  2. Тіні Кокс, президент Парламентської асамблеї Ради Європи: «Навіть у Святвечір росія тероризує жителів Херсона... Ганьба президенту, уряду та парламенту росії!».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Авіація Сил оборони протягом доби завдала 2 удари по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління та район зосередження живої сили противника – Генштаб.

-  Підтверджено ураження живої сили та техніки загарбників у попередні дні. В Донецькій області знищено 4 самохідні артилерійські установки 2С7 “Піон”. У районі Забариного Херсонської області уражено штаб окупантів - до кількість загиблих уточнюється.

-   Наступ росіян у районі Бахмута видихається – американський Інститут вивчення війни.

-  Генерал-лейтенант Сергій Наєв перевірив Сили оборони Київської області щодо протидії диверсійно-розвідувальним групам ворога - Командування Об'єднаних сил ЗСУ.

-   Командувач російських військ в Україні генерал суровікін своїми якостями, зокрема і військовими, глобально не відрізняється від інших російських генералів - таку думку висловив виконавчий директор Українського інституту майбутнього, радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, коментуючи Укрінформу інформацію від видання The Telegraph про те, що суровікін є небезпечним противником для українців.

-  росія тримає у Чорному морі на бойовому чергуванні до 13 кораблів, з них чотири - носії крилатих ракет "Калібр" загальним залпом 24 ракети - Військово-морські сили Збройних сил України.

***

-   В Україні через збройну агресію російської федерації упродовж минулої доби, 24 грудня, загинули 16 людей, ще 72 дістали поранення.

-  Вчора під час розмінування у Херсонській області підірвалися на ворожій міні та загинули троє співробітників ДСНС Житомирщини -повідомляє ГУ ДСНС Житомирської області.

-  За минулу добу на Херсонщині росіяни вбили 16 осіб, ще 64 зазнали поранень - начальник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич. Напередодні російські окупанти 71 раз обстріляли територію Херсонщини. Били з артилерії, РСЗВ та мінометів. Ворог 41 раз атакував обласний центр.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Міжнародні партнери допоможуть енергосектору України на $1,5 мільярда — прем'єр-міністр Денис Шмигаль.  Щодня надходить додаткове обладнання для ремонтів пошкодженої інфраструктури. Вже прибуло більше як 200 вантажів із енергетичним обладнанням.

-  Різдво Христове 25 грудня вперше святкують в Храмі Різдва Пресвятої Богородиці в селі Криворівня - це легендарне гуцульське село на Франківщині, коляда з Криворівні внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

-   У Київській області "пункти незламності" організують на базі храмів Православної церкви України - начальник Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

-  В Україні працюють 946 відділків поліції, у яких кожен, хто потребує, може зігрітися та зарядити гаджети - очільник Національної поліції Ігор Клименко.

-  Національний банк України за минулий тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 449,12 млн дол. США, а купив 8 млн дол. США - НБУ.

-  Український криголам «Ноосфера» розпочинає свій другий антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором - Національний антарктичний науковий центр.  24 грудня флагман українського науково-дослідного флоту вирушив із Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Нинішня експедиція є спільною українсько-польською і фінансована переважно Польською антарктичною програмою.

-   У місті Дубно Рівненської області отруїлися чадним газом молоде подружжя та їхня п'ятирічна донька - дитина не вижила - обласна поліція.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Велика Британія передала Україні понад 900 генераторів і відправила Збройним силам України приблизно 15 000 наборів комплектів для екстремальних холодів - Генштаб ЗСУ.

-  Команда Фонду державного майна України зустріла у Варшаві перший транш допомоги — 1200 генераторів для України від Об’єднаних Арабських Еміратів, наступна партія очікується на початку січня.

-  Британський рок-гурт Pink Floyd та вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк зібрали більше 600 тисяч доларів допомоги українцям завдяки запису спільної пісні – «Червоної калини» - повідомив автор пісень знаменитої рок-групи Девід Гілмор.

-  Від початку російського вторгнення в Україну Литва надала нашій країні військової допомоги на €283 млн, наступного року ця сума зросте ще на €40 млн - міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив порталу Delfi.

-  Україна отримала від Казахстану 41 потужний генератор для медичних закладів - Міністерство охорони здоров'я України.

***

-  На західну частину штату Нью-Йорк обрушився найсильніший за останні десятиліття шторм, тисячі будинків засипало снігом, автомобілісти не можуть вибратися із заметів -The New York Times. Негода, що вирує у США, забрала життя щонайменше 27 людей в одинадцяти штатах, сотні тисяч жителів залишила без електропостачання і спричинила транспортний хаос.

-  У Японії внаслідок потужних снігопадів, які тривають упродовж останнього тижня, загинули 14 людей і десятки зазнали поранень - NHK.

-  У китайській провінції Чжецзян на сході країни щодня фіксують близько мільйона нових щоденних випадків зараження COVID-19, а найближчими днями цей показник може подвоїтися - Reuters.

ВОРОГ

-   В ефірі програми «москва. кремль. путін»  путін заявив, що причиною війни проти України є політика «опонентів москви», тоді як метою росії є «об’єднання російського народу». І москва готова домовлятися «з усіма учасниками про прийнятні розв’язки». Зазначимо: подібні імітація звучать звідти далеко не вперше

-  У росії прибічники війни розпочали інформаційну кампанію для формування суспільної підтримки націоналізації статків і ресурсів олігархів для спонсорування воєнних дій проти України - американського Інституту вивчення війни (ISW).

-  В обмін на «шахідів» росія готується передати Ірану до 24 винищувачів Су-35 – західна розвідка.

-   У росії у віці 66 років раптово помер Олександр Бузаков, генеральний директор компанії "Адміралтейські верфі", яка будувала дизельні субмарини - носії крилатих ракет "Калібр", якими російські окупанти обстрілюють Україну - ЗМІ.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-