Битва за Україну. День триста третій

Битва за Україну. День триста третій

Укрінформ
Україна планує в наступному  відкриття 10-ти нових посольств та українського Торгового Дому в Африці.  Це потужний зовнішньополітичний крок. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про триста третій день війни: чим жили Україна та українці  23 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Посол України в США Оксана Маркарова заявила, що навчання українських військових працювати з системою протиракетної оборони Patriot буде проведено швидко і максимально ефективно. Раніше Politico повідомляло, що Пентагон розглядає можливість навчання українських військових працювати з системою протиракетної оборони Pеtriot на військовій базі в США. В Повітряних силах України сказали, що як тільки буде визначено, який тип системи ПРО Pеtriot буде надано Україні, наші фахівці вирушать на навчання.

-  Президент США Джо Байден підписав оборонний бюджет Сполучених Штатів на наступний рік , у якому закладені рекордні 858 млрд доларів для військової допомоги Україні.

-  Країни «Групи семи» обіцяють продовжувати підтримувати Україну, посилювати санкції проти рф і, якщо буде потрібно, проти білорусі, а також працювати над притягненням російських злочинців до відповідальності - заява міністрів закордонних справ G7

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики: «Тегеран знає про воєнні злочини росії, націлені на цивільну інфраструктуру. Іран робить величезну стратегічну помилку. Іран обирає неправильний шлях і підриває довіру до себе, коли вдає, що не приймає чийсь бік у цій війні».

  1. Шарль Мішель, президент Європейської ради: «Думаю, що в міжнародному праві є прогалина, якщо постійний член Радбезу ООН, у цьому випадку росія, зухвало порушує міжнародне право. На мій погляд, слід було б встановити механізм призупинення членства в Раді Безпеки».

  1. Владислав Рашкован, заступник виконавчого директора МВФ: «росія втратила європейський ринок газу – назавжди. Не існує можливості, щоб Європа знову погодилася би лізти в цю пастку росії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Протягом останньої доби на Бахмутському напрямку зафіксовано 266 ворожих обстрілів з усіх видів артилерії, реактивних систем залпового вогню, танків, відбулося понад 15 бойових зіткнень. Загарбники втратили понад 100 людей убитими та близько 200-от пораненими – Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ

-  Ворог збільшив обсяги перевезень залізницею особового складу, військової техніки та боєприпасів до районів ведення бойових дій – Генштаб

-  Бійці Сил територіальної оборони ЗСУ на Сумщині знищили російську диверсійно-розвідувальну групу - ОВА

***

-  Внаслідок агресії російської федерації в Україні загинуло 450 дітей, 867 отримали поранення – Офіс генпрокурора

-  В Україні за минулу добу  російські війська вбили п'ятьох мирних жителів, ще 18 цивільним завдали поранень – ОВА

-  Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що росіяни знесли залишки драмтеатру у тимчасово захопленому Маріуполі, щоб приховати сліди своїх злочинів.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський заявив, що здійснюватиме закордонні візити лише у разі їх надважливого стратегічного наповнення, результативності для Сил оборони і прискорення перемоги.

-  Президент Зеленський виступив на конференції послів України і сказав, що на наступний рік заплановано створення Українського агентства міжнародної допомоги, яке допоможе іншим державам зберігати і розвивати стійкість і створить додаткові лінії співпраці з партнерами.

-  Президент Зеленський доручив міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі підготувати проєкт змін до закону “Про дипломатичну службу”. Про це він оголосив на конференції послів України, повідомляє кореспондент Укрінформу. Планується відкриття 10-ти нових посольств в Африці. В документі має бути оновлена система роботи посольств, щоб вони могли працювати дійсно командно, та має бути змінений підхід до формування команди посольства. У проєкті змін будуть виправлені і несправедливості у фінансуванні роботи українських представництв, зокрема в Африці.

-  Кабінет Міністрів здійснив вихід України з угоди щодо порядку пенсійного забезпечення військовослужбовців держав-учасниць СНД, підписаної 15 травня 1992 року. Також Уряд припинив дію чотирьох міжурядових угод із білоруссю, зокрема щодо поставок озброєння і військової техніки, а також проведення спільних науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт у цій галузі.

-  На Закарпатті, у пункті пропуску «Тиса», прикордонники спільно з митниками не допустили незаконного переміщення з України до Угорщини гвинтокрила КА-26 – Держприкордонслужба. За результатами огляду та внаслідок виявлення документів, що містять неправдиві відомості, гвинтокрил КА-26 вилучили. Його оцінили в суму понад 1 мільйон 924 тисячі гривень. Дивна якась ціна…

-  Акредитацію данської журналістки Матильди Кімер скасовано через порушення вимог наказу Головнокомандувача Збройних сил України – СБУ. Причиною позбавлення акредитації стала діяльність журналістки в Миколаєві в липні 2022 року,  де вона намагалася зняти репортаж про зброю, про яку навіть говорити не можна було. Крім того, є дані, що вона перебувала в окупованих частинах України, зокрема в Криму і Донецькій/Луганській областях, із порушенням українського законодавства.

-  За результатами опитування «Післявоєнне майбутнє України», проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень (ХІСД), 78% респондентів вважають, що Україна не має йти на жодні компроміси заради завершення війни.

-  Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк підписали угоду про позику у розмірі 100 млн євро, які спрямують на новий проєкт – «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (НЕАL).

-  Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готується до розгортання груп на постійній основі на Хмельницькій, Рівненській та Південноукраїнській атомних електростанціях (АЕС), а також на Чорнобильському майданчику. Про розгортання груп МАГАТЕ на чотирьох українських об’єктах ще минулого тижня домовилися прем'єр Денис Шмигаль та гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

-  Кабінет Міністрів продовжив карантин з метою запобігання поширенню COVID-19 до 30 квітня 2023 року.

***

-  Уряд очікує, що у 2023 році валовий внутрішній продукт України (ВВП) може зрости на 1%, при цьому інфляція має уповільнитись до 22,5%.

-  Уряд затвердив порядок зарахування 13,4% акцизного податку з виробленого в Україні та з ввезеного на нашу митну територію пального до бюджетів місцевого самоврядування - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

-  На ранок п’ятниці, 23 грудня, дефіцит потужності в енергосистемі дещо зменшився, але залишається суттєвим – Укренерго

-  Кабінет Міністрів за проєктом єРобота виділив нові гранти для малого бізнесу на загальну суму 400,5 млн грн.

-  Укрзалізниця домовилась про відтермінування виплат за євробондами на загальну суму 895 млн доларів на два роки – Мінінфраструктури.

-  Кабінет Міністрів України на засіданні 23 грудня 2022 року ухвалив постанову, відповідно до якої збільшив на 21 тис. метричних тонн обсяг гуманітарної допомоги у вигляді зерна, яку Україна надає країнам Африки та Азії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Сейм Литви в п’ятницю одностайно ухвалив поправку до постанови про участь литовських військових підрозділів у міжнародних операціях, який передбачає залучення до місії Європейського Союзу з підготовки українських військових (EUMAM Ukraine).

-  Європейська комісія перерахувала 66 мільйонів євро до бюджету України на реконструкцію та відновлення шкільних закладів, які були пошкоджені в ході війни Росії проти України - Катаріна Матернова, заступниця генерального директора Генерального директорату з питань політики добросусідства та переговорів про розширення.

-  Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що уряд Олафа Шольца вивчить подальше постачання зброї в Україну після передання систем протиповітряної оборони Patriot від США.

-  В Болгарії почали "логістичну операцію", в ході якої відбудеться відправлення військової та військово-технічної допомоги в Україну – міноборони

-  Нідерланди наступного року виділять на підтримку України 2,5 млрд євро - Марк Рютте, прем’єр.  Ці кошти охоплюють подальшу військову та гуманітарну допомогу, допомогу з ремонтом інфраструктури та відновленням, дипломатичну підтримку та фінансування роботи фахівців для розслідування воєнних злочинів.

-  Уряд Естонії на засіданні в четвер ухвалив рішення про надання Україні нового пакету військової допомоги - Ханно Певкур, міністр оборони.  У новому пакеті буде зимова форма, засоби індивідуального захисту, а також дрони. Міністр не назвав суму, в яку оцінюють ухвалений пакет допомоги.

-  Сполучені Штати мають намір обговорити в Раді Безпеки ООН закупівлю росією зброї в КНДР, що є порушенням резолюції РБ 1718, яка забороняє експорт з цієї країни матеріалів військового призначення - Лінда Томас-Грінфілд, постійна представниця США при ООН. США підтверджують, що Північна Корея минулого місяця доставила в росію реактивні снаряди для приватної військової компанії "Вагнер".

ВОРОГ

-  москва може скоротити видобуток нафти на 500 - 700 тисяч барелів на добу у відповідь на обмеження країнами G7 цін на експорт російської нафти - Алєксандр Новак, віцепрем'єр рф

-  Іран має далекосяжні плани щодо розширення поставок передових систем озброєння росії. При цьому він намагається приховати цю діяльність під завісою таємності – розвідка Ізраїлю

-  Прессекретар кремлівського диктатора пєсков сказав, що під нещодавньою заявою путіна про нібито бажання скоріше завершити війну в Україні малось на увазі не проведення переговорів, а насамперед досягнення цілей рф у війні проти України. Також пєсков каже, що російська влада вважає, що уже "суттєво просунулася" на шляху демілітаризації, яку називала однією із цілей війни проти України. 

-  росія перекинула в білорусь зенітно-ракетні комплекси "Тор-М2К " – міноборони білорусі. Партію озброєнь отримано в рамках наявного «міжурядового договору про військово-технічне співробітництво Білорусі та Росії». Найближчими днями ці комплекси надійдуть до з'єднань і військових частин, куди вони призначені

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-